Ρεπορτάζ

Παραιτήθηκαν θορυβωδώς από το δ.σ. της «Φιλοζωικής» με επιστολή του στον δήμαρχο

  • Καταγγέλλουν ως απαράδεκτο το καθεστώς στη λειτουργία του Κυνοκομείου

Θορυβώδη παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοζωϊκής Ρόδου υπέβαλαν χθες με δικαστικό επιμελητή στον δήμαρχο Ρόδου, οι κ.κ. Γεώργιος Κυπραίος, Γ. Διμέλλη και Ζαφειρία (Ρούλα) Βασιλοπούλου, καταγγέλλοντας απαράδεκτο καθεστώς στη λειτουργία του κυνοκομείου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι η παραίτησή τους υποβλήθηκε υπό την μορφή αναφοράς, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Στην αναφορά υποστηρίζονται τα εξής:
«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας ως μελών του Δ.Σ. να βελτιώσουμε κάποια κακώς κείμενα στο Κυνοκομείο Ρόδου εστάθη αδύνατον λόγω των συνεχών εντάσεων και αντιρρήσεων της προέδρου του Συλλόγου. Το Κυνοκομείο Ρόδου έχει κατά την άποψή μας τον ρόλο και τον σκοπό να περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Ρόδου. Σίγουρα οι εγκαταστάσεις δεν έχουν τις προδιαγραφές για περίθαλψη άπειρων ζώων και χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις. Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να έρχεται ένας δημότης ή τουρίστας με ένα κουτάβι ή με ένα χαμένο σκυλί και με διάφορες δικαιολογίες (πχ. έχουμε τύφο, δεν έχουμε χώρο κλπ.) να μην δεχόμαστε αυτά τα ζώα και οι άνθρωποι να αποχωρούν απογοητευμένοι, απελπισμένοι ακόμη και κλαίγοντας κάποιες φορές χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν το ζώο. Οι ξένοι αγανακτούν, οι δημότες επανέρχονται συνήθως μετά τις 1 μ.μ. (ώρα που κλείνει το Κυνοκομείο) και τα δένουν από έξω. Το αποτέλεσμα:

Οι ξένοι συνήθως ψάχνουν κάποιες πανσιόν ζώων ή απευθύνονται σε άλλους συλλόγους για βοήθεια (έχοντας σχηματίσει τη χείριστη εντύπωση), οι οποίοι λόγω του ότι δεν επιδοτούνται, συνεχώς αιμορραγούν οικονομικά. Τα δεμένα ζώα πολλές φορές λύνονται και καταλήγουν σκοτωμένα στον κεντρικό δρόμο Ρόδου – Τσαΐρι. Επίσης παρά την σχετική απόφαση του Δ.Σ. (η οποία ενεγράφη στο βιβλίο πρακτικών) για αγορά τεστ για έλεγχο των ζώων του Κυνοκομείου για ασθένειες (ερλίχεια- λεϊσμάνια) ουδέποτε πραγματοποιήθηκε αυτό, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να χάνονται και να σβήνουν αβοήθητα από τις εν λόγω ασθένειες, χωρίς καμία περίθαλψη. Υπ’όψιν ότι οι επισκέψεις σε συγκεκριμένο πάντα κτηνίατρο (παρά τις αντιρρήσεις του Δ.Σ.) γίνονται όταν τα ζώα έχουν πολλές φορές κάτι μη αναστρέψιμο.

Ζώα βρίσκονται σε πολλή κακή κατάσταση στον πίσω χώρο (όχι στη βιτρίνα), νεκρά κλπ. (παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό). Σημειώνουμε ότι αρκετοί κτηνίατροι θέτουν εαυτούς αφιλοκερδώς στην υπηρεσία του Κυνοκομείου για επισκέψεις αλλά και αυτό δεν ευδοκίμησε. Ακόμη παρά την απόφαση του Δ.Σ. για πλαφόν στα έξοδα της βενζίνης του αυτοκινήτου του Συλλόγου στο ποσό των 1000 ευρώ ετησίως, από την αρχή του έτους έως Νοέμβριο του 2014 (που είχαμε εικόνα) πληρώθηκαν καύσιμα αυτοκινήτου 1211 ευρώ, μηχανικός αυτοκινήτου 386 ευρώ, ασφάλεια 346 ευρώ και ΚΤΕΟ 69 ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάτι πιο εποικοδομητικό για τα ζώα του Κυνοκομείου.

Το Κυνοκομείο λειτουργεί χωρίς χώρο απομόνωσης καραντίνας, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση συνεχώς ασθενειών. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιος τέτοιος ειδικός χώρος.

Όσον αφορά το θέμα των υιοθεσιών των ζώων τονίσαμε κατ’ επανάληψη την ανάγκη επιμελούς ελέγχου της συνεχούς αποστολής ζώων του Κυνοκομείου στην Ολλανδία (περί τα 200 ζώα σε διάστημα 1 1/2 έτους) χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γενικότερα ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής ο πρώτος εξ ημών ουδέποτε είχε λάβει στα χέρια του τα βιβλία πρακτικών ως γραμματέας για να τα παρακολουθεί, η δεύτερη αδυνατούσε να έρθει σε συνεννόηση για οποιαδήποτε σοβαρό θέμα με την πρόεδρο του Συλλόγου τι δε τρίτη παρέλαβε   το ταμείο του Συλλόγου (για ένα διάστημα) όχι τον 2° του 2013 αλλά τον Δεκέμβριο του 2013 και μάλιστα μετά από Εισαγγελική παρέμβαση. Κατά τον έλεγχο από 1/1/2013 και μετέπειτα παρατηρήσαμε κάποιες εγγραφές εξόδων οι οποίες μας εξέπληξαν δυσάρεστα και καταθέσαμε σχετική αναφορά στην εισαγγελία, η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.
Επειδή ο μόνος λόγος για τον οποίο ασχοληθήκαμε με τον εν λόγω σύλλογο είναι η αγάπη μας και η συνεχής μας διάθεση για προσφορά στα αδέσποτα ζώα, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνάμεις μας, με εξαντλητικά ωράρια, άπειρη υπομονή και καλή διάθεση αλλά ουδέποτε μπορέσαμε να λειτουργήσουμε πραγματικά ως Διοικητικό Συμβούλιο, διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν ετηρούντο από την πρόεδρο, θεωρούμε ότι δεν έχουμε πλέον καμία δυνατότητα να προσφέρουμε υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι ουσιαστικό στη λειτουργία του Κυνοκομείου Ρόδου. Γι αυτό τον λόγο αναφέροντας τα παραπάνω υποβάλλουμε συγχρόνως την παραίτησή μας από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου και ευελπιστούμε στην βελτίωση των συνθηκών του Κυνοκομείου με τις σχετικές παρεμβάσεις του Κου Δημάρχου και του αρμοδίου αντιδημάρχου.
Συνημμένα υποβάλλουμε φωτ/κό  υλικό και διάφορα λογιστικά έγγραφα μαζί με το πρακτικό του Δ.Σ., περί της εκλογής μας ως μελών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου