Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, απηύθυνε με δηλώσεις του την Κυριακή στη «δημοκρατική» από την Ρόδο, όπου βρέθηκε για λίγες ώρες, μετά την μετάβασή του στο Αγιο Όρος για τις γιορτές του Πάσχα, ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Μερκούρης Αγγελιάδης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της σοβαρής εμπλοκής στην επένδυση που προγραμματίζει για την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου, μετά την αλλοπρόσαλλη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά να κηρύξει την περιοχή αρχαιολογικό χώρο.
«Δεν υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδόθηκε. Δεν στηρίζεται πουθενά. Εγώ δεν είμαι ο Λάτσης, που θέλει να αξιοποιήσει το Ελληνικό, ούτε η Fraport, που θέλει τα αεροδρόμια. Είμαι ένας μετανάστης από τα Δωδεκάνησα, που θέλει να επενδύσει στον τόπο του, έχοντας έτοιμο ένα masterplan για την επένδυση του Γκολφ Αφάντου, προϋπολογισμού δαπάνης 400 εκατ. ευρώ περίπου. Δεν πρόκειται για ένα έργο, που έχει ως σκοπό να συναγωνιστεί τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Ρόδου, δεν είναι μια επένδυση all inclusive, που ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα δέσμευε τους επισκέπτες του Γκολφ εντός των εγκαταστάσεων, που θέλουμε να αναγείρουμε. Πρόκειται για μια επένδυση, που απευθύνεται σε τουρίστες υψηλών βαλαντίων, οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα τονώσουν συνολικά την τοπική αγορά. Πρόκειται εξάλλου για τουρίστες, που δεν θα έλθουν στο νησί της Ρόδου για να παίξουν γκόλφ τον μήνα Αύγουστο, με την ζέστη, αλλά ολόκληρο το χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί.
Αν αναθεωρηθούν τα σχέδια για την αξιοποίηση του Γκόλφ και με φωνάξουν για να υπογράψω, δεν θα το κάνω.
Δεν δέχομαι για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ να περιμένω τους αρχαιολόγους με το σκουπάκι. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ξοδέψει ήδη περισσότερα από ένα εκατ. ευρώ σε μελέτες, να έχουμε καταβάλει μια εγγυητική ύψους δύο εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα να μας λένε ότι το ακίνητο το οποίο βγάλαμε στο διαγωνισμό είναι αρχαιολογικός χώρος.
Αν δεν ρυθμιστεί το όλο θέμα εγώ θα ζητήσω να μου επιστραφεί η εγγυητική επιστολή και θα προσφύγω στα δικαστήρια με αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο επενδυτής δεν είναι βλάκας και θα πάρει ό,τι του δώσουν. Δεν σηκώνει εμπλοκή με την αρχαιολογία σε μια τέτοια επένδυση» δήλωσε ο κ. Αγγελιάδης.
Επεσήμανε ακόμη ότι από το έτος 1993 μαζί με ακόμη δύο ομογενείς είχαν απευθύνει επιστολή στον Καραμανλή εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τη συγκεκριμένη επένδυση και συγκεκριμένα για την μίσθωση του Γκόλφ Αφάντου.
«Δεν μας δόθηκε απάντηση τότε χωρίς να ξέρουμε μάλιστα τον λόγο. Ανάλογα αιτήματα είχαμε κάνει και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Ο καιρός πέρασε και πριν από δύο χρόνια, ενώ πέρασα από την Ρόδο από την Ιερουσαλήμ, όπου είχα μεταβεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνάντησα τον κ. Κώστα Βρούχο, ο οποίος με ενημέρωσε για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ανέθεσα στον κ. Βρούχο και στον κ. Τάσο Ατσίδη να μελετήσουν τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού και τη συνέχεια την ξέρετε. Η προσφορά μας για το Βόρειο τμήμα του οικοπέδου ήταν κατά 10 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από εκείνη της δεύτερης εταιρείας. Και η προσφορά μας για το Νότιο Τμήμα ήταν αρχικώς μεγαλύτερη αλλά υπήρχε όρος που προέβλεπε ότι αν η διαφορά μεταξύ των διαγωνιζομένων είναι της τάξεως του 5% τότε θα πρέπει να υποβάλλουν νέες βελτιωμένες. Αφού διαπιστώσαμε ότι η προσφορά ήταν από τον κ. Νικολαϊδη και την ΤUI αποφασίσαμε να απέχουμε, αναγνωρίζοντας ότι η συνύπαρξή μας στην περιοχή μόνο καλό θα έκανε συνολικά στις επενδύσεις μας», τόνισε ο κ. Αγγελιάδης.
Αναφέρθηκε επίσης και στο εξής τραγελαφικό:
«Η Αρχαία Ολυμπία έχει συνολικό εμβαδόν 300 στρεμμάτων και η δόμηση πέριξ αυτής δεν περιορίζεται. Στη Ρόδο 10.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικός χώρος λόγω της ύπαρξης 200 στρεμμάτων χώρου που είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός στο Ερημόκαστρο μετά την αναθεώρηση που έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού».
Ο επιχειρηματίας κ. Νικολής Νικολαϊδης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια για το ίδιο θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι προτίθεται να ακολουθήσει την ίδια γραμμή με τον κ. Αγγελιάδη.
Ο κ. Αγγελιάδης, μίλησε για το ίδιο θέμα την Κυριακή και στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», με τον εκδότη της οποίας τον συνδέει προσωπική φιλία.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», είπε πως «αυτοί έχουν προβλήματα, από ό,τι μαθαίνω, στο ίδιο τους το κόμμα… Εγώ ξέρω πως όταν δεν με συμφέρει δεν αγοράζω. Σε μία τέτοια περίπτωση παίρνω την εγγυητική επιστολή πίσω και τα εκατομμύρια εξόδων που έχω κάνει τα διεκδικώ από το ευρωπαϊκά δικαστήρια. Για το θέμα που προέκυψε με έχουν καλέσει ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και άλλοι… να μιλήσω. Φεύγω για το Αγιον Ορος και επιστρέφω για Πάσχα στη Ρόδο. Αλλά τους είπα ότι ‘εγώ δεν είμαι Λάτσης, ούτε αεροδρόμια έχω. Είμαι ένας απλός μετανάστης που ήρθα να επενδύσω στον τόπο μου’. Δεν είμαι βλάκας όμως. Οταν θα πάρουν ένα κομμάτι για αρχαιολογικό, άλλο για κάτι άλλο, τι θα μείνει; Θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου και να δώσω δουλειές, αλλά όχι σε βάρος μου… Οπότε με αναγκάζουν να τους πω ‘πάρτε το και φτιάχτε το εσείς, δεν το θέλω. Αν τελικά αυτή είναι η εξέλιξη, ποιος Ελληνοαμερικανός θα έρθει να επενδύσει;. Μου ‘παν να πάμε να μιλήσουμε στον υπουργό και τους απάντησα ‘δεν πάω πουθενά’. Ηρθα με τα λεφτά μου να επενδύσω και δεν θα παρακαλάω; Θέλω το αρχικό συμβόλαιο. Αν το αλλάξουν δεν το παίρνω… Είναι απλό. Θα χαθεί μία επένδυση 400 εκατ. ευρώ… Είμαι 74 χρόνων δεν θα περιμένω για πολύ ακόμη».
«ΣΝΟΜΠΑΡΕ»
ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, κι ενώ οι φορείς του νησιού έχουν ξεσηκωθεί εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης απόφασης του υπουργού Πολιτισμού, που βάζει «ταφόπλακα» στην επένδυση, χθες ο ίδιος ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, στην κυριολεξία «σνόμπαρε» τους εκπροσώπους των επενδυτών σε συνάντηση, που προκλήθηκε για το θέμα.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού μετέβησαν συγκεκριμένα οι κ.κ. Βασίλης Νικολαΐδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ατλάντικα και ο δικηγόρος κ. Γ. Μυλωνογιαννάκης από τη δικηγορική εταιρεία “Φορτσάκης, Διακόπουλος, Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες”, που εκπροσωπεί τον κ. Αγγελιάδη.
Ο υπουργός κ. Μπαλτάς δεν συναντήθηκε μαζί τους και αντ’ αυτού έγινε συνάντηση με την εντεταλμένη σύμβουλό του, δικηγόρο κ. Φρ. Κιάου, η οποία επέμεινε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με την επένδυση και με τον ΕΣΧΑΔΑ της περιοχής υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στην περιοχή προβλέπονται όλες οι χρήσεις παρότι έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.
Οι εκπρόσωποι των επενδυτικών εταιρειών αντέτειναν ότι στην απόφαση δεν προβλέπονται συγκεκριμένες ζώνες, ενώ θεωρούν ότι τόσο από το νόμο του ΤΑΙΠΕΔ υφίστανται περιορισμοί στην αξιοποίηση ακινήτων που έχουν αρχαιολογικό χαρακτήρα αφού όλα τα σχέδια και όλη η δόμηση θα πρέπει να φέρει έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ περαιτέρω αμφισβητούν ότι μπορεί να εγκριθεί ο ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σημειώνεται εξάλλου ότι είναι παντελώς παράλογο να έχουν γίνει απαλλοτριώσεις στην περιοχή από το έτος 1970 για την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου και πλέον εν έτει 2016, ενώ έχει βρεθεί επενδυτής, να κηρύσσεται ο χώρος αρχαιολογικός!
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομολογία του ΣτΕ η απόφαση του ΚΑΣ, που προκάλεσε την Υπουργική Απόφαση, δεν προσβάλλεται καθώς θεωρείται κανονιστικού χαρακτήρα!
ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Πάντως η μια εμπλοκή διαδέχεται την άλλη στην έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ Αφάντου, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση συνολικά του διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Χθες το πρωί προέκυψε θέμα μετά από παρέμβαση και του Υπουργείου Αμύνης, που θυμήθηκε ότι υφίστανται κατά μήκος της παραλίας πολυβολεία και ότι απαιτείται τροποποίηση του σχεδίου προκειμένου να προβλεφθεί δίοδος προς αυτά για τη συντήρηση και λειτουργία τους!
Στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, που είναι υπεύθυνο για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, πριν υποβληθεί προς έλεγχο στο ΣτΕ, προέκυψε, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόβλημα με έκταση 200 στρεμμάτων στο Ερημόκαστρο.
Βόρεια της έκτασης που εκποιήθηκε συγκεκριμένα υπάρχει αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1604/Β/16-8-1999) και ζώνες αρχαιολογικής προστασίας (ΦΕΚ 1399/Β/17-11-2000) του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Ερημοκάστρου, όπου βρίσκεται οχυρωμένη Ακρόπολη ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αρχαίο νεκροταφείο, ενώ στα πρανή του βραχώδους λόφου έχουν βρεθεί απολιθώματα οστών νάνων ελεφάντων. Ο επενδυτής ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να οικοδομήσει στην συγκεκριμένη περιοχή και δέχτηκε να εξαιρεθεί από την εκποίηση.
Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα διευθετήθηκε στην πορεία ανέκυψε άλλο με έκταση 10 στρεμμάτων περίπου στον ποταμό Πελεμόνι, κοντά στο εστιατόριο Αβάντης, που έχει χαρακτηριστεί υδροβιότοπος. Ο επενδυτής επεσήμανε ότι έχει απολέσει τον χαρακτήρα αυτό και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Φέρεται να υπαναχώρησε και στο θέμα αυτό.
Κι ενώ προκαλούντο συνεχή προσκόμματα στη διαδικασία, την 10 Μαρτίου 2016 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση σύμφωνα με την οποία ο αρχαιολογικός χώρος Ερημοκάστρου αναοριοθετείται, στην πραγματικότητα επεκτείνεται στα 10.000 στρέμματα, από το Λαδικό ως τον Λουτάνι ποταμό!
Αν δεν ειχε σκοπο να το δοσει η κυβερνησι να μη το εβγαζε στο σφυρι. Αλλα και την πιτα γερη και τον σκυλο χορτατο. Να παρουμε τα λεφτα από το κοροιδο και στο τελος τον βγαζουμε αρχαιολογικο χορο και του τρωμε και τα υπολοιπα. Δεν ξερω για τον Νικολαιδη αλλα ο Αγγελιδης δεν θα το αφισει ετσι το ζητημα και καλα θα κανει, τους ψευτες τους αλητες . Ο αιωνιος Ελληνας κουτοπόνηρος.
από το φθινόπωρο του 2007 (πτώχευση Lehman Brothers) και ξεκίνημα της κρίσης,εχει δει κανείς κάποια κίνηση σοβαρή όπως πχ σταθερό φορολογικό πλαίσιο. ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Νομίζω πως όχι. Μόνο ρητορείες και στο τέλος τα πάντα γίνονται εχθρικά για επενδύσεις. Το ίδιο σκηνικό έγινε πρόσφατα με τις Σκουριές. Οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν επενδύσεις.Ποιός σοβαρός επενδυτής θα αγοράσει πχ ακίνητο στην Ελλάδα όταν κανείς δεν ξέρει πως θα φορολογούνται τα ενοίκια τον επόμενο χρόνο,τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει και πόση θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης επί των εισπραχθέντων ενοικίων;.
Μακρυα, οσο μπορειτε μακρυα από την Ελλαδα ξενητεμενοι. μην την πατησετε όπως τοσοι και τοσοι που την πατανε κάθε χρονο. Στην Ελλαδα μονο για διακοπες δυο τρις εβδομάδες , όχι πολιτικα και μετα το αεροπλανο και πισω στην δευτερη πατριδα που ξερης που πατας και τι κανεις. Εδώ δεν ξερεις από που θα σου ερθη, του λες καλημέρα και σε βριζει, ολοι νομιζουν οτι τους χρωστας. ΜΑΚΡΥΑ !!!
Γιατι ηλθε ο ψευτης Τσιπρας στην Αμερικη και παρακαλουσε τους Ελληνες να κανουν επενδύσεις στην Ελλαδα αφου δεν τους εχουμε αναγκη ;. Αλλα ξεχασα θα μας βοηθησει ο κουμουνιστης της Βενεζουέλας τρομαρα σας βρωμοκουμουνια.
Αφού έχουν σκοπό την ήπια αξιοποίηση του golf δεν μπορώ να καταλάβω τι ενοχλεί η απόφαση αφού δεν περιορίζει την δόμηση και τις χρήσεις. Μήπως σκοπεύουν σε κάτι άλλο; Τον Αγγελιάδη δεν τον ξέρω αλλά τις πρακτικές Νικολαΐδη τις γνωρίσαμε και μόνο γι` αυτό έπρεπε να ζητήσουμε “επιτέλους” ελέγχους. Δηλαδή κατά πολλούς και τον κ. περιφερειάρχη πρέπει να δώσουμε την άδεια σε όποιον έχει λεφτά να επενδύσει, να καταστρέψει οτιδήποτε πιθανά υπάρχει χωρίς έλεγχο; Γιατί αν εννοούν ότι πρέπει να ισχύει κάτι τέτοιο για για όλους άργησαν. Δεν θυμάμαι να διαμαρτύρεται κανείς για τους συμπολίτες μας που τους δέσμευσαν ιδιοκτησίες που προόριζαν γιά τα παιδιά τους ή για να κάνουν μια μικρή επένδυση. Αλλά ξέχασα νόμοι και έλεγχοι είναι μόνο γιά τους φτωχούς, για τους πλούσιους καθαρίζουν βουλευτές και περιφερειάρχες. Αυτή η φοβερή ευαισθησία ορισμένων για τους πλούσιους επενδυτές με σκοτώνει. Το χειρότερο που έχει συμβεί στην χώρα δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά η κρίση αξιών και δικαίου.
Μιλας πολυ σωστα.Ετσι ειναι
Λογικό να μην δέχεσαι, εγώ λέω για τιμωρία να τον κρεμάσουμε στο δημαρχείο που τόλμησε να προσπαθήσει, έτσι θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε αλήτη τολμήσει να ξαναπροσπαθήσει να ρίξει λεφτά σ’αυτο το μέρος!! Ακους εκει να μην ξέρει που πάει να ρίξει λεφτά, να φύγετε κύριε να πάτε αλλού!! Δεν σας έχουμε ανάγκη!!
εσύ κύριε επενδυτά ,το country risk το υπολόγισες ; που νομίζεις ότι πήγες να κάνεις μπίζνες στην Αμερική η στην Ελβετία ; Πήγες να κάνεις μπιζνες σε μια χώρα η οποία έχει χρεοκοπήσει 4-5 φορές στο παρελθόν και αλλάζει φορολογικά συστήματα 56 φορές τον χρόνο.
Δεν δέχομαι ότι δεν γνώριζες που πήγαινες.