Τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα καταστρώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Τόσο ο καθ’ ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα των παροχών βγαίνει εκτός συζήτησης, ήτοι αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση προς την κατεύθυνση της μείωσης των συντάξεων, ενώ το θέμα της κατάργησης των κοινωνικών πόρων θα επιδιωχθεί να παραπεμφθεί στο μέλλον.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έχει επισημάνει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα καταθέσει στη Βουλή τη διάταξη που θα «παγώνει» την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, θα «παγώσει» και ο νέος τρόπος υπολογισμού στην κύρια σύνταξη. Όσον αφορά στο εφάπαξ αναζητείται φόρμουλα και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις με το γενικό γραμματέα Γιώργο Ρωμανιά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη μεταρρυθμιστική ατζέντα θα προστεθεί ένα κεφάλαιο στο οποίο η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και αφορά στην εξεύρεση νέων πόρων χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, θα έχει το νέο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης και ήδη προετοιμάζεται ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση. Στον «κουμπαρά» για τα Ταμεία, σχεδιάζεται να ενταχθούν έσοδα από παλαιούς και νέους πόρους.
Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, στο ειδικό, αποκλειστικά δημόσιο ταμείο, θα μεταφέρονται όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αξίας 15,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Καθώς «μοντέλο» για το νέο ταμείο είναι το νορβηγικό κρατικό συνταξιοδοτικό fund (Government Pension Fund Global), ως πιθανή «προίκα» θεωρούνται και τα έσοδα από μελλοντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Μέρος αυτών των εσόδων θα αφορούν αποκλειστικά τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, μεταξύ των εσόδων του… Ταμείου για τα ασφαλιστικά ταμεία θα συμπεριληφθούν όλοι οι παλαιοί πόροι, όπως για παράδειγμα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που εκτιμάται σε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ δεν επιτρέπεται βάσει νόμου να χρησιμοποιηθούν από τα ταμεία πριν από το 2019. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει σειρά προτάσεων για συμπληρωματικές πηγές εσόδων. Για παράδειγμα, συζητείται να κατευθύνεται στο ταμείο τμήμα των εσόδων από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ανασφάλιστοι εργαζόμενοι), αλλά και ένα μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων ή και άλλα πρόστιμα που επιβάλλουν ανεξάρτητες αρχές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ταμείο αυτό θα αναλάβει και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Η απόδοση της περιουσίας θα είναι εγγυημένη από το κράτος, που θα έχει και την τελική ευθύνη διαχείρισής του, ώστε οι ελλιπείς αποδόσεις να συμπληρώνονται μέχρι το συμφωνημένο (από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το κράτος) όριο.
Το ταμείο θα είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει ετήσιο απολογισμό διαχείρισης αλλά και 5ετή προγραμματισμό για το μέλλον, οι οποίοι θα υπόκεινται στον πολιτικό έλεγχο και την έγκριση του Κοινοβουλίου μαζί με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, αλλά και σε κοινωνικό έλεγχο από το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα αποτελείται από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και επιστήμονες της επιλογής τους.
Οι πρόωρες συντάξεις
Στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως εξετάζει περιορισμένες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της εξάλειψης των κραυγαλέων περιπτώσεων και τον περιορισμό των κινήτρων όπου ισχύουν, ενώ δεν αποκλείεται η εφαρμογή αντικινήτρων για νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου κυρίως στον τραπεζικό τομέα.
Ειδικά για το ΙΚΑ, στο υπουργείο Εργασίας συζητούν οικονομικά κίνητρα σε ηλικιωμένους ανέργους για να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας. Στα σχέδια που εξετάζονται είναι να δοθεί οικονομική βοήθεια- μεταξύ άλλων μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος- ώστε να μην επιλεγεί η άμεση φυγή στη σύνταξη. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται πως επιμένουν ιδιαίτερα στο θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από το υπουργείο Εργασίας πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ δεν θα επηρεαστούν ασφαλισμένοι πριν από το 1983, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Κοινός τόπος μπορεί να βρεθεί στην πρόταση για ενοποιήσεις ταμείων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Όσον αφορά τη στενότερη σύνδεση των εισφορών και των εισοδημάτων, η πρόταση αφορά αποκλειστικά στον ΟΑΕΕ, έχει τεθεί και από τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων στον ταμείο (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) και θα τεθεί σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.
Συναγερμός από τα στοιχεία
Οι σχεδιασμοί ωστόσο της κυβέρνησης προσκρούουν στα πραγματικά δεδομένα. Τα τεχνικά κλιμάκια αποκλείεται να μην γνωρίζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν ότι τα Ταμεία είδη έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.
Συνολικά, τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ο ΟΑΕΕ ξόδεψε 170 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ, που είναι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, ο Οργανισμός χρειάστηκε 25 εκατ. ευρώ περισσότερα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Το ΙΚΑ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015, αξιοποίησε 473 εκατ. ευρώ, από τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα, από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι έκανε χρήση του 18,9% από το σύνολο της κρατικής στήριξης, ή 63 εκατ. ευρώ περισσότερα, σε σχέση με το 2014.
Από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ξεχωρίζει ο ΟΓΑ, που έχει ήδη κάνει χρήση του 18% του συνόλου της επιχορήγησης που πρόκειται να λάβει φέτος (590 εκατ. ευρώ, από τα 3,277 δισ. ευρώ). Μάλιστα, σε σχέση με το 2014, το ταμείο των αγροτών έχει αξιοποιήσει περισσότερα κονδύλια κατά 120 εκατ. ευρώ.
euro2day.gr