Ρεπορτάζ

Αθώοι λόγω αμφιβολιών οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας

  • Είχαν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος

Αθώοι, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, τρείς υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και αθώα μια κάτοικος της Ρόδου κατηγορούμενη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και αυθαίρετη δόμηση.
Το δικαστήριο απασχόλησε η υπόθεση επί διήμερο και η παραπομπή των κατηγορουμένων έγινε μετά από αναφορά που υπέβαλε συνάδελφός τους στην ίδια υπηρεσία. Μάρτυρας κατηγορίας στην ίδια υπόθεση ήταν και ο προϊστάμενος του τμήματος ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου.
Ενας αρχιτέκτονας μηχανικός, μόνιμος υπάλληλος στην πολεοδομία, είχε καταγγείλει συγκεκριμένα ως παράνομες τις ενέργειες των κατηγορούμενων για την ανέγερση ιδιωτικού ναϊδρίου, εμβαδού 29 τ.μ., στην πόλη της Ρόδου.
Του θέματος επιλήφθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έκρινε ότι η ανέγερση ναών δεν εξαιρείται των διατάξεων του ΓΟΚ, ζητώντας από τους αρμόδιους της Πολεοδομίας να πράξουν τα δέοντα.
Επί του ιδίου θέματος ζητήθηκε και γνωμοδότηση του νομικού συβούλου του Δήμου Ροδίων κ. Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος πιστοποίησε ότι για την ανέγερση του συγκεκριμένου ναού είχε εκδοθεί, τον Ιούνιο του 2010, άδεια της Μητροπόλεως Ρόδου και απόφαση της ΕΠΑΕ, με αποτέλεσμα να θεωρούνται νόμιμες από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας οι ενέργειες για την ανέγερσή του.
Ο καταγγέλλων επικαλέστηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκτίμησε ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος της υπαγωγής της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχουν εφαρμογή άλλες διατάξεις για την έκδοση αδείας.
Ο καταγγέλλων με την αναφορά του ισχυρίστηκε ότι για την ανέγερση του ναού δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη από την κείμενη νομοθεσία οικοδομική άδεια.
Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι για την ανέγερση παντός ναού ορθοδόξου δόγματος στη Δωδεκάνησο, απαιτείται αφενός μεν άδεια της αρμόδιας εκκλησιαστικής αρχής (των κατά τόπους Μητροπόλεων στη Δωδεκάνησο) που αφορά την εκτίμηση της ανάγκης ανεγέρσεως ιερού ναού από θρησκευτικής απόψεως και αφετέρου, έγκριση (άδεια ανεγέρσεως) κατόπιν ελέγχου της μελέτης και των σχετικών σχεδίων, από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
Ισχυρίστηκε παραπέρα ότι επί του οικοπέδου έχουν ήδη εκδοθεί δύο οικοδομικές άδειες, η με αριθμό 54/1999 και η με αριθμό 91/2005 και έχουν ήδη κατασκευασθεί με αυτές δύο οικοδομές, που έχουν εξαντλήσει πλήρως τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ωστόσο ότι το καθεστώς για την κατασκευή ναϊδρίων είναι ομιχλώδες και ότι υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τις διαδικασίες, που έπρεπε να ακολουθηθούν. Προέκυψε ότι είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη άδεια από την Μητρόπολη Δωδεκανήσου και ότι η άδεια της ΕΠΑΕ εκδόθηκε μετά την έναρξη της οικοδόμησης του και ενώ είχε εκδοθεί σήμα διακοπής εργασιών, που στην πορεία ανακλήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν προέκυψε σαφής δόλος από πλευράς των δημόσιων λειτουργών.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Μαυρομάτης, Κ. Κυπραίος, Δημήτρης Γεωργάς και Στ. Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου