Ρεπορτάζ

Μέσω του προγράμματος «Ηλιος» θα καλυφθούν οι ελλείψεις στα ξενοδοχεία

Μέσω του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της έλλειψης των 8.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο, καθώς παρότι απομένει περίπου ένας μήνας πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, φαντάζει σχεδόν αδύνατον να καλυφθούν, καθώς ούτε διαθέσιμο προσωπικό υπάρχει ούτε και ενδιαφέρον.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.

Σε αυτά τα δεδομένα έρχονται να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί στην περίοδο της πανδημίας.
Η έλλειψη σε προσωπικό εστιάζεται κυρίως στα επαγγέλματα της οροφοκομίας (κυρίως καμαριέρες) και της κουζίνας (κυρίως μάγειροι). Εξίσου σοβαρή έλλειψη παρατηρείται στην εύρεση έμπειρων στελεχών για τις θέσεις του F&B, maître, marketeer και operation manager. Για τις θέσεις των στελεχών τα ζητούμενα δεν αφορούν μόνο στην κατοχή ενός πτυχίου, ή ενδεχομένως μια προηγούμενη εμπειρία σε παρεμφερή θέση, αλλά έναν συνδυασμό γνώσεων και ικανοτήτων, διότι η τουριστική αγορά στη λειτουργία της έχει μετεξελιχθεί σε έντονα ανταγωνιστική.
Με δεδομένο ότι φέτος -εκτός άλλων απρόοπτων εξελίξεων- η σεζόν θα ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου και οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα εκτοξευθούν ακόμα και σε επίπεδα του 2019 επανακάμπτοντας δυναμικά μετά την περίοδο του κορωνοϊού, το πρόβλημα καθίσταται ακόμα εντονότερο.
Οι υπεύθυνοι για τις προσλήψεις αναζητούν εναγωνίως λύση στο πρόβλημα γι’ αυτό και προσανατολίζονται στην εφαρμογή του προγράμματος «HELIOS» σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να αξιοποιηθούν παραγωγικά μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου έχουν ξεκινήσει έναν πρώτο κύκλο συζητήσεων προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εφαρμογής του προγράμματος «Helios», το οποίο υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με στόχο την απορρόφηση στην αγορά εργασίας, των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας δια της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσής τους, μέσω:
• της υποστήριξης της στέγασης,
• των μαθημάτων ένταξης (ελληνική γλώσσα, κοινωνικές δεξιότητες κ.ά.),
• της προώθησης στην αγορά εργασίας, μέσω συνεδρίων εργασιακής συμβουλευτικής και
• της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής.
Ποιοι μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα:
• οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας που έχουν αναγνωριστεί από 01/01/2018 και
• οι οποίοι διέμεναν κατά την αναγνώρισή τους στα στεγαστικά σχήματα του συστήματος υποδοχής (πρόγραμμα ESTIA, πρόγραμμα FILOXENIA, Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, Κ.Υ.Τ, κ.τ.λ.).
Το Πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection):
• Yλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο οποίος λαμβάνει απευθείας χρηματοδότηση για το πρόγραμμα από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
• Αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για όλους τους ενήλικες δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από 1/1/2018 και οι οποίοι διέμεναν κατά την αναγνώρισή τους στα στεγαστικά σχήματα του συστήματος υποδοχής (πρόγραμμα ESTIA, πρόγραμμα FILOXENIA, Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, Κ.Υ.Τ, κ.τ.λ.).
Ο ρόλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης, στην παρούσα φάση του προγράμματος είναι:
• η παρακολούθηση μέσω της σύστασης άτυπων ομάδων εργασίας, ανά άξονα παρέμβασης και η υποστήριξη για την επιτυχή υλοποίησή του.
H υλοποίηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2019 και συνεχίζεται.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να απορροφήσει τον πληθυσμό των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που αναγνωρίζεται στην ελληνική επικράτεια.
Προβλέπεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της στέγασης σε 5.000 νοικοκυριά, αριθμός που αντιστοιχεί σε 11.200 άτομα ανάλογα με τη σύνθεση του κάθε νοικοκυριού.
Δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.
Υπηρεσίες που προσφέρει
το πρόγραμμα
στους δικαιούχους
• Υποστήριξη της στέγασης
• Μαθήματα ένταξης (ελληνική γλώσσα, κοινωνικές δεξιότητες, κ.ά.),
• Υποστήριξη για εύρεση εργασίας, μέσω συνεδρίων εργασιακής συμβουλευτικής
Ο εγγεγραμμένος/η δικαιούχος διεθνούς προστασίας στο πρόγραμμα, ακόμα και αν δε λαμβάνει την επιδότηση στέγασης μέσω του προγράμματος:
• Εχει πρόσβαση και μπορεί να ωφεληθεί σε εθελοντική βάση από τις λοιπές υπηρεσίες του προγράμματος, όπως είναι τα μαθήματα ένταξης και η εξατομικευμένη εργασιακή συμβουλευτική.
Η εξατομικευμένη εργασιακή συμβουλευτική περιλαμβάνει:
• Εντοπισμό αναγκών και ενδιαφερόντων.
• Καταγραφή δεξιοτήτων βάσει του EU Skills Profile Tool.
• Κάλυψη του κόστους για την απόκτηση διάφορων πιστοποιητικών (π.χ. πιστοποιητικό ελληνομάθειας, επαγγελματική άδεια οδήγησης, πτυχίο αγγλικών, ECDL, κ.ά.).
• Διοργάνωση εκδηλώσεων «ημέρες καριέρας».
• Διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα (εργοδότες).
• Καθορισμό στόχων, επαγγελματική καθοδήγηση, ενημέρωση για τις υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΑΕΔ.
• Ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του προγράμματος διεξάγονται δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, επαγγελματικών ενώσεων και εργοδοτών, προκειμένου να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών στις τοπικές κοινωνίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου