Ειδήσεις

Εντονος προβληματισμός και ανησυχία για την πορεία του ροδιακού τουρισμού

Γ. Ματσίγκος:
«Τα πράγματα έχουν πάρει
δυσάρεστη τροπή»

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, εξέφρασε με δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος με δεδομένη πλέον την πολύ περιορισμένη κίνηση στις αφίξεις ξένων επισκεπτών και την καταγεγραμμένη μείωση στις κρατήσεις.
«Η κίνηση δεν εξελίσσεται, όπως την περιμέναμε ή όπως θα θέλαμε τρεις μήνες πριν, διότι, ενώ αναμέναμε μια καλή σεζόν και μάλιστα καλύτερη από την προηγούμενη και ενώ οι κρατήσεις ξεκίνησαν με πολύ θετικό πρόσημο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του 2015 με σημαντική αύξηση των προ-κρατήσεων, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της προκήρυξης των εθνικών εκλογών και μετά, σημειώθηκε μείωση του ρυθμού σε κρατήσεις από όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αυτό οφείλεται και στην παράμετρο της μείωσης από την ρωσική αγορά, η οποία αντιμετωπίζει πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Ήδη σημειώνεται πτώση της τάξεως του 50% και στις αεροπορικές θέσεις όχι μόνον ανά την υπόλοιπη χώρα, αλλά και προς την Ρόδο. Αυτό μεταφράζεται σε μείον 120.000 αφίξεις στο νησί».
Ο κ. Ματσίγκος διευκρίνισε πως οι τουριστικοί παράγοντες ανέμεναν αυτές τις εξελίξεις και γι’ αυτό είχαν προετοιμαστεί ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες της ρωσικής αγοράς με προγραμματισμένες πτήσεις από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και το Ισραήλ:
«Δυστυχώς από τα τέλη του Γενάρη, αυτός ο ρυθμός των κρατήσεων, που είχε ξεκινήσει με πολύ θετικά πρόσημα, άρχισε να μειώνεται και φτάσαμε στο σημείο τις δύο – τρεις τελευταίες εβδομάδες η κίνηση από ορισμένα κράτη να είναι μάλλον μειωμένη συγκριτικά με πέρσι και όχι τόσο πολύ θετική. Ο Απρίλιος έκλεισε για την Ρόδο με μια μικρή αύξηση 2-3% κάτι που ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας και της επίσκεψης των αυστριακών συνταξιούχων, οι οποίοι έδωσαν μικρή ώθηση στις αφίξεις. Όμως, στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, η κίνηση ήταν περίπου 12% μειωμένη στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πιστεύω ότι αυτή η τελευταία εβδομάδα εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό και ότι ο Μάιος θα κλείσει με απώλειες».

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Άλλο πρόβλημα που ήρθε να προστεθεί στο τουριστικό πεδίο είναι και η Γερμανία –που θεωρείται παραδοσιακή αγορά για το νησί μας- όπου οι κρατήσεις του Απριλίου παρουσίασαν μείωση 13% από γερμανικά τουριστικά γραφεία προς την Ρόδο, ενώ την ίδια ώρα, αυξητικά κινούνται οι κρατήσεις προς Τουρκία, Ισπανία, Μαγιόρκα και Αίγυπτο –που σημαίνει ότι το τουριστικό ρεύμα προωθείται σε γειτονικές χώρες.
«Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις πολιτικές εξελίξεις είναι η κύρια αιτία για την πτώση στον τουρισμό. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε, και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πολύ μειωμένες αφίξεις. Προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτές τις απώλειες -αν και είναι δύσκολο το εγχείρημα. Εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα, θα έρθουν και οι ακυρώσεις του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Καταλαβαίνετε ότι η κίνηση θα περιοριστεί μέχρι τον Αύγουστο», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.
Να σημειωθεί ότι η μείωση στις αφίξεις έχει ως άμεση συνέπεια να μην κινείται η αγορά και να κυριαρχεί κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας για την πορεία της, αφού θα σημειωθεί μείωση στα έσοδα –συνολικά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής «δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις πτήσεων αλλά το πρόβλημα παραμένει. Η αιτία είναι η αβεβαιότητα, αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρώ. Οι πελάτες ρωτούν αν θα έχουν τα ΑΤΜ χρήματα και αν θα μπορούν τα ξενοδοχεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες για τις οποίες δεσμεύονται. Οι ξενοδόχοι ρίχνουν συνεχώς τις τιμές και αυτήν την περίοδο τα ξενοδοχεία λειτουργούν με μεγάλες προσφορές. Οι τουρ οπερέιτορς πιέζουν, αλλά θέλουν και διαβεβαιώσεις».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι απώλειες σε έσοδα, θα σημάνουν μια σειρά από αλυσιδωτές επιδράσεις στην αγοραστική δύναμη, αλλά και στην αγορά εργασίας, αφού οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν.

ΑΓΚΑΘΙ Ο ΦΠΑ
Το ζήτημα της αλλαγής του ΦΠΑ είναι ένα ακόμη ‘αγκάθι’ που απασχολεί τους τουριστικούς παράγοντες.
«Εάν υπάρξει αλλαγή στον ΦΠΑ θα σημάνει την καταστροφή του τουρισμού γενικότερα, αλλά και της Ρόδου ειδικότερα. Τα νησιά δεν είναι οι προνομιούχοι της Ευρώπης με τους μειωμένους συντελεστές. Είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί η αύξηση από την αγορά» είπε ο κ. Ματσίγκος.
Δεν παρέλειψε πάντως, να ‘στηλιτεύσει’ τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα αλλάξει ο ΦΠΑ:
«Ο Βαρουφάκης όρισε την τουριστική σεζόν τον Σεπτέμβρη! Αυτό σημαίνει ότι επηρέασε τις κρατήσεις, αφού κανένας δεν θέλει να έρθει σε μια χώρα, όπου δεν ξέρει τι θα πληρώσει!!!».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΕΣ
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη… ελπίδες. «Ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν. Εάν σταθεροποιηθεί η θέση της χώρας, μπορεί να γίνει η ανατροπή από την επόμενη μέρα και με την μέθοδο ‘Super Last Minute’ στις πτήσεις και στις αφίξεις και να σώσουμε την παρτίδα με χαμένο μόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο».
Σημειώνεται ότι η TUI και ο Thomas Cook, ενώ είχαν δεσμευτεί για πτήσεις τον Νοέμβριο και για προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν με έναρξη πτήσεων στα μέσα του επόμενου Μαρτίου, έχουν κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι ούτε την επόμενη χρονιά αναμένεται καλυτέρευση, αφού δεν υπογράφεται κανένα συμβόλαιο για την Ελλάδα, ενώ οι ανταγωνιστές μας, έχουν ήδη υπογράψει για το 2016!
Η TUI ήδη ‘βλέπει’ προς τις γειτονικές χώρες με συμβόλαια και με πολυάριθμα προγράμματα από τα οποία λείπει η Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει σταθερότητα στο φορολογικό καθεστώς.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι τουριστικοί παράγοντες, συνεχίζουν τις προσπάθειες, ενώ όσον αφορά τα δημοσιεύματα για «ρήτρα χρεοκοπίας», ο κ. Ματσίγκος είπε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα κάτι τέτοιο στην Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου