Ειδήσεις

Σώμα δίωξης κατά της «μαύρης εργασίας»-Ελεγχοι – φωτιά στις επιχειρήσεις

Εντατικούς – στοχευμένους ελέγχους, σε κλάδους και επιχειρήσεις που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία ή εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό αριθμό προσλήψεων και απολύσεων και «ευέλικτων» συμβάσεων μερικής και «εκ περιτροπής» εργασίας, προανήγγειλε από τον Μάιο η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου.

Η υπουργός ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, χθες στη Βουλή ότι θα μένουν «εκτός» διαγωνισμών του Δημοσίου και χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία και απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

 Τα δύο μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τη ΓΣΕΕ και περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που έχει επικυρωθεί -και σταδιακά θα πρέπει να υλοποιηθεί- για τον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης απασχόλησης και την αύξηση των εσόδων των Ταμείων.

Η υποδηλωμένη απασχόληση υπολογίζεται ότι στερεί έσοδα από την κοινωνική ασφάλιση πάνω από 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο ( 1,435 δισ. ευρώ το 2017, 1,525 δισ. ευρώ το 2018, 1,580 δισ. ευρώ το 2019, 1,64 δισ. ευρώ το 2020, 1,96 δισ. ευρώ το 2021 και 2,1 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με μελέτη των Σ. Ρομπόλη και Β. Μπέτση) ενώ η αδήλωτη κοστίζει άλλα 2 δισ. ευρώ καθώς το ποσοστό της αδήλωτης σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, έχει περιοριστεί στο 13,5% από 27% που είχε φτάσει το 2013 και 24% που ήταν πριν από την επιβολή του προστίμου των 10.550 ευρώ (δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία για τους ελέγχους από τον Νοέμβριο του ‘15).

Οι έλεγχοι
Οπως ενημέρωσε τη Βουλή η υπουργός, παρουσιάζοντας τροπολογία η οποία προβλέπει τη δημιουργία τμήματος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, από τον επόμενο μήνα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα μεικτών ελέγχων από τα Σώματα Επιθεώρησης Εργασίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία, τα οποία θα προβούν σε συντονισμένους ελέγχους στην περιφέρεια Αττικής.

Οι «νέου τύπου» έλεγχοι, όπως εξηγεί στην «Ημερησία» ο ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος, θα γίνουν από το Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, στη βάση σχετικού πιλοτικού προγράμματος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που εμπλέκει στη διαδικασία όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξασφάλιση καλύτερων αποτελεσμάτων.

Οι έλεγχοι θα είναι, επιπλέον, στοχευμένοι τόσο σε κλάδους που εμφανίζουν, διαχρονικά, υψηλή παραβατικότητα όσο και σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν εντοπιστεί από το πληροφοριακό σύστημα (risk analysis) του ΣΕΠΕ. Ετσι, εκτός από τις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας, θα ελέγχονται επιτόπου, στους χώρους εργασίας, οι συμβάσεις μερικής και «εκ περιτροπής» εργασίας που, έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν ως «εργαλείο» για την αποφυγή καταβολής πλήρους μισθού και ολόκληρων ασφαλίστρων και ότι υποκρύπτουν πλήρη απασχόληση.

Ασπρη και μαύρη λίστα
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως είπε η Ε. Αχτσιόγλου θα δημιουργηθεί ένα διευρυμένο μητρώο παραβατικότητας επιχειρήσεων, έτσι ώστε επιχειρήσεις με σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα, από τη σύναψη συμβάσεων με φορείς του δημοσίου και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο «οδικός χάρτης» του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας προβλέπει, επιπλέον, τη δημιουργία «λευκής λίστας» από το ΣΕΠΕ με επιχειρήσεις και υπεργολάβους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προτεραιότητα σε διαγωνισμούς και δημόσια έργα («το πλαίσιο για τα δημόσια έργα θα καθιστά τον ανάδοχο υπεύθυνο για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τους υπεργολάβους και θα απαιτεί επίσης οι υπεργολάβοι να προέρχονται από τη «λευκή λίστα» του υπουργείου Εργασίας»).

Αναθεώρηση κυρώσεων
Στα 25 μέτρα που από τον Οκτώβριο του 2016 προβλέπει ο «οδικός χάρτης» του ΔΓΕ να ληφθούν σε βάθος 3ετίας, περιλαμβάνονται, ακόμη, η αναθεώρηση του προστίμου των 10.550 ευρώ εφόσον απασχοληθεί ο ανασφάλιστος, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ο επανασχεδιασμός του συστήματος των επιταγών, η ενιαία είσπραξη φόρων και εισφορών, η πρόβλεψη φορολογικών κινήτρων για τη μετάβαση στην επίσημη οικονομία και η επέκταση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στον αγροτικό τομέα.

Τα 7 «κλειδιά» για τους ελέγχους

1. Δεδομένα από την ΕΡΓΑΝΗ στη ΓΓΔΕ σχετικά με τις μηνιαίες δηλώσεις απασχόλησης

2. Διασταύρωση προσωπικών στοιχείων από ΕΡΓΑΝΗ, ΙΚΑ και ΓΓΔΕ

3. Ασφαλιστικό ιστορικό ΙΚΑ, το οποίο επικοινωνείται στον ΟΑΕΔ

4. Ανταλλαγή πληροφοριών για πρόστιμα ανάμεσα στο ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ

5. Λεπτομέρειες σχετικά με προστατευόμενα μέλη από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΠΕ

6. Συμβάσεις αυτοαπασχόλησης από τη ΓΓΔΕ προς το ΣΕΠΕ και την ΕΡΓΑΝΗ

7. Προσωπικά στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία στην ΕΡΓΑΝΗ, ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα.

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου