Του Νίκου Σταματάκη
Ο νέος γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος θέλησε, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, να σπάσει την παράδοση που ήθελε τον εκάστοτε προκάτοχό του να περιδιαβαίνει με αχόρταγη «ταξιδιωτική περιέργεια» τις ανά την υφήλιο κοινότητες ομογενών και να «ενημερώνεται» αενάως με την προοπτική κάποτε να εφαρμόσει τις πλήθος ιδέες που συνέλεγε – πλήν όμως, ως «ξαφνικός θάνατος» τον έβρισκε άπρακτο το τέλος του χρόνου της υπηρεσίας του…
Σπάζοντας την …λαμπρή αυτή παράδοση, ο Μιχάλης Κόκκινος ξεκίνησε κυριολεκτικά τρέχοντας με την καθιέρωση Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποδήμων, συνδεδεμένου τόσο με τα Προξενεία όσο και με τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην Ελλάδα (ΚΕΠ), με στόχο να παρεμβαίνει αποφασιστικά, σπάζοντας τον γόρδιο δεσμό της ελληνικής γραφειοκρατίας.
«Εχουμε σκοπό να απαιτούμε άμεσα αποτελέσματα από όποια δημόσια υπηρεσία καθυστερεί την οποιαδήποτε επενδυτική ή άλλη ομογενειακή δράση και να δίνουμε λύσεις», μας λέει με έμφαση. «Αλλωστε αυτό έπραξα επί σειρά ετών εγώ ο ίδιος χειριζόμενος ως δικηγόρος ποικιλία υποθέσεων ομογενών». Και εξηγεί ότι σκοπεύει να ταξινομήσει τις κυριώτερες κατηγορίες επιχειρηματικότητας των ομογενών και να προβλέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων που θα απαιτούνται για την συντεταγμένη ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρόνο. Ετσι ώστε και ό ίδιος ο ομογενής αλλά και οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας, των προξενείων και των λοιπών υπηρεσιών να μπορούν να ακολουθούν τα βήματα και να καταλήγουν στην ολοκλήρωση της επένδυσης τους. Με κατάληξη την έναρξη λειτουργίας της επένδυσής τους με την επιλογή δικηγόρου και λογιστή από τις σχετικές λίστες που θα παρέχει το υπουργείο οι οποίοι από το σημείο εκείνο και έπειτα θα έχουν την καθοδήγηση όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Αλλά σε ποιές κυρίως επενδύσεις ομογενών στοχεύει ο Μιχάλης Kόκκινος; «Νομίζω ότι έχουμε αρκετά ξενοδοχεία στην Ελλάδα οπότε έμφαση θα δώσουμε στον πρωτογενή τομέα, στο χώρο της παραγωγής, αγροτικής, βιοτεχνικής, βιομηχανικής. Αλλά και στο δευτερογενή τομέα, στο χώρο της μεταποίησης», εξηγεί με τρόπο απλό και επιμένει: «Δεν είναι δυνατόν να σταματούν οι επενδύσεις σε ανόητες ερωτήσεις γραφειοκρατών που απαιτούν π.χ. να δηλώσει ο επενδυτής ως τι θα εξάγει το συγκεκριμένο προϊόν»….
KOKKINOS-STAMATAKIS01-25april2015
Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
Ο Μιχάλης Κόκκινος μιλά με ενθουσιασμό για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και με μια αισιοδοξία που είναι όντως μεταδοτική. Οι πρακτικές ιδέες έρχονται η μία πίσω από την άλλη και είναι φανερό ότι οι σπουδές του στο Διεθνές Δίκαιο και οι εμπειρίες του ως δικηγόρος στη Ρόδο όπου εξυπηρέτησε πολυάριθμους ομογενείς έχουν αφήσει το στίγμα τους στην σκέψη και τη δράση του. Και φυσικά η διετής πολύ επιτυχημένη θητεία του ως διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου, όπου παρά τα άπειρα γραφειοκρατικά και οικονομικά προβλήματα κατάφερε να το οδηγήσει σε πρωτοφανή ανάπτυξη.
