Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Efisio Luigi Marras, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Ρόδο, μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Marc de Montalembert με την ευκαιρία της απονομής της ετήσιας υποτροφίας, που φέτος απονεμήθηκε σε μια νέα Ιταλίδα ανθρωπολόγο, την Maria Luisa Colli, για μια ενδιαφέρουσα έρευνα αφιερωμένη στον τομέα της αλιείας και στις γυναίκες της Μεσογείου σε σχέση και με το φαινόμενο της μετανάστευσης.
Με την ίδια ευκαιρία παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της εργασίας που έγινε από την Marine Messina νικήτρια της προηγούμενης έκδοσης της υποτροφίας Marc de Montalembert, που με μια αποτελεσματική μαρτυρία συνέλεξε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις πολλών παιδιών και νέων ανθρώπων, που έχασαν τους γονείς και κατέφυγαν στη προσφυγιά.
Ο Πρέσβης με την ευκαιρία αυτή ενημέρωσε σε περίληψη για τη κατάσταση των διμερών σχέσεων Ελλάδας–Ιταλίας: το περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη διμερής διακυβερνητική διάσκεψη κορυφής (“κατά παράξενο τρόπος – όπως υπογράμμισε ο κ. Marras – η πρώτη από την ενοποίηση της Ιταλίας μέχρι σήμερα”). Αυτό επέτρεψε στο να δημιουργηθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εργασίας σε όλους τους τομείς.
Στον πολιτικό τομέα, προωθήθηκε ο συντονισμός, όχι μόνο των Μεσογειακών θεμάτων, αλλά και της περιοχής των Βαλκανίων, ενόψει των επόμενων μεγάλων ευρωπαϊκών προθεσμιών. Στον οικονομικό τομέα, ο Πρέσβης είπε ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε η πρώτη αγορά για την Ελλάδα ευνοώντας την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση μιας φιλικής χώρας, την οποία αγαπάμε. Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να στηρίζουμε τις νέες και σημαντικές Ιταλικές βιομηχανικές και στρατηγικές επενδύσεις (στον τομέα των σιδηροδρόμων από τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους και στο φυσικό αέριο από την Snam) που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα και στο χώρο αναφοράς της σύγχρονες και αποτελεσματικές υποδομές, μειώνοντας το κόστος και πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Ο κ. Marras επιπλέον επικεντρώθηκε κυρίως και στον πολιτιστικό τομέα, συζητώντας με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηϊωάννου και με τον Πρόξενο στα Δωδεκάνησα κ. Νικόλαο Φαρμακίδη για τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις στη Ρόδο.
Η πρεσβεία, όπως εξήγησε ο κ. Marras, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα Ιταλικά Προξενεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, για να αναβιώσει το διμερή πολιτιστικό διάλογο. Η πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Tempo Forte», μπορεί «να συνοψιστεί σε μια μέθοδο εργασίας που συγκεντρώνει όλους, Ιταλούς και Έλληνες, όσους ενδιαφέρονται για το θέμα, προς επίτευξη τριών στόχων: καλύτερη ανάδειξη και αξιοποίηση των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στα σημερινά προγράμματα, που ενώ είναι αξιόλογα μερικές φορές παραμελούνται. Προγραμματισμού νέων ιδιαίτερης αξίας (μετά από πολλά χρόνια η Ιταλία θα είναι και πάλι παρούσα φέτος στο Φεστιβάλ της Επίδαυρου, στα εγκαίνια της οικίας του “Foscolo” κλπ) εκδηλώσεων. Δημιουργίας άμεσων και πιο στενών επαφών μεταξύ φορέων της Ιταλίας και της Ελλάδας που ασχολούνται με τον πολιτισμό (καλλιτέχνες, θέατρα, μουσεία, ιδρύματα).
Στον σημερινό κόσμο, χρειαζόμαστε τον πολιτισμό, ως αντίδοτο στον φόβο και στην αμηχανία και ως μια πυξίδα αυθεντικών αξιών και φιλοδοξιών. Για το λόγο αυτό, το “Tempo Forte” είχε την ευχαρίστηση και την τιμή, όπως είπε ο Πρέσβης, να συμπεριλάβει το Ίδρυμα Marc de Montalembert της Ρόδου μεταξύ των συνομιλητών του.