Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Μπορεί να επικρατεί γενικά κλίμα ευδαιμονίας για τη φετινή τουριστική περίοδο, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ο κακός πιλότος που προσγειώνει ανώμαλα άπαντες στις ρεαλιστικές συνθήκες. Ο μήνας Απρίλιος παρήλθε σημειώνοντας στο πηλίκο ένα απόλυτο μηδέν για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών. Ξενοδόχοι, έμποροι, εστιάτορες και εργαζόμενοι μούδιασαν στην αναμονή των επισκεπτών που τελικώς δεν φάνηκαν. Ασφαλώς, τα πάντα θα ανατραπούν από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο ο πρώτος μήνας της σεζόν θα είναι ήδη παρελθόν.
Το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» αφορά όλες τις κεντρικές τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Από την Ιξιά μέχρι το Θεολόγο και από τη Μεσαιωνική Πόλη έως τη Λαχανιά. Η μόνη περιοχή που είχε αξιοσημείωτη κίνηση είναι τα Κολύμπια, εκεί όπου ήδη κατευθύνθηκαν τέσσερις κύκλοι αφίξεων (ένας ανά εβδομάδα) και προκάλεσαν το άνοιγμα οκτώ ξενοδοχείων. Στις υπόλοιπες περιοχές οι τουρίστες θα κάνουν αισθητό “παρών” μετά το τέλος του μηνός.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το ρεπορτάζ είναι η άρνηση των tour operators να στείλουν τουρίστες από νωρίς (Μάρτιο, Απρίλιο), καθώς φοβούνται ότι το νησί θα είναι ανέτοιμο και θα έρθουν αντιμέτωποι με πολλά παράπονα από τους πελάτες τους.
Παραδείσι, Θεολόγος, Φάνες
Το μόνο ξενοδοχείο που άνοιξε στην περιοχή, από τις 15 Απριλίου, είναι το Doretta, ενώ τα υπόλοιπα θα υποδεχθούν επισκέπτες από την 1η Μαΐου. «Ξεκινάμε μια τουριστική περίοδο που μας φέρνει καλές πληρότητες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και γενική αύξηση σε ποσοστό 3,5% σε σύγκριση με πέρυσι», περιέγραψε στη «δημοκρατική» ο ξενοδόχος Αλέξανδρος Πασσάλης. Αναλύοντας τα δεδομένα, ο υπεύθυνος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου για την ευρύτερη περιοχή Θεολόγου είπε πως «οι επισκέπτες μας είναι κυρίως γερμανόφωνοι (Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί) και επιλέγουν οικογενειακά πακέτα, με μέση διαμονή 9,5 ημέρες. Πέρυσι η μέση διαμονή ήταν 10 ημέρες και η απώλεια της μισής ημέρας προέκυψε μέσα από την πληθώρα των διαθέσιμων πτήσεων». Η εκτίμηση αυτή του κ. Αλέξανδρου Πασσάλη στηρίζεται σε στοιχεία της TUI, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι «σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας, σαν αυτή που διέρχεται η γερμανική αγορά, είναι σύνηθες οι ταξιδιώτες να πειραματίζονται με εναλλακτικά πακέτα. Αντί δηλαδή, να αγοράσουν 14 ημέρες διακοπών στη Ρόδο, επιλέγουν να αγοράσουν για Ελλάδα ταξιδιωτικό πακέτο 7 ημερών και τις άλλες 7 τις δρομολογούν για κάποιον άλλο τουριστικό προορισμό του κόσμου».
Υπεραξία για την περιοχή Θεολόγου και Φανών θα δημιουργήσουν και φέτος το wind surfing και το kite surfing, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών κανόνισε πακέτα διακοπών εκεί, μόνο και μόνο για να απολαύσει το δροσερό Μαΐστρο και τα κύματα που προκαλεί η αδιάκοπη ένταση που φέρνει από τα βορειοδυτικά. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση αυτής της μορφής αθλητικού τουρισμού, ώστε στην περιοχή Θεολόγου κατασκευάζονται καταλύματα με κύριο στόχο τη φιλοξενία επισκεπτών αυτής της «κατηγορίας».
Η Ιξιά, ο φόβος των tour
operators και ο αντίκτυπος στην αγορά
Τα μόνα ξενοδοχεία που άνοιξαν νωρίς στην Ιξιά ήταν το Olympic Palace και το Amathus Beach Hotel. Οι πύλες τους άνοιξαν σε τήρηση των υπογεγραμμένων συμβολαίων με τους τουριστικούς οργανισμούς, ωστόσο οι πληρότητες προκάλεσαν σκοτσέζικο ντους. Οσο διαρκούσε η περίοδος του Εβραϊκού Πάσχα, τα ξενοδοχεία είχαν αρκετό κόσμο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες άδειασαν.
«Αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική εικόνα για την Ιξιά», δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο ξενοδόχος Νίκος Γερονικόλας που μόλις πριν λίγες μέρες είχε φιλοξενήσει στο Olympic Palace την ημερίδα Ποιότητας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου. «Οι τουριστικοί οργανισμοί φοβούνται να στείλουν από νωρίς τουρίστες στη Ρόδο, διότι ξέρουν πως το νησί είναι ανέτοιμο να τους υποδεχθεί» ξεκαθάρισε ο ίδιος και με την άποψή του αυτή συμφώνησαν όλοι οι ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινώνησε η «δημοκρατική». «Είναι απαραίτητο τα όσα λέγονται στα συνέδρια και στα φόρουμ, να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μην περιμένουμε τον Μάιο για να ετοιμάσουμε τους δρόμους, να κόψουμε τα χόρτα, να προγραμματίσουμε τα δρομολόγια των λεωφορείων, να αλλάξουμε το ωράριο τους αρχαιολογικούς χώρους, να εγκαταστήσουμε στέγαστρα στις στάσεις, να καθαρίσουμε τις παραλίες και γενικά να κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των ξενοδοχείων της Ιξιάς βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη λειτουργία της εμπορικής και τουριστικής αγοράς της πόλεως Ρόδου. Οσο υπάρχουν τουρίστες στις παρυφές της πόλης, τα καταστήματα της Δωδεκανησιακής πρωτεύουσας εμφανίζουν σημαντική άνοδο στις πωλήσεις. Όταν δεν υπάρχουν τουρίστες στην Ιξιά, τότε η αγορά πατώνει.
Μεσαιωνική Πόλη
Φέτος παρουσίασαν μείωση οι κρατήσεις του Απριλίου για τα καταλύματα του ιστορικού μνημείου. Αυτό ήταν κυρίως συγκυριακό, καθώς η εκκίνηση της σεζόν στη Μεσαιωνική Πόλη είναι άμεσα εξαρτημένη με την εορτή του Πάσχα για Ορθόδοξους, Καθολικούς και Εβραίους. Η έλλειψη κόσμου είναι πρόβλημα, ωστόσο δεν είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα για τους «μικροξενοδόχους», που έχουν μάθει να δουλεύουν νυχθημερόν στις επιχειρήσεις που δημιούργησαν.
«Χρόνο με το χρόνο η Μεσαιωνική Πόλη αποκτά χαρακτήρα προορισμού υψηλών απαιτήσεων και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα boutique καταλύματα που γεννιούνται σε κάθε γωνιά των λιθόστρωτων στενών». Τα λόγια του ξενοδόχου Στέργου Φώκιαλη τα λένε όλα και περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που διαχωρίζουν ένα απλό προορισμό, από ένα προορισμό με προσωπικότητα.
Η σεζόν στο μνημείο θα πάρει μορφή από το Μάιο και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Ο πιο μεγάλος αριθμός επισκεπτών είναι επαναλαμβανόμενοι και αναζητούν κάτι παραπάνω από ένα απλό στούντιο με κρεβάτι κάπου μέσα στα τείχη. Τα σύγχρονα καταλύματα της Παλιάς Πόλης έχουν χαρακτήρα, υψηλή αισθητική και προσωποποιημένες υπηρεσίες. «Θα θέλαμε από τη δημοτική αρχή να προσέχει λίγο περισσότερο όλα εκείνα που ζητούν οι επισκέπτες μας.
Είναι ωραία τα λιθόστρωτα, όμως αφού αυτά ξαναφτιάχνονται, είναι καλό στη μέση να γίνεται ο δρόμος πλακόστρωτος, ώστε να διευκολύνεται το περπάτημα εκείνων που έχουν κινητικά προβλήματα, όπως και όλων εκείνων που είναι αναγκασμένοι να σηκώνουν τις αποσκευές τους για μεγάλες αποστάσεις. Τα ροδάκια στις βαλίτσες δεν κυλούν πάνω στις πέτρες».
Φαληράκι, Κολύμπια, Στεγνά
Αποτελεί παράδοση της τελευταίας δεκαετίας η περιοχή των Κολυμπίων να ανοίγει τη σεζόν για τη Ρόδο. Από τις 28 Μαρτίου κινείται ο κόσμος στις μονάδες του υπέροχου κόλπου, ωστόσο το εξωξενοδοχειακό θέαμα που προσφέρεται στους επισκέπτες είναι απογοητευτικό. Τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, οι παραλίες δεν είναι έτοιμες, ενώ και τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως. Στο όλο θέαμα προστέθηκε φέτος η αρνητική εικόνα της παράκαμψης που γίνεται στην εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου λόγω ανακατασκευής της γέφυρας Αφάντου.
Αντίστοιχη εικόνα ισχύει και για το Φαληράκι, που ενώ υποδέχεται κόσμο από νωρίς, η εμφάνιση της υπόλοιπης περιοχής είναι ατημέλητη. Σε Φαληράκι και Κολύμπια επικρατεί ακριβώς το ίδιο, μεγάλο χάσμα μεταξύ του επιπέδου που προσπαθούν να διατηρήσουν οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κόντρα στο γενικό ερασιτεχνισμό.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Στεγνών, εκεί το πρώτο ξενοδοχείο ανοίγει σήμερα και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Λίνδος – Νότια Ρόδος
Οι μεγάλες, ξενοδοχειακές μονάδες της Νότιας Ρόδου από σήμερα θα αρχίσουν να υποδέχονται κόσμο. Δεν θα είναι πολλοί οι τουρίστες, ωστόσο από τις 10 του Μάη κι έπειτα το σκηνικό θα αλλάξει.
«Ξεκινούμε με επισκέπτες από όλες τις αγορές. Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και Ρωσία στέλνουν κόσμο στα ξενοδοχεία μας» περιέγραψε προς τη «δημοκρατική» ο κ. Γιώργος Ματσίγκος από τη θέση του διευθυντή της αλυσίδας ξενοδοχείων Atrium Luxury Resorts. «Τα πακέτα που επιλέγουν οι επισκέπτες περιλαμβάνουν από επτά έως 14 διανυκτερεύσεις και αυτή την περίοδο θα έχουμε περισσότερους Ρώσους λόγω των αργιών». Πρόκειται για τη μεγάλη, εθνική γιορτή τιμής στη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης επί των Ναζιστών, που σήμανε και το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου.
Με τη γιορτή της Πεντηκοστής, τον Μάιο, θα γίνει η σταδιακή αύξηση της κίνησης των τουριστών από Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία, γεγονός που θα φανεί σε διανυκτερεύσεις στη Λίνδο και στη Νότια Ρόδο