Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο επικρατεί στην κυβέρνηση, με την διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά των δανειστών “μεταδίδεται” μία απαισιόδοξη κατάσταση, σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Το Mega αποκάλυψε ότι ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε ότι το τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει αρχίσει ήδη να γραφέται και θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από την ελληνική πλευρά, το θέμα του ΦΠΑ παραμένει για την ώρα ανοικτό, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση, καθώς υπάρχει η κατεύθυνση στο Brussels Group να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Προς το παρόν, η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.
Στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, με την Αθήνα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (φθινόπωρο 2015 – Απρίλιος 2016).
Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του. Την ίδια ώρα θα μπαίνει “φρένο” στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, από το οποίο θα εξαιρούνται όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ανοικτό είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς μας χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Ωστοσό κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών.
Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις η Αθήνα ελπίζει ότι θα αποφέρουν 600 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί δεν εμφανίζονται τόσο αισιόοδοξη.
Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ, τέλος, στη συμφωνία.
Τι ζητούν οι δανειστές
Σε άλλο μήκος κύματος φαίνεται ωστόσο ότι είναι η πλευρά των δανειστών σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πηγές των δανειστών με άμεση συμμετοχή στη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο MEGA ότι την περασμένη εβδομάδα δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος.
Για τον ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε έναν συντελεστή με κάποιες εξαιρέσεις.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι εν λόγω πηγές, δήλωναν ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος κυρίως σε κάποιες προτάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Έλεγαν μάλιστα ότι το πρόσημο είναι αρνητικό.
Στα εργασιακά σημείωναν ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική πλευρά επιμένει σε 1% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ οι δανειστές λένε ότι ακόμη κι συμφωνούσαν αυτό θα σήμαινε επιπλέον μέτρα 3-4 δισ. ευρώ.
Οι πηγές των δανειστών τονίζουν τέλος ότι θα συμφωνούσαν να δοθούν τα χρήματα με ολοκληρωμένη συμφωνία.
mega/mignatiou.com