Ρεπορτάζ

Εγγραφες εξηγήσεις υπόπτων για τον θάνατο 75χρονης ΑΜΕΑ θύματος του «Γηρυόνη» την 25η Νοεμβρίου 2019

Υπομνήματα έγγραφων εξηγήσεων ενεχείρισαν στην Πταισματοδίκη Ρόδου, 3 υπόλογοι για τον θάνατο από πνιγμό, στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Ιαλυσό, την 25η Νοεμβρίου 2019, της 75χρονης ΑΜΕΑ Eιρήνης Παρασχάκη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η 75χρονη ήταν το μεγάλο θύμα του «Γηρυόνη». Η άτυχη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα της μεγάλης νεροποντής, καθώς βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό.
Η γυναίκα μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο της Pόδου, περί ώραν 18.00 όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ο οποίος αποδόθηκε σε πνιγμό.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου ερευνά τυχόν τέλεση των αδικημάτων της πλημμύρας από αμέλεια και κίνδυνο για άνθρωπο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως, ενώ έχει ήδη καλέσει δια της Πταισματοδίκη αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ρόδου σε ανωμοτί καταθέσεις αρχής γενομένης από την 25η Απριλίου 2023.

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού κ. Στεφανία Στάγκα κατέστησε σαφές ότι η πλημύρα ήταν αφενός μεν πρωτόγνωρη και αδιανόητης έντασης, αφετέρου δε ανθρωπίνως αδύνατη οποιαδήποτε αντιμετώπιση της μανίας της φύσης, στοιχειοθετούσα την έννοια της ανωτέρας βίας.
Τόνισε ότι τόσο τα φρεάτια όσο και οι χείμαρροι ήταν καθαρισμένοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΥΑΡ, Περιφέρεια κλπ) αλλά ήταν αδύνατη η αντοχή των υποδομών στην ποσότητα του νερού.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι αρμοδιότητες επί ρεμάτων (καθαρισμού και συντήρησής τους), αν και δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία του Δήμου, καθώς η σχετική πρόβλεψη έχει καταργηθεί με το άρθρ. 224 του Ν. 4555/2018, οι δε καθαρισμοί φρεατίων ανήκουν στην ΔΕΥΑΡ, σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση του Δήμου θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού από την προηγούμενη Αρχή.
Τόνισε μάλιστα ότι η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνον συνέδραμε αλλά και η ίδια δημοσίευσε ευχαριστίες στους διενεργηθέντες καθαρισμούς της περιόδου εκείνης (13-11-2019).
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που εξετάστηκαν κατέστησαν ομοίως σαφές ότι η μόνη αντικειμενική προσέγγιση της πλημμύρας αλλά και του θανάτου της άτυχης Παρασχάκη, είναι η πραγματογνωμοσύνη του διορισθέντος από το Δικαστήριο πραγματογνώμονα, στην οποία τονίζεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ακραίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βροχόπτωση μέσα σε δύο ώρες αντιστοιχούσε σε διπλάσια της μηνιαίας αντίστοιχης. Επίσης, αποδείχθηκε ότι τα φρεάτια είχαν καθαρισθεί και δεν δημιούργησαν προβλήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όταν σταμάτησε η βροχόπτωση, αμέσως η στάθμη του νερού κατέβηκε άμεσα.
Ως προς τα αυτοκίνητα, αποδείχθηκε ότι η παρουσία τους δεν συνδέεται αιτιωδώς με τη πλημμύρα της οικίας, αλλά ούτε και συνέβαλαν στην άνοδο της στάθμης. Αντιθέτως, επιβράδυναν την ορμή του νερού, η οποία ήταν σημαντική.
Σημείωσαν εξάλλου ότι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν ενεργοποιηθεί, τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και των λοιπών υπηρεσιών, με επιφυλακή προσωπικού αλλά και μηχανημάτων.
Πέραν από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, είχε εκδώσει ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ανακοινώσεις με SMS στα κινητά τηλέφωνα.
Αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ποταμών είναι και ήταν, όπως τόνισαν εξάλλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είχε πράξει τα δέοντα.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Μανώλης Στάγκας και Αντώνης Ζερβός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου