Αντιπολίτευση «εφ’ όλης της ύλης» σκοπεύει να ασκήσει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν στέκεται μόνο στα μείζονα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας (οικονομία, προσφυγικό κ.ά.), αλλά προτίθεται να διευρύνει την κριτική του προς την κυβέρνηση και σε άλλα ζητήματα, που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτά σε μεγάλο βαθμό «κρίνουν το πολιτικό παιχνίδι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, εκτός των άλλων, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και προετοιμάζεται εντατικά για τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.
Και μπορεί η χθεσινή του δήλωση μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα να ήταν ενωτική απευθυνόμενος στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ωστόσο απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δείχνει να επιμένει στο «σκληρό ροκ».
«Δεν υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό. Η διάθεση από εμάς για συναίνεση υπήρχε και υπάρχει πάντα, όμως η άλλη πλευρά με τις κινήσεις της κάνει ό,τι μπορεί για να μεγαλώσει την μεταξύ μας απόσταση», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αναφορικά με ό,τι απασχολεί τον πολίτη της «διπλανής πόρτας», ξετυλίγει τη στρατηγική του με έμφαση σε τρία σημεία.
1.Ασφάλεια. Με αφορμή και το τρομοκρατικό κτύπημα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ σηκώνει τους τόνους στο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας του πολίτη, με κριτική σε όλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ήδη από την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αίτημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτηση για την ασφάλεια, θέλοντας να εκφράσει την ανησυχία του για τα «πρωτόγνωρα περιστατικά βίας» που παρατηρούνται τελευταία, με πιο πρόσφατο την επίθεση χθες τα ξημερώματα στο Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου.
Πρόσφατη είναι η ανακοίνωση της Συγγρού για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ομάδα αντιεξουσιαστών «Ρουβίκωνας», ενώ δριμύ κατηγορώ κατά των δύο κυβερνητικών εταίρων η ΝΔ εξαπέλυσε και χθες, ζητώντας τους να πάψουν να «…χαϊδεύουν όλους αυτούς που αμφισβητούν και απειλούν τη νομιμότητα, τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια του πολίτη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την «παράδοση της Αθήνας στο έλεος της αναρχίας και των κάθε λογής ακραίων στοιχείων», μιλώντας, μεταξύ άλλων, για συνεχιζόμενες εισβολές σε δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις (Βουλή, Ε.Ρ.Τ., ΤΑΙΠΕΔ) και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας όπως συμβαίνει τελευταία σε σταθμούς του Μετρό.
2. Κοινωνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους κοινωνικούς φορείς και στοχευμένων επισκέψεων σε υποβαθμισμένες περιοχές, χώρους εργασίας και ιδρύματα, ψάχνοντας να ενισχύσει το «κοινωνικό του προφίλ» και προσεγγίζοντας τους πολίτες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία εβδομάδα μετέβη σε μεγάλη εταιρία logistic στον Ασπρόπυργο και στο αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων στην Πέτρου Ράλλη.
«Η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Η παραγωγική, η δημιουργική, η σκληρά εργαζόμενη Ελλάδα. Αυτή μας εμπνέει», ήταν η σχετική ανάρτησή του στο twitter, ενώ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και άλλες αντίστοιχες επισκέψεις και τις επόμενες μέρες σε χώρους δουλειάς, εργοστάσια, αλλά και νοσοκομεία, όπου θεωρεί πως βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο έλληνας πολίτης. Όπως λέει άλλωστε ο ίδιος σε συνομιλητές του, «η ποιότητα ζωής και το κοινωνικό κράτος είναι τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών που ψάχνουν πειστικές απαντήσεις και ρεαλιστικές λύσεις».
3.Παιδεία. Είναι ένας τομέας που ανέκαθεν -και πριν εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ- ο κ. Μητσοτάκης έδινε μεγάλο βάρος και στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρωθεί εκ νέου με αφορμή μια σειρά ενεργειών του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.
Η Συγγρού εγκαλεί τη συγκυβέρνηση για σκόπιμη υποβάθμιση της Παιδείας, εξαιτίας των «ιδεοληψιών και της ανικανότητάς» της, επισημαίνοντας παράλληλα πως, αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, δημιουργούνται ακόμα περισσότερα προβλήματα στον ευαίσθητο αυτό τομέα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «συστηματικό ξεχαρβάλωμα της εκπαίδευσης στο όνομα ενός νεοκομμουνιστικού εξισωτισμού», ενώ έντονη είναι και η κριτική του στην κατάργηση της αριστείας και της μη αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ο ασφυκτικός έλεγχος της διοίκησης της εκπαίδευσης γίνεται από το κόμμα και από τους συνδικαλιστές. Δεν τους αντέχετε τους αρίστους, γιατί τελικά είστε η Αριστερά η οποία εκφράζει τη μετριότητα», είχε πει παλαιότερα στη Βουλή.