Το 2ο ΓΕΛ Ρόδου, από το πρώτο Φεστιβάλ που διοργάνωσε πριν από τέσσερα χρόνια, είχε θέσει ως στόχο του την πλαισίωση του γνωσιακού σκέλους της μαθησιακής διαδικασίας από δράσεις στις οποίες αναδεικνύονται τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και η κοινωνική ευαισθητοποίηση. Με ιδιαίτερη, λοιπόν, ικανοποίηση είδαμε την πρώτη μέρα του 4ου Μαθητικού Φεστιβάλ «Καζούλλειο Λύκειο 2015: «Σχολείο και φόβος δεν έχουν… χημεία»! «Για ένα σχολείο με όλα τα στοιχεία του λειτουργικά και ισορροπημένα», με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και χαμόγελα υπόσχεσης για συνάντηση και την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμά μας διαμορφώθηκε και με αφορμή τον εορτασμό, την 21η Μαρτίου, της «Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού». Σχολείο για εμάς δεν είναι μόνο μετάδοση γνώσεων αλλά και αγώνας για τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και την αποδοχή της ετερότητας, μέσω της ανάδειξης των θεμελιωδέστερων ανθρωπιστικών αξιών.
H Φιλαρμονική Δ.Ε. Ρόδου σήμανε νωρίς το μουσικό προσκλητήριο για το Φεστιβάλ μας, προσφέροντας ένα απολαυστικό μελωδικό ταξίδι φυγής από την τύρβη της καθημερινότητας.
Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρθηκε στην Κεντρική Αίθουσα του ιστορικού σχολείου μας, όπου μπορούσε κανείς να απολαύσει τα ζωγραφικά έργα των μαθητών μας, γύρω από το φλέγον ζήτημα της βίας στα γήπεδα. Η ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση και η διεισδυτική κριτική ματιά των νέων απέδειξε ότι είναι απαραίτητη η προώθηση στα σχολεία περισσότερων σχετικών δράσεων.
Εξαιρετικά ήταν τα έργα της περιβαλλοντικής ομάδας «Ατίθασα Πινέλα», στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα σπάσαμε… τα κάναμε πλακάκια». Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών, αξιοποίησαν υλικά τα οποία με ευκολία συγκαταλέγουμε στα σκουπίδια, αν και με την κατάλληλη επεξεργασία και προσέγγιση μπορούν να αναδειχθούν σε τέχνη με σαφείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Η περιβαλλοντική ομάδα του Καζούλλειου Λυκείου Ρόδου, συνεχίζοντας ακάματα δράσεις που έχει σχεδιάσει και που εκτελεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, βρέθηκε κοντά στο Κέντρο παιδικής μέριμνας-Θηλέων Ρόδου και στον Οίκο Ευγηρίας – Χαραλάμπειο Γηροκομείο. Το σύνθημα της ομάδας «Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι» κυριάρχησε στις δράσεις ευαισθητοποίησης, δημιουργικότητας και προσφοράς, στο πνεύμα του εθελοντισμού.
Από τα εικαστικά μεταφερθήκαμε στη λογοτεχνία, με την παρουσίαση του βιβλίου της Σχολικής Συμβούλου φιλολόγων, δρ. Χαράς Κοσεγιάν, «Ανατέλλει και στη Ντέια». Η εμβάθυνση των μαθητών στην ουσία των αντιρατσιστικών μηνυμάτων του βιβλίου και η ανάδειξη της ελπίδας, μέσα από την επίμονη προσπάθεια, δεν άφησαν ασυγκίνητη τη συγγραφέα καθώς και το κοινό που παρακολουθούσε με προσήλωση. Η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με ένα πολύ όμορφο μουσικό δρώμενο, με θέμα το σχολικό εκφοβισμό, ένα μείζον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ζήτημα, τις προεκτάσεις και την ένταση του οποίου, δυστυχώς, έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει. Η διασκευή του διάσημου τραγουδιού «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», του Δ. Τσακνή, με στίχους οι οποίοι καταγγέλλουν τον εκφοβισμό και προτρέπουν σε κινήσεις για την καταπολέμησή του, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.
Τη σκυτάλη πήρε η κα. Όλγα Βλάχου, κοινωνιολόγος και υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δωδεκανήσου, η οποία ανέδειξε τις δράσεις του Σταθμού και τόνισε τη σημασία στήριξης των εφήβων, σε ένα, συχνά, έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον.
