Θάνατος, συντρίμμια, απόγνωση, τρόμος. Η απίστευτης έντασης σεισμική δόνηση στο Νεπάλ προκάλεσε βιβλική καταστροφή.
Νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, την ώρα που οι νεκροί από τον κύριο σεισμό των 7,9 Ρίχτερ το πρωί του Σαββάτου ξεπερνούν τους 2.000. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων. Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Στο Νεπάλ η κυβέρνηση κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, τον χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.
Στο Κατμαντού, κάτοικοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες, μέσα στη σκόνη που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος, με γυμνά χέρια. Χιλιάδες άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και πλέον, δεν έχουν που να πάνε. Ολόκληρες γειτονιές χάθηκαν από το πρόσωπο της γης. Το Νεπάλ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ανάμεσά τους εκτιμάται ότι οι μισοί περίπου άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 400 στην πρωτεύουσα.
Εκτός από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.
Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 36, 12 στο Θιβέτ, και τέσσερις θανάτοι έχουν καταγραφεί στο Μπαγκλαντές.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.
Διεθνής στήριξη στο Νεπάλ
Η διεθνής βοήθεια για το Νεπάλ οργανώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ως προς την εκτίμηση των αναγκών και την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.
Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει ήδη μία ομάδα στο Νεπάλ η οποία έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους, ενώ ενισχύσεις ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Παρίσι. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και των κατολισθήσεων, ενώ οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί.
Εθελοντές και το προσωπικό του τοπικού Ερυθρού Σταυρού συμμετέχουν στις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Η τράπεζα αίματος του Ερυθρού Σταυρού στο Κατμαντού τροφοδοτεί τις ιατρικές μονάδες της πρωτεύουσας του Νεπάλ, όμως οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες και για τον λογο αυτόν θα ζητήσει βοήθεια από τα γραφεία της Κουάλα Λουμπούρ και του Ντουμπάι.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ετοιμάζεται για τη μεταφορά πόσιμου νερού και ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, ενώ η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Action contre la Faim έχει στείλει επί τόπου ομάδες για την αποτίμηση των αναγκών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σε πρώτο στάδιο την αποστολή μίας ομάδας αρωγής και αποδέσμευσαν ένα πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής USAID.
Η Νορβηγία δεσμεύθηκε για την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου για την παροχή βοήθειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρει βοήθεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Νεπάλ Ραμ Μπαράν Γιαντάβ.
Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα
Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.
Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.
Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.
Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.
Νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ
Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.Εκπρόσωπος του γραφείου τουρισμού του Νεπάλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στο Έβερεστ την ώρα του σεισμού μπορεί να βρίσκονταν έως και 1.000 άνθρωποι.
Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.
Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.
«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.
Βοήθεια ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.
Στο Νεπάλ η Unicef
«Η Unicef είναι στο έδαφος» αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωή του, με την οποία γνωστοποιεί πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθεί βοήθεια στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ιδιαίτερα στα παιδιά.