Με συνταγή capital controls μπορεί να δοθεί κρατική στήριξη με τη βοήθεια της Ε.Ε. και των ελληνικών τραπεζών για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων εκτιμά ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Η περίοδος των μνημονίων φαίνεται πως άφησε πίσω της μια τεχνογνωσία-προίκα στην αντιμετώπιση θεμάτων, όπως, οι επιταγές οι οποίες αποτελούν γενικευμένη συναλλακτική πρακτική σε όλο το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος είναι σαφής:
«Εμείς θεωρούμε πως υπάρχει το δεδικασμένο των capital controls, όταν είχε δοθεί δίμηνη περίοδος αναστολής ανάρτησης στον Τειρεσία».
Στους κόλπους των Ελλήνων ξενοδόχων έχουν αρχίσει, ήδη, οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα της επιδημίας, το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί στον τουριστικό τομέα της οικονομίας και τον ξενοδοχειακό κλάδο ιδιαίτερα.
Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που προσδοκούν πως ο ιλιγγιώδης όγκος των επιταγών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία νέων τραπεζικών προϊόντων (δανείων) μέσω των οποίων θα γίνει προσπάθεια να αναταχθούν τα οικονομικά ισχυρών εταιρειών και να διασωθούν άλλες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, επειδή ο όγκος των επιταγών είναι μεγάλος και, ακόμα και όταν επαναλειτουργήσει η χώρα, εξαιτίας της πανδημίας και των εκτάκτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν χωρίς υποστήριξη.
«Προσωπικά εκτιμώ πως θα ήταν λογικό να υπάρξει κάποιας μορφής στήριξη στους επαγγελματίες μέσω δανείων που θα μπορούσαν να χορηγηθούν με την υποστήριξη της Ε.Ε.» αναφέρει ο Γρ. Τάσιος.
Ο επικεφαλής της ΠΟΞ προχωρά μερικά βήματα πιο πέρα ανιχνεύοντας το τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί για τον ελληνικό τουρισμό και τα ξενοδοχεία, μετά την αποδρομή της πανδημίας.
Με την προοπτική της ύφεσης να φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο για τις οικονομίες των κύριων αγορών του ελληνικού τουρισμού, Ο Γρ. Τάσιος αναφέρεται στο ιδανικό σενάριο αλλά και τα τρία μεγάλα ερωτήματα που θα κρίνουν την επόμενη μέρα της πανδημίας.
«Ένα ιδανικό σενάριο, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν να έχει ελεγχθεί πλήρως η πανδημία εντός του Ιουνίου. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, ο κόσμος θα έχει χρήματα; Τα σχολεία στις επιμέρους χώρες θα λειτουργήσουν; Θα έχει ο κόσμος τη διάθεση να ταξιδέψει και με ποιο σκεπτικό για την προσωπική ασφάλεια της υγείας του θα αποφασίσει να μετακινηθεί από τη χώρα του;»
Η προδιαγεγραμμένη πορεία προς την ύφεση στην οποία δείχνουν να οδηγούνται οι ευρωπαϊκές οικονομίες (βασικές δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού) μεγεθύνουν τις δυσκολίες επανεκκίνησης των ελληνικών ξενοδοχείων.