Εξέλιπε ο κίνδυνος για την εγκατάλειψη του ιστορικού κτηρίου που στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του Κεντρικού Καταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. στη Ρόδο καθώς στο κτήριο που είχε κριθεί κατάλληλο για την μεταφορά τους θα λειτουργήσει ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», χθες υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης μεταξύ της εταιρείας BUSINESS SOFTWARE Α.Ε, ως ιδιοκτήτριας από το 2018 του ακινήτου της πρώην Τράπεζας Δωδεκανήσου, με την Εθνική Τράπεζα η οποία και θα λειτουργήσει υποκατάστημα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Να σημειωθεί πως η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. είχε μεν κρίνει κατάλληλο το κτήριο για την μεταφορά εκεί των υπηρεσιών του Κεντρικού Ταχυδρομείου Ρόδου ωστόσο δεν είχε υπογραφεί ποτέ σύμβαση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία για την μίσθωση του ακινήτου.
Οι συζητήσεις της εταιρείας BUSINESS SOFTWARE Α.Ε με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ευδοκίμησαν και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει το υποκατάστημα της Τράπεζας επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ βρισκόταν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», σε διαβουλεύσεις με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην κυριότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο, προκειμένου να πετύχει την μείωση του υπέρογκου μισθώματος, που ανέρχεται σήμερα στα 10.000 ευρώ περίπου τον μήνα.
Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, μετά τον θόρυβο, που είχε προκληθεί και τις αντιδράσεις, είχε δεσμευτεί προφορικά να μειώσει σημαντικά το μίσθωμα, πλην όμως αυτό δεν συνέβη.
Με δεδομένη την μείωση των εσόδων στα ταχυδρομεία και τις προσαυξήσεις που προβλέπονται και αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό των ΕΛΤΑ, η λύση της εγκατάλειψης του ιστορικού κτηρίου και της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του σε νέο, θεωρήθηκε μονόδρομος.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι τον Μάιο του 2018 τα ΕΛΤΑ είχαν προκηρύξει διαγωνισμό για την 12ετή μίσθωση άλλου ακινήτου στο κέντρο της πόλης.
Αναζητούσε ένα ισόγειο ακίνητο ή ισόγειο με πατάρι συνολικού εμβαδού 180 – 250 m2.
Είχε πραγματοποιηθεί εξάλλου και συνάντηση μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ Γεώργιου Τερζάκη, του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ Ιωάννη Ζαρολιάγκη και του τότε βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη και ο τελευταίος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος.
Ο Δημήτρης Γάκης παρουσίασε την πρόταση φορέων και της τοπικής κοινωνίας για μια αναβαθμισμένη λειτουργία του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ στη Ρόδο, καθώς επίσης μετέφερε την αγωνία των Ροδιτών για την τύχη του εμβληματικού κτηρίου των Ταχυδρομείων που βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο στη Ρόδο και την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη εγκατάλειψή του από τα ΕΛΤΑ, λόγω του πολύ ακριβού μισθώματος.
Tο ιταλικό κτήριο του ταχυδρομείου της Ρόδου αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αναγεννησιακού εκλεκτισμού και κανναβικής τεχνολογίας.
Η πρόσοψή του χαρακτηρίζεται από πλήθος μορφολογικών στοιχείων, κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο. ‘Εχει επιβλητική κεντρική είσοδο και συμμετρικά ανοίγματα.
Κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια της Ιταλοκρατίας, γύρω στο 1926, από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto και στέγαζε τα Ιταλικά Ταχυδρομεία (Palazzo delle Poste).
Στο Διοικητήριο, σημερινό κτήριο των Γραφείων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Ταχυδρομείο και στην α΄οικοδομική φάση του δικαστικού μεγάρου, η οποία δε σώζεται σήμερα, εντοπίζονται δάνεια από την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης και την αρχιτεκτονική μπαρόκ, όπως εφαρμόστηκε στη Β. Ιταλία και στη Βενετία.
Χαρακτηριστικά αυτών των αρχιτεκτονημάτων είναι τα τριγωνικά ή κοίλα αετώματα στην επίστεψη των ανοιγμάτων, τα κυκλικά ανοίγματα, τα γείσα και οι ανάγλυφες διακοσμήσεις.
Όσα κτήρια μιμούνται το γοτθικό στυλ εμφανίζουν τρίλοβα ανοίγματα και οξυκόρυφες αψίδες.
https://www.dimokratiki.gr/26-04-2024/i-ethniki-trapeza-tha-stegasti-sto-ktirio-tis-proin-trapezas-dod-sou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.