Το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη, που δολοφονήθηκε και βρήκε μαρτυρικό θάνατο τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο θα δοθεί σε δρόμο του Διδυμοτείχου, από όπου καταγόταν η αδικοχαμένη φοιτήτρια. Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και την καταδίκη των δύο δραστών σε ισόβια και 15 ετών κάθειρξη, η δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση να κινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση παλιότερης πρότασης για την ονοματοδοσία. «Υπάρχει μια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης την οποία αποδεχόμαστε και σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και φυσικά τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας», επεσήμανε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και πρόσθεσε: «Είναι μια υπόθεση που στοίχισε πολλά στο Διδυμότειχο και θεωρούμε πως οφείλουμε να ανταποκριθούμε με μια τέτοια κίνηση, τόσο σε ένδειξη οφειλόμενης τιμής στη νεαρή συμπολίτισσα που χάθηκε και στην οικογένειά της, όσο και ως παρακαταθήκη προβληματισμού για τους νέους μας και τις επόμενες γενιές».
Το θέμα θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει δια ζώσης και όχι δια περιφοράς, όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. «Λόγω της σημασίας του συγκεκριμένου θέματος επιθυμούμε όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων να τοποθετηθούν διά ζώσης», ανέφερε ο δήμαρχος. Η οδός που θα πάρει το όνομα της 21χρονης δεν έχει επιλεχθεί ακόμη και οι όποιες προτάσεις θα συζητηθούν και με την οικογένεια, η οποία θα κληθεί να είναι παρούσα στην τελετή της ονοματοδοσίας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρώην δήμαρχο, Παρασκευά Πατσουρίδη, ο οποίος σε συνεδρίαση του σώματος στα τέλη του 2018 για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στην οικογένεια, λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, είχε προτείνει να δοθεί το όνομα της αδικοχαμένης φοιτήτριας σε δρόμο της πόλης. Ο πατέρας της 21χρονης, Γιάννης Τοπαλούδης ήταν τότε αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου.
«Συνδεόμαστε με συγγένεια και στενή φιλία χρόνων. Τον είχα ενημερώσει τότε για την πρόθεσή μου, αλλά δεν ήταν σε θέση να ασχοληθεί με το θέμα, γιατί ζούσε το προσωπικό του δράμα. Καταγράψαμε την πρόταση στο 34 πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις επόμενες εκλογές δεν έβαλε ξανά υποψηφιότητα λόγω πένθους. Σήμερα πιστεύω πως ίσως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει πράξη η ονοματοδοσία, καθώς έχει τελειώσει η δίκη και έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Η σημερινή διοίκηση το βλέπει θετικά και σκοπεύω να θέσω το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση», είπε στο ethnos.gr ο κ.Πατσουρίδης, προσθέτοντας πως «είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που οφείλει η πόλη σε αυτή την οικογένεια». Σε ό,τι αφορά την οδό που θα επιλεχθεί για την αλλαγή του ονόματος, ο ίδιος υποστήριξε πως πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους γονείς της φοιτήτριας.
Πηγή: ethnos.gr