Κλίμα ανησυχίας δείχνει να υπάρχει στον τουριστικό κλάδο καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις κρατήσεις για την τουριστική σεζόν και δεν αποκλείεται το 2015 να κλείσει στα ίδια ή ακόμη και χειρότερα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν ο στόχος ήταν να υπάρχει έστω μία μικρή αύξηση.
Οι πρώτες ενδείξεις για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των κρατήσεων εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο και ενώ μέχρι και τον Ιανουάριο τα νούμερα ήταν ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Όμως, οι μετεκλογικές εξελίξεις και τα αρνητικά για τη χώρα μας δημοσιεύματα άρχισαν να επηρεάζουν σημαντικά τους τουρίστες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα το καλό κλίμα που υπήρχε να αρχίσει να αντιστρέφεται. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων που υπήρχε για τη χώρα μας πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, είχε ως αποτέλεσμα οι επιδόσεις να φθάσουν στα επίπεδα-ρεκόρ των 24,2 εκατ. αφίξεων και των 13,4 δισ. ευρώ σε εισπράξεις. Τώρα, το αποτέλεσμα της δημοσιότητας που λαμβάνει η χώρα μας είναι ακριβώς το αντίθετο.
Πρώτα σύννεφα
Όπως επισημαίνει στην «Η» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, «τον τελευταίο μήνα υπάρχει σημαντική κάμψη του ρυθμού των κρατήσεων από τις αγορές της Γερμανίας και της Αγγλίας. Ο επόμενος μήνας θα είναι σημαντικότατος όσον αφορά στην αναθεώρηση του στόχου των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων, 14 δισ. ευρώ εσόδων και 1 επιπλέον μονάδας στο ΑΕΠ της χώρας. Το κλίμα είναι ακόμα αναστρέψιμο, όμως χρειάζεται να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους εταίρους μας. Όσο δεν κλείνει η συμφωνία τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν για τη χώρα, την οικονομία, τον τομέα του τουρισμού και την κοινωνία μας».
Αναθεώρηση
Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η χρονιά ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς. «Οι κρατήσεις την φετινή χρονιά ξεκίνησαν με ιδιαίτερη δυναμική και με σαφείς ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε όχι μόνο να πετύχουμε επιδόσεις ανάλογες με τις περσινές αλλά και να τις ξεπεράσουμε», επισημαίνει στην «Η» ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).
Όμως, αυτό δεν κράτησε και πολύ και πλέον απαιτούνται θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων. «Το τελευταίο δίμηνο διαπιστώνουμε ότι η αρχική ανοδική δυναμική δείχνει εξασθένηση, με αποτέλεσμα η αρχική αισιοδοξία να μετριάζεται. Εξακολουθητικά βρισκόμαστε σε μια οριακά καλύτερη αποτίμηση σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περσινή στιγμή», αναφέρει ο κ. Τσακίρης. «Η εικόνα αβεβαιότητας που εκπέμπει η χώρα μας όσον αφορά το δημοσιονομικό της μέλλον έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και την τουριστική ζήτηση της χώρας μας. Ελπίζουμε ότι η ομαλοποίηση της εικόνας αυτής στο άμεσο προσεχές διάστημα θα συμβάλει και στην αύξηση της τουριστικής ζήτησης της χώρας μας», προσθέτει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Το «καλό» α’ δίμηνο
Χαρακτηριστικό δείγμα της καλής έναρξης του 2015 είναι τα στοιχεία για αφίξεις και εισπράξεις που ανακοινώθηκαν σχετικά με το α’ δίμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 αυξήθηκε κατά 52,7% και διαμορφώθηκε στις 1,115 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 730 χιλιάδων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 327 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πάντως, πως στη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση της τάξεως του 24,8% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, καθώς διαμορφώθηκε στα 294,3 ευρώ έναντι 391,5 ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι.
Μείωση 60% από Ρωσία
Πτώση κρατήσεων σε Ρόδο και Κρήτη
Χαρακτηριστικό δείγμα των αρνητικών επιπτώσεων είναι οι πρόσφατες δηλώσεις ξενοδόχων από δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος.
Στα μέσα της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, ανέφερε ότι οι κρατήσεις για τον Μάιο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις απώλειες από τη Ρωσία, οι αφίξεις από την οποία εμφανίζονται μειωμένες έως και 60%.
Οι απώλειες από τη Ρωσία ήταν αναμενόμενες, η ανησυχία προέρχεται, όμως, ότι δεν κινήθηκαν όσο αναμενόταν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, δεν αποκλείεται πλέον η πορεία της τουριστικής κίνησης για το σύνολο του 2015 όσον αφορά στην Κρήτη να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στη Ρόδο, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται εκτιμήσεις τοπικών ξενοδόχων, η πτώση για τον Μάιο θα φθάσει ακόμη και στο 40%.
Ημερησία