Πριν τις εορτές του Πάσχα, με Πρωτοβουλία της καθηγήτριας Μουσικής κας Ματίνας Κούλλαρου, διοργανώθηκε ομιλία στο i.point με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα και ομιλητή τον Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μανουσάκη Μαθηματικό, Μουσικολόγο, χοράρχη Πρωτοψάλτη της Ι. Μ Ρόδου. Την ομιλία παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε` Δημοτικού.
Ο κ. Μανουσάκης (μαθητής του αείμνηστου Χοράρχη και Πρωτοψάλτη Θεουλάκη Μανώλη) μίλησε στα παιδιά με Παιδαγωγικό τρόπο για την ιστορία της Βυζαντινής Μουσικής, την εκκλησιαστική και κοσμική Μουσική στο Βυζάντιο.
Επίσης για τα χαρακτηριστικά που είναι : φωνητική, μονοφωνικά, στοιχεία ετεροφωνίας στο ισοκράτημα, βασισμένη στην οκταηχία. Πηγές Βυζαντινής Μουσικής : η Αγία Γραφή, η γραπτή Μουσική Παράδοση, θεωρητικά εγχειρίδια, προφορική ακουστική παράδοση, λειτουργικά βιβλία, εικονογραφημένες πηγές, Δημοτική Μουσική, Ανατολική κλασσική Μουσική.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους ήχους :
πρώτος,
δεύτερος,
τρίτος,
τέταρτος,
πλάγιος του πρώτου,
πλάγιος του τετάρτου
και ο Βαρύς.
Οι νότες είναι νη-πα-βου-γα-δι-κε-ζω.
Τα σημάδια είναι: α) χαρακτήρες αναβάσεως : το ίσον, το ολίγον, η πεταστή, τα μενταράτα, το κέντημα η υψηλή.
β)Χαρακτήρες καταβάσεως : Απόστροφος, υπορροή, ελαφρός χαμηλή.
Επίσης αναφέρθηκε στους Μουσικούς κώδικες, ειρμολόγιο, στιχάριον, ψαλτικόν, ασματικόν.
Στο τέλος έψαλε το «Πάσα πνοή…….» με τον ιδιαίτερο του τρόπο που είναι τόσο μελωδικός, ουράνιος και αγγελικός.
Η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων Ρόδου ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ευχαριστεί την κ.Ματίνα Κούλλαρου για τη διοργάνωση της Εκδήλωσης και τον Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κο Μανουσάκη για τη συνεισφορά του στην Εκπαιδευτική Διαδικασία και επιμόρφωση των μαθητών.