Νέα διάσταση στην τραγωδία που βιώνει το Νεπάλ με τους περισσότερους από 2.100 νεκρούς μετά τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ δίνει το γεγονός ότι περίπου 50 επιστήμονες είχαν σχεδόν προβλέψει ότι η χώρα θα χτυπηθεί από έναν τόσο μεγάλο σεισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press μια εβδομάδα πριν το φοβερό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ σεισμολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαν βρεθεί στο Κατμαντού προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η φτωχή και υποανεπτυγμένη αυτή χώρα θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον «μεγάλο σεισμό», αντίστοιχο με αυτό του 1934 από τον οποίο ισοπεδώθηκε η πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα, «ήξεραν ότι πάλευαν με τον χρόνο αλλά δεν ήξεραν πότε ακριβώς θα χτυπούσε αυτό που φοβούνταν».
«Είναι ένας εφιάλτης που περιμέναμε να συμβεί. Γεωλογικά αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε σκεφθεί ότι θα συμβεί» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Τζάκσον.
Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε ο μεγάλος σεισμός να συμβεί τόσο σύντομα. «Περπατούσα καθημερινά σε αυτή την περιοχή και αυτό που σκεφτόμουν κάθε φορά ήταν ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο Τζάκσον.
Αυτό που προβλημάτιζε περαιτέρω τους επιστήμονες ήταν η κατάσταση των υποδομών στο Νεπάλ, ένας παράγοντας που γνώριζαν ότι πολλαπλασίαζε τους κινδύνους μιας πιθανής καταστροφής όπως αυτή που βιώνει αυτές τις ημέρες η χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιδίου μεγέθος σεισμός στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι δεν θα προκαλούσε περισσότερα από 30 θύματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Η αντίστοιχη αναλογία για το Νεπάλ είναι της τάξης των 1.000 θυμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας ο αριθμός εκτοξεύεται στους 10.000 νεκρούς.
Η Γη, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, είχε προειδοποιήσει: ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ είναι ο πέμπτος σημαντικός σεισμός τα τελευταία 205 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του 1934.