Μετά από διαπραγματεύσεις μισής ώρας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επικεφαλής των θεσμών, οι συζητήσεις διακόπηκαν.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τη διακοπή τη ζήτησαν οι ίδιοι οι θεσμοί προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνει νέος γύρος σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, ενώ όπως ανέφερε, ακόμη δεν είναι δεδομένο ότι θα διενεργηθεί έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, τον πρόεδρο του EWG, Thomas Wieser και τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem προκειμένου να δουν αν θα γίνει ή όχι η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών τη Μ. Πέμπτη.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε ένας “μηχανισμός δέσμευσης” της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις. Ανέφερε ότι “έγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη. Τώρα μπήκε στη συζήτηση”.
Ο υπ.Οικ αρνήθηκε ότι θα δεχτεί η Ελλάδα συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ. Όπως επισήμανε, “αυτή την πρόταση την έχουμε απορρίψει”. Δεν απέκλεισε ωστόσο, το ΔΝΤ να επιμένει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και είπε ότι είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Τηλεφωνικές επαφές Τσακαλώτου
Ο υπ.Οικ παραδέχτηκε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του αλλά και με άλλα στελέχη των θεσμών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος κύκλος επαφών στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση σήμερα ξεκίνησε νωρίτερα σε τεχνικό επίπεδο υπό τον αναπληρωτή υπ.Οικ Γ.Χουλιαράκη αλλά και νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης με επίκεντρο την πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για ενίσχυση του μηχανισμού δέσμευσης ο οποίος προβλέπει “αυτόματο διορθωτή” αν υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.
Στις διαπραγματεύσεις υπό τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη μετείχε και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επίκεντρο ήταν οι προτάσεις για το μηχανισμό “αυτόματης διόρθωσης” όπως ονομάζεται που προτείνεται να τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού.
Ο λόγος για τον μηχανισμό τον οποίο πρότεινε χθες και επισήμως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Προτείνεται το σημερινό καθεστώς των ημιαυτόματων δημοσιονομικών προσαρμογών σε περίπτωση αποκλίσεων να ενισχυθεί με υποχρέωση αυτόματων παρεμβάσεων όταν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους.
Πλέον μένει να φανεί αν η πλευρά των δανειστών θα υποχωρήσει αναφορικά με την απαίτηση για αναλυτική καταγραφή/θεσμοθέτηση των μέτρων που θα καλύψουν το ποσό των 3.6 δις ευρώ.
Ζητούμενο παραμένει και η συχνότητα με την οποία θα ελέγχεται η Ελλάδα για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους στο σενάριο του μηχανισμού δέσμευσης με τους θεσμούς να ζητούν έναν μηχανισμό συνεχούς παρακολούθησης.
capital.gr