Η αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή το κόψιμο της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η μειονότητα βρίσκεται ήδη σε αναταραχή και διχασμό. Αφορμή η «αιφνιδιαστική» απόφαση του μουσουλμανικού κόμματος του Σαδίκ, DEB, να κατέβει αυτόνομο στις ευρωεκλογές του Μαΐου, με τις ευλογίες του τουρκικού προξενείου το οποίο επιχειρεί να το επιβάλει ως το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Ο σχηματισμός, ο οποίος αντλεί από την κληρονομιά του ανεξάρτητου βουλευτή Ροδόπης του ’90 Αχμέτ Σαδίκ, θα κατέλθει αυτόνομα στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), με μουσουλμανικό πρόσημο.
Ωστόσο το κόμμα είναι αμιγώς μειονοτικό, αν και για λόγους στρατηγικής της Αγκυρας εμφανίζεται ως μουσουλμανικό προκειμένου να προσελκύσει μουσουλμανικές ψήφους από τη Ρόδο και την Κω. Η στόχευση είναι προφανής και συνδέεται με τη συστηματική απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα.
Η εξέλιξη έχει δημιουργήσει ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς εκφράζεται προβληματισμός για τους λόγους ανασυγκρότησης του DEB που επί της ουσίας είχε απενεργοποιηθεί πολιτικά τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι κύκλοι της μειονότητας με τις ευλογίες της Αγκυρας επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και επιδιώκουν να παίξουν ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα αντίστοιχο με αυτόν που είχαν οι μειονοτικοί βουλευτές τη δεκαετία του ’90. Υπενθυμίζεται ότι ο Αχμέτ Σαδίκ τον Απρίλιο του 1990 είχε παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον ανεξάρτητο μειονοτικό βουλευτή Ξάνθης Αχμέτ Φαΐκογλου. Λίγο αργότερα ο Σαδίκ είχε υπερψηφίσει και την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στους κόλπους της μειονότητας η απόφαση του DEB λειτουργεί ήδη διχαστικά, καθώς το κόμμα καλεί σε συστράτευση ώστε, σύμφωνα με το μανιφέστο του, «να δοθεί ένα μήνυμα στη νοοτροπία και στις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Στη Θράκη δεν αποτελεί μυστικό ότι το τουρκικό προξενείο έχει απαγορεύσει στους επιφανείς παράγοντες της μειονότητας να κατέλθουν στις ευρωεκλογές με τους συνδυασμούς των μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να ενισχυθεί το DEB.
Εξάλλου, οι περισσότεροι από αυτούς – συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (έλαβε 11.700 ψήφους το 2012) – έχουν περάσει από τα γραφεία του κόμματος και έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις στήριξης του DEB, κατόπιν παρότρυνσης του τουρκικού προξενείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωποι του DEB έχουν κάνει επισκέψεις και στην Αθήνα, επιχειρώντας να προσελκύσουν ψήφους με σημαία το ζήτημα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους.
Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τον περασμένο χρόνο είχε μετάσχει σε κομματική εξόρμηση του DEB στη Ρόδο και στην Κω, συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ στην Ξάνθη Τσετίν Μάτατζη, ενώ λίγο αργότερα είχε καλέσει τον εκλεκτό του ψευδομουφτή Ξάνθης και τότε ιμάμη της Ρόδου Ιλτέρ Μέτσο στη Θράκη.
Εξάλλου, ο ίδιος ουδέποτε στήριξε πρωτοβουλίες που αφορούν τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ λένε ότι η αντίδραση του Ζεϊμπέκ στην υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν δεν συνδέεται μόνο με το γεγονός ότι ο βουλευτής δεν ενημερώθηκε για την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος. Για κάποιους το γεγονός ότι ο άνθρωπος που είναι στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης ανακοίνωνε από τα τοπικά ραδιόφωνα ότι η Ρομά υποψήφια θα κοβόταν πριν καν βγει η τελική απόφαση της Κουμουνδούρου έχει να κάνει με το ότι η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν θα έκοβε ψήφους στις ευρωεκλογές από το DEB. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην Αλεξανδρούπολη, όπου η μεγάλη δεξαμενή των μουσουλμάνων ψηφοφόρων είναι Ρομά, οι ψήφοι θα πήγαιναν στη Σουλεϊμάν και όχι στο DEB.
Κάτω από το τραπέζι οι μειονοτικοί βουλευτές στηρίζουν το DEB, γεγονός που εξηγεί το πάγωμα του ενδιαφέροντος πολλών μειονοτικών να ενταχθούν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων και τη δυστοκία των κομμάτων να βρουν επιφανείς μειονοτικούς υποψηφίους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ιλχάν Αχμέτ δεν κατεβαίνει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ ούτε το ότι το ΠαΣοΚ ακόμη αναζητεί μειονοτικό υποψήφιο για να κλείσει την ευρωλίστα.
Οσο για τη ΝΔ, ο Ιλιάς Καράνταϊ, ο οποίος μπήκε στην ευρωλίστα, είναι ένα νέο πρόσωπο το οποίο, όμως, δεν θεωρείται ότι έχει εμβέλεια ή επιρροή στη μειονότητα.