Πανευρωπαϊκή πρωτιά ακρίβειας συνεχίζει να διατηρεί η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διαχειριστών ηλεκτρισμού. Ενδεικτικά για σήμερα Τρίτη, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος θα έχει τιμή στα 252,12 ευρώ/MWh, όταν η δεύτερη ακριβότερη τιμή παρουσιάζεται στην Σλοβενία και την Κροατία με 246,57 ευρώ/MWh. Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Σερβία η τιμή θα είναι 242,02 ευρώ/MWh , στη Βουλγαρία 241,49 ευρώ/MWh και στη Ρουμανία 240,78 ευρώ/MWh. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη Γαλλία η τιμή θα είναι στα 243,57 ευρώ/MWh, στη Γερμανία 238,47 ευρώ/MWh, στην Ισπανία και την Πορτογαλία 233,78 ευρώ/MWh, στο Βέλγιο 228,71 ευρώ/MWh και στην Ολλανδία 224,63 ευρώ/MWh.
Η Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι η ακριβότερη της Ευρώπης συνολικά τον Απρίλιο με μέση τιμή στα 249,5 ευρώ/MWh με δεύτερη ακριβότερη τη Γαλλία στα 235,06 ευρώ/MWh και Τρίτη την Ελβετία με 227,05 ευρώ/MWh. Το γεγονός οφείλεται πρωτίστως στον τρόπο που τιμολογείται το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά με τιμές ex ante, δηλαδή με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο στην Ελλάδα φορτώνονται με επιπλέον κόστος καυσίμου σε σχέση με τις γειτονικές αγορές. Αυτό συμβαίνει διότι το Μάρτιο οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλές ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αποκλιμάκωση. Στις χώρες όπου η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται αποκλειστικά από τη spot αγορά, η αποκλιμάκωση αυτή γίνεται άμεσα ορατή. Αντίθετα στην Ελλάδα προκύπτει από το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα που περιλαμβάνει και τις υψηλές τιμές του Μαρτίου. Σημειώνεται ότι στις 20 Απριλίου η τιμή TTF του φυσικού αερίου ήταν στα 94,23 ευρώ/MWh, όταν στις 7 Μαρτίου βρισκόταν στα 228,5 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει πρωτοστατήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα με στόχο την επιστροφή των τιμών της ενέργειας σε βιώσιμα για τους καταναλωτές επίπεδα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, το κυριότερο φέρεται να αφορά στην επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος προκειμένου να εξομαλυνθούν οι τιμές στη λιανική για τους καταναλωτές. Βεβαίως το κόστος ενός τέτοιου μέτρου (με διαφορετικές επιμέρους εναλλακτικές προτάσεις) είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 δις. ευρώ σε ορίζοντα έτους. Για αυτό το λόγο θεωρείται κρίσιμη η σύνοδος κορυφής της 30ης – 31ης Μαΐου, κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει ένας κεντρικός ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοδότησης των μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι προτάσεις των χωρών του νότου που ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των μέτρων, με το χαμηλότερο δυνατό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Πηγή capital.gr