Μεγαλοεργολάβοι στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ καθώς ελέγχονται για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόσφατα μάλιστα δόθηκαν εντολές για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων εργολάβων με μεγάλες εταιρείες. Μαμούθ, τα πρόστιμα που τους καταλογίζονται.
Aνάμεσά τους είναι κι ένας γνωστός εργολάβος που έχει βγάλει εκατομμύρια και από ανάληψη δημοσίων έργων.
Από την αντιπαραβολή των φορολογικών του δηλώσεων και των τραπεζικών του λογαριασμών προέκυψε απόκρυψη τουλάχιστον… 65 εκατομμυρίων ευρώ.
Από τον ενδελεχή έλεγχο που έκαναν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας αποκαλύφθηκε ακόμα ότι ο εν λόγω μεγαλοεργολάβος είχε «εξαφανίσει» από τους ισολογισμούς της εταιρείας του και 28 εκατομμύρια τα οποία είχε εισπράξει από το ελληνικό δημόσιο.
Τα χρηματικό ποσόν, το οποίο είχε κερδίσει μετά από δικαστική αντιδικία του με το δημόσιο, δεν πέρασε ποτέ στην κατασκευαστική του εταιρεία, και σήμερα μόνο γι’ αυτό το ποσόν ελέγχεται για φοροδιαφυγή 17 εκατομμυρίων.
Σε βάρος όμως του «πολυμήχανου» όπως αποδεικνύεται εργολάβου, η εταιρεία του οποίου είχε πάρει από το δημόσιο την εργολαβία για την κατασκευή τμήματος της εθνικής οδού στο νομό Πελοποννήσου, έχει σχηματιστεί και δικογραφία για ένα πολυτελέστατο σκάφος αναψυχής που έχει στην ιδιοκτησία του.
Ελέγχεται και σ’ αυτή την περίπτωση για φοροδιαφυγή καθώς εμφανίζεται να έχει εκδώσει επαγγελματική άδεια για να κερδίσει τις ανάλογες ελαφρύνσεις .
Γκάζι και για τη «Λίστα Φραντζεσκάκη»
Σήμερα, ο έλεγχος της αποκαλούμενης πλέον «λίστας Φραντζεσκάκη», που καρκινοβατούσε εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού, παίρνει πάλι εμπρός και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά
Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα των εξονυχιστικών ελέγχων που γίνονται πλέον σε όλες τις λίστες με ονόματα πιθανών μεγαλοφοροφυγάδων, έρχονται να δικαιώσουν την πρώην διευθύντρια ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, Αικατερίνη Φραντζεσκάκη (παραιτήθηκε το 2012), η οποία όταν η χώρα βρισκόταν στην «καρδιά» του πρώτου μνημονίου είχε καταρτίσει -με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία- την πρώτη λίστα ελέγχου φυσικών προσώπων.
Μαζί με την ομάδα της, λαμβάνοντας τότε στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ 2003-10, έφτιαξε μία λίστα με τα ΑΦΜ φυσικών προσώπων που είχαν πληρώσει φόρο μεταβίβασης άνω των 20.000 ευρώ. Στο 80% των περιπτώσεων ήταν εργολάβοι, αρχιτέκτονες ή μηχανικοί οι οποίοι παρουσίαζαν τις συναλλαγές –ενίοτε διψήφιο αριθμό μέσα σε ένα χρόνο– ως ιδιωτικές αντί για επαγγελματικές, για να αποφύγουν την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση.
Μετά από επεξεργασία η ομάδα είχε καταλήξει σε μία λίστα με περίπου 1.700 άτομα. Η «μερίδα του λέοντος» εξακολουθούσε να ανήκει στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά υπήρχαν οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών…
Μόνο που λίγους μήνες μετά η ομάδα της κ. Φραντζεσκάκη διαλύθηκε και το έργο τους πέρασε σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου. Παράλληλα, ξεκίνησε ένα κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων από τους… κατά συρροήν αγοραστές, για να αποφύγουν τους επιπλέον φόρους. Ύστερα δε από ενημέρωση της κ. Φραντζεσκάκη στους διευθυντές ΔΟΥ, είχε τότε «παγώσει» και η δυνατότητα μεταβιβάσεων από πρόσωπα ύποπτα φοροδιαφυγής.
Γι’ αυτούς τους πολίτες που φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα για πολλά χρόνια, καταλογίζονται πλέον μεγάλοι φόροι που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ
Σήμερα, ο έλεγχος της αποκαλούμενης πλέον «λίστας Φραντζεσκάκη», που καρκινοβατούσε εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού, παίρνει πάλι εμπρός και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Μάλιστα όπως η ίδια η κ. Φρανζεσκάκη είχε υποστηρίξει καταθέτοντας αργότερα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, πολλά από τα ονόματα που εμπεριέχονται στις δύο λίστες… ταυτίζονται.
Απ΄ την έρευνα δε που γίνεται τους τελευταίους μήνες και στην λίστα που ενεργοποίησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, με τους λογαριασμούς από 300.000 ευρώ και πάνω όλων των φυσικών προσώπων σε βάθος δεκαετίας, δεν είναι λίγα τα πρόσωπα για τα οποία προκύπτει μεγάλη φοροδιαφυγή που τα στοιχεία τους εμπεριέχονταν και στη λίστα Φραντζεσκάκη.
Γι’ αυτούς τους πολίτες που φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα για πολλά χρόνια, καταλογίζονται πλέον μεγάλοι φόροι που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόσφατα, με βάση τα ευρήματα της λίστας της οικονομικής εισαγγελίας καταλογίστηκαν σε πολίτες, με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να έχουν τη μερίδα του λέοντος, φόροι (με τις προσαυξήσεις) που ξεκινούν από 900.000 ευρώ και φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια.
Πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις φοροφυγάδων με χαρακτηριστική την περίπτωση πλαστικού χειρουργού, ο οποίος κλήθηκε να πληρώσει 2, 5 εκατομμύρια καθώς για μια πενταετία είχε δηλώσει συνολικά στην εφορία περίπου 300.000 ευρώ την ώρα που οι τραπεζικοί του λογαριασμοί υπερέβαιναν τα 5 εκατομμύρια.
thetoc.gr