Ειδήσεις

«Κόκκινο πανί» για τους θεσμούς εργασιακά, ασφαλιστικό

Ακόμη και θέμα μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης από την πλευρά της Ελλάδας εγείρουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στις διαπραγματεύσεις, διατηρώντας σκληρή στάση στα εργασιακά αλλά και τα ασφαλιστικά θέματα. Οι πιέσεις είναι συνεχείς και εντεινόμενες. Μάλιστα, στην επίμονη στάση των δανειστών για δραστικό περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, προστέθηκε και η άρνησή τους να συζητήσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, επιμένοντας ότι η 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) η οποία καταργείται με τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, είναι ενσωματωμένη στη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, οι δανειστές υποστήριξαν ότι η κατάργηση της 6ης ΠΥΣ οδηγεί σε μονομερή από τη χώρα μας καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Αν και η προσέγγιση των δανειστών θεωρείται στατική, για ένα δυναμικό κείμενο όπως είναι το Μνημόνιο και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, η στάση τους δείχνει ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έγιναν βήματα συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά, σε θέματα μάλιστα που αναμένεται να προκαλέσουν εσωτερικές τριβές στο κυβερνών κόμμα. Τέτοια, είναι για παράδειγμα, η σταδιακή και όχι η αυτόματη επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, η θεσμοθέτηση του ειδικού σώματος εμπειρογνωμόνων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αλλά και η απάλειψη διάταξης που προέβλεπε ρητά, ότι σε περίπτωση που εργαζόμενος καλύπτεται από δύο και περισσότερες συμβάσεις, υπερισχύει η ευνοϊκότερη για αυτόν.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και όσον αφορά το ασφαλιστικό, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη να έχει έτοιμες τις διατάξεις που αναστέλλουν την εφαρμογή μιας σειράς μνημονιακών παρεμβάσεων στις συντάξεις, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων και η εφαρμογή της βασικής – αναλογικής σύνταξης. Βάσει του τελευταίου σχεδιασμού, θα κατατεθούν ως τροπολογίες στο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, εφόσον τελικά αυτό κατατεθεί στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου και δεν τεθεί στον πάγο, στην προσπάθεια επίτευξης μιας «επωφελούς συμφωνίας».

Συνεχείς είναι οι «πονοκέφαλοι» και αναφορικά με τη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων, κυρίως στο ασφαλιστικό, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή δίνεται μάχη για να διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων Μαΐου. Υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα διαθέσει τα 850 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στη μηνιαία κρατική επιχορήγηση, τα μεγαλύτερα «ανοίγματα» είχαν τρία Ταμεία: το ΕΤΕΑ, που τελικά θα λάβει τα επιπλέον 15 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων από το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ που θα λάβει αυξημένη κατά 10 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση, και το Ταμείο Νομικών, το οποίο αναζητούσε εναγωνίως 9 εκατ. ευρώ και τελικά θα τα πάρει με «εσωτερικές διευκολύνσεις».

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική ανάσα στα έσοδα των Ταμείων, τις τελευταίες ημέρες της ρύθμισης οφειλών, καθώς ήδη οι αιτήσεις κατά μέσο όρο είναι πάνω από 8.000 την ημέρα και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου