• Στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης “εστια-ΖΩ στην Π.Ε. Ρόδου” του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για αστέγους ΙΙΙ» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας • Συμμετέχουν τα νησιά Ρόδος, Σύμη, Τήλος και Χάλκη
Υπεγράφη χτες το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ρόδου, το Συμφωνητικό Διαδημοτικής Συνεργασίας των Δήμων Π.Ε. Ρόδου (Ρόδος, Σύμη, Τήλος και Χάλκη) στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης “εστια-ΖΩ στην Π.Ε. Ρόδου” του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για αστέγους ΙΙΙ» του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, η δήμαρχος Τήλου κα. Μαρία Καμμά και ο δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 κ. Βάιος Καλοπήτας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Έργου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Ισότητας η διευθύντρια της ΔΥΠΑ κα. Μαρία Καραγιάννη, η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Σχεδίου Δράσης κα. Χριστίνα Καραγιάννη, αν. προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και τα μέλη της Ομάδας Έργου Κατερίνα Φτάκλα, Νίκος Κούλλαρος, Αντώνης Γιασιράνης, Βασιλική Κορδώνη, Κυριαζή Χριστίνα.
Την παρουσίαση έκανε η επιστημονικά υπεύθυνη του Σχεδίου Δράσης κα. Χριστίνα Καραγιάννη η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε 62 ωφελούμενους ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 460.000 ευρώ (από εθνικούς πόρους) και διαχειριστής φορέας είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ‘Κολοσσός’ μαζί με τους Δήμους Χάλκης, Τήλου και Σύμης συν την ΔΥΠΑ.
«Στόχος είναι η μείωση του φαινομένου της έλλειψης στέγης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας, στην ενδυνάμωση, στην αυτονομία και στην κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης και γενικότερα στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που για ένα μέρος του πληθυσμού, έχει πληγεί τόσο από την οικονομική κρίση αλλά και μετέπειτα από την πανδημία» -ανέφερε.
Για τον Δήμο Ρόδου το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια από το 2015 με 5 νοικοκυριά, το 2018 με το πρόγραμμα Γέφυρες Κοινωνικής Αλληλεγγύης με συνολικά 20 νοικοκυριά, 54 ωφελούμενους και 200.000 ευρώ πρ/μό. Ακολούθησε το 2021 με τον ίδιο αριθμό για νοικοκυριά (20) 43 ωφελούμενους και 477.000 ευρώ πρ/μό (και συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ‘Κολοσσός’).
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο την κοινωνική και οικονομική επανένταξη ατόμων και οικογενειών που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Ρόδου ως άστεγοι. Θα υποστηριχτούν νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης (στο δρόμο, σε κατάλληλα καταλύματα, σε επισφαλή στέγαση ή έχουν φιλοξενηθεί στις δομές αστέγων του Δ.Ρ. ή στον ξενώνα γυναικών κ.λπ. χωρίς πρόσβαση σε οικία).
Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ. Σωτρίλλη και τους κ.κ. Χριστίνα Καραγιάννη, Κατερίνα Φτάκλα, Νικόλαο Κούλλαρο, Ειρήνη Πετρίδη (Σύμη), Γιώργο Σακελλαρίδη (Τήλος), Μαρία Χειμωνέττου (Χάλκη), Βασιλική Κορδώνη, Χριστίνα Κυριαζή, Αντώνη Γιασιράνη και Παρασκευή Πατούνα.
Για το πρόγραμμα μίλησαν οι δήμαρχοι Τήλου κ. Καμμά και Χάλκης κ. Φραγκάκης εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα καθώς θα ωφεληθούν αρκετοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης και στα νησιά μας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Κολιάδης συνεχάρη όσους προχώρησαν το project και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πραγματικότητα και στο νησί μας είναι διαφορετική αν κοιτάξεις από κοντά πέρα από την βιτρίνα και τα όμορφα ξενοδοχεία.
Γι αυτό και οφείλουμε σαν δήμοι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους μας. δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από να βλέπεις έναν άνθρωπο να μένει στον δρόμο ή σε ένα πάρκο…» εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι της Π.Ε. Ρόδου δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος με στόχο την Στέγαση και Εργασία για αστέγους.