Λίστα με σημαντικές «διορθώσεις» στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο έχουν αποστείλει οι εκπρόσωποι των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δεν αφήνουν τίποτε να… πέσει κάτω. Ελέγχουν και την παραμικρή λεπτομέρεια και ζητούν αλλαγές, στη λογική των όσων είχαν συμφωνηθεί στα τεχνικά κλιμάκια, ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου. Βασικό «αγκάθι» παραμένει το θέμα του ΕΚΑΣ, καθώς οι δανειστές δεν άκουσαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση την πρωθυπουργική εξαγγελία για μη αναδρομική επιστροφή των ποσών που δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως και τον Ιούνιο. Βέβαια, η τροπολογία που όριζε τις 12 δόσεις ως τρόπο επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, με ανώτατο ποσό δόσης τα 30 ευρώ, δεν αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι στην πλευρά της κυβέρνησης και δη στο αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού, και αν ναι, πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα των 100-120 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί σε σχέση με τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πάντως, δεν αναμένεται να προχωρήσει, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών.
Μεταξύ των ζητημάτων που οι θεσμοί ζητούν άμεσα να αλλάξουν βρίσκεται η διάταξη του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που διατηρεί το εν μέρει ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπεται για τους αγρότες και για τους περίπου 45.000 μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Στην πράξη, οι δανειστές ζητούν οι χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά να πληρώνουν εισφορές με το μοντέλο των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ (26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος). Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους, με καφενεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα κ.λπ., που είχαν το προνόμιο να πληρώνουν εισφορές ΟΓΑ. Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι ακολουθούσαν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να φτάσουν να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους.
Επίσης, ζητούν διόρθωση στην κλίμακα εκπτώσεων που προβλέπεται τα έτη 2017-2020 για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ, ώστε να ισχύσει η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και όχι η βελτιωμένη που εντάχθηκε στον νόμο. Η κυβέρνηση φαίνεται πως αξιολογεί τη συγκεκριμένη παρέμβαση ως μία από τις πλέον σοβαρές, καθώς εκτιμά ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας είναι αντιμέτωπο με τους συγκεκριμένους κλάδους των επιστημόνων (γιατρούς, δικηγόρους και αυτοαπασχολούμενους) και η μείωση των εκπτώσεων θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους δηλώνουν μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα. Και αυτό γιατί η κλίμακα που ψηφίστηκε, τελικά, ξεκινούσε με έκπτωση 50% για εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ και μειωνόταν κατά μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος, με καταληκτικό όριο την έκπτωση 5% για εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ. Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι η έκπτωση 50% του ασφαλίστρου να ξεκινά από τα εισοδήματα 7.033-10.000 ευρώ, ώστε η καταληκτική έκπτωση 5% να αφορά εισοδήματα 54.000-55.000 ευρώ.
Καθημερινή