Ο πόλεμος στη Συρία έχει πλήξει πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας, με πιθανόν ακόμη και 500.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της εμφύλιας σύρραξης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, καλώντας να τερματιστεί η βία στη χώρα αυτή.
«Είναι καιρός να σταματήσουν οι βιαιότητες (στη Συρία), να τερματιστούν οι αδικίες, να δοθεί στον κόσμο η ευκαιρία που του αξίζει να οικοδομήσει μια καλύτερη ζωή», είπε ο Μπαν Κι Μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στον Λίβανο.
«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν φείδονται καμιάς προσπάθειας για να δοθεί τέλος στη σύρραξη στη Συρία και να φθάσουμε σε μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή», διαβεβαίωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Ο Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «αφόρητο» τον «αριθμό των απωλειών» στη Συρία, που είναι «κατ’ ελάχιστον 255.000, ορισμένοι έχουν υποστηρίξει πως οι άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί είναι πάνω από 500.000». Επιπλέον, η σύρραξη έχει πλήξει «πάνω από τον μισό πληθυσμό» της χώρας αυτής, πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια «πολύ σοβαρή, συγκλονιστική κατάσταση».
Η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας και πάνω από 4,8 εκατομμύρια ακόμη έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους.
Ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε χθες με Λιβανέζους ηγέτες στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, όπου επίσης είδε οικογένειες Σύρων προσφύγων που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, μαζί με τον διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και τον πρόεδρο της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης Άχμαντ αλ Μαντάνι.
Ο Λίβανος έχει υποδεχθεί πάνω από 1,1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες ενώ πλέον έχει τον υψηλότερο δείκτη προσφύγων ανά κάτοικο στον κόσμο, καθώς πάνω από 450.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ ζουν επίσης στη χώρα.
Στη Βηρυτό, ο Μπαν Κι Μουν άσκησε παράλληλα πιέσεις στα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν να τερματιστεί η παράλυση των θεσμών—ο Λίβανος παραμένει χωρίς πρόεδρο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, προειδοποιώντας πως εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο και δεν εκλεγεί πρόεδρος, «η εθνική ενότητα θα παραμείνει εύθραυστη».
Ο Μπαν Κι Μουν μεταβαίνει σήμερα στην Ιορδανία, άλλη μια χώρα που φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