Τα άσχημα αυτά στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχιών για την Ινδική μετάλλαξη, καθώς χθες ανακοινώθηκε δεύτερο κρούσμα στη χώρα μας, ενώ κοινός τόπος δύο εκ των κορυφαίων ειδικών της χώρας μας, του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Σύψα είναι το γεγονός ότι θα αργήσουμε να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.
Ακόμη ένα μαύρο ορόσημο της πανδημίας ξεπεράστηκε την Κυριακή: Έσπασε το «φράγμα» των 10.000 θανάτων, ενώ για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες ανέβηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων σε 816 [σ.σ. το Σάββατο ήταν 797]. Τα άσχημα αυτά στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχιών για την Ινδική μετάλλαξη, καθώς χθες ανακοινώθηκε δεύτερο κρούσμα στη χώρα μας, ενώ κοινός τόπος δύο εκ των κορυφαίων ειδικών της χώρας μας, του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Σύψα είναι το γεγονός ότι θα αργήσουμε να ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό.
«Μαύρο» ορόσημο
Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 57 θάνατοι, ενώ έσπασε το φράγμα των 10.000 θανάτων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας. Ενδεικτική της φονικότητας του κορωνοϊού είναι και η εξέλιξη των θανάτων:
Έως τις 31/7 είχαν ανακοινωθεί 206 θάνατοι. Το διάστημα έως τις 30/9 ο αριθμός τους ανήλθε σε 391 και από την αρχή του Φθινοπώρου και έπειτα, οι αριθμοί εκτοξεύτηκαν. Ειδικότερα:
Έως 31/12 οι θάνατοι ανέρχονταν σε 4.838.
Έως τις 31/3 οι θάνατοι ανέρχονταν σε 8.093
Έως τις 25/4 οι θάνατοι ανέρχονταν σε 10.007
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως τις τελευταίες 25 ημέρες κατέληξαν 1.914 ασθενείς από επιπλοκές του κορωνοϊού!
Τα θετικά νέα
Βέβαια υπάρχουν και θετικά νέα: Τα ενεργά κρούσματα φαίνεται πως υποχωρούν το τελευταίο δεκαήμερο σε κρίσιμες περιοχές:
Στην περιφέρεια Αττικής τα ενεργά κρούσματα ήταν 12.978 στις 24 Απριλίου, όταν στις 14 του μήνα ήταν 14.364
Στο Δήμο Αθηναίων τα ενεργά κρούσματα ήταν 2.884 στις 24 Απριλίου, όταν στις 14 του μήνα ήταν 3.012
Στην περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα ήταν 3.824 στις 24 Απριλίου, όταν στις 14 του μήνα ήταν 4.146.
Στο δήμο Πάτρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 598 στις 24 Απριλίου, όταν στις 14 του μήνα ήταν 845.
Αργεί το τέλος της πανδημίας, ανησυχία για το ινδικό στέλεχος
Και όπως όλα δείχνουν, η πανδημία θα συνεχιστεί στη χώρα μας και το 2021. Όπως εξήγησαν δύο κορυφαίοι ειδικοί, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Σύψας, η χώρα μας θα παραμείνει στη δίνη της πανδημίας και φέτος, με ορόσημο την «απελευθέρωση» το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με εκτίμηση του δεύτερου.
Όλα αυτά την ώρα που την Κυριακή καταγράφηκε το δεύτερο κρούσμα του ινδικού στελέχους στη χώρα μας, μια 33χρονη που επέστρεψε από το Ντουμπάι. «Θα γίνει ιχνηλάτηση με τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή και από το εργαστηριακά δεδομένα που θα προκύψουν θα δούμε πώς θα προχωρήσει η ιστορία με αυτή τη μετάλλαξη» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.
Η ινδική παραλλαγή έχει τρομοκρατήσει τους ειδικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς φέρει στοιχεία από τις δύο πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, δηλαδή της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
«Συνδέεται με μεγαλύτερη μετάδοση καθώς επίσης και μία μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή. Δηλαδή παρακάμπτεται κατά κάποιο τρόπο η ανοσολογική προστασία» ανέφερε ο Δημήτρης Θάνος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Οι ειδικοί αισιοδοξούν, πάντως, ότι η ινδική παραλλαγή δεν οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα.
Ανησυχία Παυλάκη για τα ανοίγματα
Από την πλευρά του, ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασε τη σφοδρή ανησυχία του για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό. Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης.
«Για να βγούμε από το φαύλο κύκλο που υπάρχει τώρα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι πρέπει να γίνονται όσο περισσότερα τεστ γίνεται, και να υπάρχει μια βάση δεδομένων που όλα αυτά να αναλύονται. Ακόμα χρειάζεται ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Αν δεν γίνουν αυτά, δεν κάνουμε δουλειά. Το δεύτερο θέμα είναι ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη και σωστότερη επιβολή των μέτρων. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα καταφέρουμε να βγούμε από την πανδημία.
Πηγή: newpost.gr
Τζανάκης: Πρόβλεψη για 500 νεκρούς την εβδομάδα μέχρι τις 25 Μαΐου
«Προβλέπουμε ότι μέχρι τις 20-25 Μαΐου θα έχουν 400-500 νεκρούς από κοροναϊό κάθε εβδομάδα, αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ», είπε στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, «Δεν θα έχουμε «πισωγύρισμα» με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα «πέσει» έτσι κι αλλιώς τώρα με την ζέστη, καθώς είναι «χειμωνιάτικος, ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self test που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε «Δεν νομίζω ότι θα δούμε «τέταρτο κύμα» κοροναϊού το επόμενο διάστημα κι αυτό διότι δείχνουν να τηρούνται τα μέτρα πχ. στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με όρους «ιατρείου», λειτουργεί τρίτη εβδομάδα και δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων, αντιθέτως έχουμε μείωση».
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, έχουμε ήδη «χτίσει» ένα τείχος ανοσίας που φθάνει στο 30%-35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες.
«Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self test, πχ. σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα», είπε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας και γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του Τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες, ότι κάποιος με δύο αρνητικά self test θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει εμβολιαστεί».
Πηγή in.gr