Στη συνέχεια, γονείς και μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, για να παρακολουθήσουν τα βιωματικά, διεπιστημονικά σεμινάρια «Κίνδυνοι στο διαδίκτυο». Η Επίκουρος Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΕΣ Ρόδου, κα. Ασημίνα Τσιμπιδάκη, παρουσίασε σεμινάριο για το φαινόμενο του cyberbullying, με τον πραγματικά ευφάνταστο τίτλο «eλεκτρονικός_Εκφοβισμός@2ο Λύκειο Ρόδου. edu. Σημαντικοί βοηθοί στη διεξαγωγή του σεμιναρίου υπήρξαν οι φοιτητές του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Σοφία Ασημακοπούλου, Γεώργιος Βασιλάκης, Βασιλική Γερασιμοπούλου, Γεωργία Δημοπούλου, Αρετή Καλιόρου, Καλλιόπη-Αγγελική Καλογήρου, Μιχαήλ Καραμουσουλής, Χρήστος Κοκκινιώτης, Έλενα Λώλη, Μαρία Ορφανίδου, Αναστασία Σαββάτη, Μαρία Σημηριώτη, Ζωή Σπάθα, Αναστασία Τηλιακού, Αρχοντία Χρήστου και οι μαθητές Μιχαήλ Τερεζάκης, Ελπίδα Τερεζάκη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος» σεμινάριο για τον εθισμό στο διαδίκτυο, όπου καταγράφηκαν οι εξαρτητικές συμπεριφορές των εφήβων και προτάθηκαν υγιείς μηχανισμοί άμυνας. Η διεπιστημονική ομάδα της «Διόδου» αποτελούταν από τους: Μαρία Φτάκα, Ψυχολόγο, Στέλεχος Πρόληψης, Σωτηρία Κρητικού, Κοινωνική Λειτουργό, Στέλεχος Πρόληψης, Σπύρο Στογιάννη, Κοινωνικό Λειτουργό, Στέλεχος Πρόληψης και την Ιωάννα Μαρίνου, Παιδαγωγό, Επιστημονικά Υπεύθυνη της «Διόδου».
Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρθηκε πάλι στην Κεντρική Αίθουσα, όπου οι μαθητές και οι γονείς, οι οποίοι συμμετείχαν στα σεμινάρια μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους και την ικανοποίησή τους για τα πολύτιμα εφόδια που αποκόμισαν.
Κατόπιν τούτου, πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των εικαστικών έργων των μαθητών από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, όπως και όλων των παιδιών που συμμετείχαν στην προετοιμασία και της δράσης του Φεστιβάλ. Για εμάς στο Καζούλλειο, η επιβράβευση των μαθητών για τους κόπους τους δεν αποτελεί τυπική διαδικασία αλλά ουσιώδη παράμετρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ευρύτερες αξιακές διαστάσεις.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια σιωπηλή διαμαρτυρία για όλα τα θύματα της ποικιλώνυμης βίας η οποία μαστίζει τα σχολεία αλλά και την κοινωνία μας. Οι μαθητές του σχολείου μας, κρατώντας πυρσούς οδήγησαν το κοινό στον αύλειο χώρο του Καζούλλειου, όπου παρατάχθηκαν περιμετρικά, σχηματίζοντας έναν φωτεινό κύκλο τιμής για τα θύματα αλλά και αισιοδοξίας για ένα μέλλον στο οποίο η θέρμη και η δύναμη της νεανικής φλόγας θα ξορκίσει τα σκοτάδια του εκφοβισμού και του μίσους.
Με την παρουσία τους μας τίμησαν ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διά Βίου Μάθησης, κ. Άγγελος Ανανίας, η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, κα. Χαρά Κοσεγιάν που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας, η Διευθύντρια του Λυκείου Αρχαγγέλου, κα. Στέλλα Λαμπριανού, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Σορωνής, κα. Μαριάννα Μίσσιου και φυσικά πλήθος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Ενθουσιασμένοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Κυριακή 29 Μαρτίου. Το Φεστιβάλ μας θα συνεχιστεί με έναν ακόμη εντυπωσιακό κύκλο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με την κοινωνία στο προσκήνιο. Επειδή η συμμετοχή στα σεμινάρια ξεπέρασε κάθε προσδοκία, θα παρακαλούσαμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή, γιατί θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
4Ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Καζούλλειο Λύκειο 2015:
«Για ένα σχολείο με όλα τα στοιχεία του λειτουργικά και ισορροπημένα»
Η Διευθύντρια,
Δρ. Κοτρέτσου Σταματία
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
• Δήμος Ρόδου, ΔΟΠΑΡ, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου
• Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ)
• Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαρίας Σταματίου»
• Κέντρο Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και της Προαγωγής Υγείας «Δίοδος»
• Πανεπιστήμιο Αιγαίου
• Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
• Καραγιάννη Χρύσα, διαιτολόγος-διατροφολόγος Λουτσιού Ήρα, ψυχολόγος, Μπακαρή Μαρία, ψυχολόγος/ραδιοφωνικός παραγωγός, Πουλλή Σταματία, διαιτολόγος-διατροφολόγος, Σχολή Χορού Σοφίας Μελισσουργού, Χατζημανώλη Φλώρα, ψυχολόγος.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
• ΕΕΕΕΚ Ρόδου
• Γυμνάσιο Κρεμαστής
• 2ο ΓΕΛ Κω
• 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
• Ραδιόφωνο «Λυχνάρι»
• Τηλεοπτικός Σταθμός ΙΡΙΔΑ TV
2ο ΓΕΛ ΡΟΔΟΥ- ΚΑΖΟΥΛΛΕΙΟ, ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 51, ΡΟΔΟΣ Τ.Κ 85100,
ΤΗΛ.: 22410 27702, ΦΑΞ: 22410 77626, mail: mail@2lyk-rodou.dod.sch.gr