Αλλά εκεί που διακρίνεται ιδιαίτερα η ωριμότητα και η πρακτικότητα των σκέψεών του είναι το ζήτημα της ψήφου των ομογενών όπου η πρώτη του πρόταση αφορά την εκλογή ενός ορισμένου αριθμού ομογενών βουλευτών κατά το πρότυπο των βουλευτών επικρατείας. Η ιδέα βέβαια είναι εξαίρετη καθώς θα βάλει επιτέλους την ζωντανή ομογένεια στο κέντρο της ελληνικής νομοθετικής δράσης. «Μήπως θα ήταν καλύτερα να έχουμε ένα ενιαίο και διακομματικό ψηφοδέλτιο υποψήφιων Ομογένειας, αντί να καταρτίζονται κομματικά ψηφοδέλτια ομογενών», τον ρωτάμε, εξηγώντας ότι στόχος είναι να μην κομματικοποιηθεί η Ομογένεια. Δηλώνει ανοιχτός στην ιδέα αυτή που θα συζητήσει πριν την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. «Δεν μου αρέσει να μπαίνω στα χωράφια άλλων υπουργών αλλά η θέση μου αναφέρεται μόνο στον υπουργό Εξωτερικών, στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ιδιαίτερη αυτονομία. Εχω σκοπό να αναλάβω δράση για το θέμα αυτό στο άμεσο μέλλον», εξηγεί.
«Ευήκοον ούς» έτεινε ο Μιχάλης Κόκκινος και για ένα θέμα που ασφαλώς συνδέεται με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες ομογενών στην Ελλάδα και ασφαλώς με το δημογραφικό: την ιδέα δηλαδή ότι μπορούν να δοθούν κίνητρα για την παλινόστηση ομογενών, κατά το πρότυπο του Ισραήλ, ως μια αναγκαία δημογραφική ένεση που θα τονώσει τον γηράσκοντα ελληνικό πληθυσμό. «Την ιδέα την άκουσα και χθές και δείχνει τον πόνο της Ομογένειας για τον πληθυσμιακό αφανισμό της Ελλάδας. Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη και υπό σκέψη για την ανάληψη κατάλληλης δράσης», μας λέει.
Η συζήτηση προχωρεί βαθειά μέσα στη νύχτα σε τόνο φιλικό και χαλαρό. Ο Μιχάλης Κόκκινος θεωρεί τον εαυτό του κομμάτι της Ομογένειας της Νέας Υόρκης και μας έχει επισκεφθεί αρκετές φορές. Εχει εδώ πολύ στενούς συγγενείς και μάλιστα θείους και πρώτα ξαδέλφια που διαπρέπουν σε καίριες ομογενειακές θέσεις, αλλά και πολλούς Νισύριους και Ροδίτες συμπατριώτες που του συμπαραστέκονται σε κάθε στιγμή… «Η οικογένεια μου μάλλον απογοητεύθηκε για τον λίγο χρόνο που της αφιέρωσα, αλλά νομίζω κατανοούν ότι η επίσκεψη μου έχει καθαρά επαγγελματικό σκοπό», εξηγεί. Αλλά η εξοικείωση τόσο με τη Νέα Υόρκη και την Ομογένεια όσο και η πίστη του στις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού είναι φανερό ότι θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μεγαλύτερους στόχους και πολιτικές φιλοδοξίες. Στην περίπτωση του Μιχάλη Κόκκινου ο συνομιλητής φεύγει πεπεισμένος ότι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες είναι μόνιμα περιτυλιγμένοι σε ένα περίβλημα ευγένειας που είναι και το σήμα κατατεθέν του νέου πολιτικού, μαζί με την φρεσκάδα των ιδεών και το ξεχείλισμα της αισιοδοξίας. Καλή σας επιτυχία κύριε γενικέ….
Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2015