Ειδήσεις

Die Presse: “Ελλάδα, Μάλτα, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εντάχθηκαν στην ευρωζώνη παράνομα”

Πέντε από τις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ από την ίδρυση της το 1999, δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή αλλιώς εντάχθηκαν παρανόμως . Αυτό γράφει σε άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Για να ενταχθεί μια χώρα στην ζώνη του ευρώ, ο αιτών, πρέπει να πληροί ορισμένες οικονομικές και οικονομικές προδιαγραφές, γνωστές και ως κριτήρια του Μάαστριχτ, ή αλλιώς κριτήρια σύγκλισης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Presse, οκτώ χώρες εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ μετά τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης το 1999, ενώ οι πέντε επόμενες εντάχθηκαν με κριτήρια που δεν ήταν « αληθινά».

Το 2001, εισήλθε στην νομισματική ένωση η Ελλάδα, το 2007 προσχώρησε η Σλοβενία, το 2008 η Μάλτα και η Κύπρος, το 2009 η Σλοβακία, το 2011 η Εσθονία, το 2014 η Λετονία και το 2015 η Λιθουανία. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έλεγξαν τα προαπαιτούμενα κριτήρια σύγκλισης του κάθε μέλους ξεχωριστά.

Η εφημερίδα Die Presse στο άρθρο της εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι τα κριτήρια καθορίζονται στα δύο έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 140 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο Πρωτόκολλο σχετικά με τα κριτήρια σύγκλισης. Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσαν ότι ένας αριθμός «σημείων» σε δύο πηγές πληροφοριών δεν είναι ακριβώς ο ίδιος .

Ένα από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, είναι το επίπεδο του πληθωρισμού και η σταθερότητα των τιμών. Ο ρυθμός του πληθωρισμού της κάθε υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ευρωζώνη, δεν πρέπει να υπερβαίνει το επίπεδο των τριών πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της ΕΕ ,περισσότερο από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την σταθερότητα των τιμών. Τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι λαμβάνονται υπόψη τα σημεία αναφοράς, όλων των χωρών της ΕΕ, όχι μόνο στην ευρωζώνη. «Θα δούμε ότι αυτή η κατάσταση συχνά παραβιάζεται», σημειώνει η εφημερίδα.

Μετά την ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Presse, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι, κατά τη στιγμή της εισόδου στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, σταθερή δυναμική των τιμών δεν είχε, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Εσθονία ή η Λετονία αλλά ούτε και η Λιθουανία.

Ένα άλλο κριτήριο που αναφέρεται από την Die Presse, και το οποίο είναι σημαντικό είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, κατά το έτος που προηγείται της ενδεχόμενης υποψηφιότητας των προς ένταξη χωρών της νομισματικής ένωσης, καθώς αυτό θα πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερο από το τρία τοις εκατό του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ήταν κατά μέσο όρο ίσο με το 5,6 τοις εκατό κατά την περίοδο 2000-2007. Η είσοδος λοιπόν της Ελλάδος ήταν παράνομη από πολλές απόψεις, τονίζει το αυστριακό μέσο ενημέρωσης.

Επίσης κατά την στιγμή της προσχώρησης στην ευρωζώνη, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Μάλτας, είχε υπερβεί τα επιτρεπόμενα ποσοστά, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η χώρα έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις γι “αυτό το κριτήριο.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά , η αυστριακή εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, στην περίπτωση της Ελλάδος, της Μάλτας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, η είσοδο των χωρών αυτών στην ζώνη του ευρώ ήταν σαφώς παράνομη. Στην περίπτωση της Σλοβενίας και της Σλοβακίας είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη από νομική άποψη. Μόνο στην περίπτωση της Κύπρου τα στατιστικά στοιχεία ήταν « έμπιστα» και όλα τηρήθηκαν σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου