Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από την 1η Ιουνίου.
Από σήμερα ξεκινούν οι απολυμάνσεις και οι ψεκασμοί των σχολικών κτηρίων από το Δήμο Ρόδου όπως έκανε γνωστό στη «δ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης παράλληλα με τον εξωραϊσμό των αύλειων χώρων που έχει αναλάβει η Υπηρεσία Πρασίνου και τη διάθεση υγρών αντισηπτικών για την οποία θα μεριμνήσει ο Δήμος. «Τη Δευτέρα τα σχολικά κτήρια θα είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι μετά την καραντίνα», δήλωσε ο κ. Στράτος Καρίκης.
Την ικανοποίησή του για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων εξέφρασε στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου κ. Γιώργος Τέντας. «Είναι απαραίτητο να επιστρέψουν οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων στις θέσεις τους, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα Λύκεια και στα Γυμνάσια. Τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους και αντιστοίχως να τύχουν της ίδιας βοήθειας, ώστε να καθαριστούν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία για το επικείμενο άνοιγμα της Δευτέρας. Θα χρειαστεί να σταλούν υγρά αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, όπως έγινε και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, επιθυμούσαμε το άνοιγμα των σχολείων. Η φυσική παρουσία των παιδιών και η επαφή τους με τον εκπαιδευτικό, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν υπολογιστή και από καμία σύγχρονη μορφή εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό τρόπο», λέει στη «δ» ο κ. Γιώργος Τέντας.
Περαιτέρω επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις που κατά καιρούς εκδηλώνονται από εκπαιδευτικούς, στην πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει ώρες από τους βασικούς δασκάλους των τμημάτων στα δημοτικά σχολεία, εντάσσοντας και νέες ειδικότητες, αυτό συμβαίνει διότι «σχολειοποιείται» ο μαθητής, σε μια πρώιμη ηλικία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. «Πολλά παιδιά, στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου αποκαλούν “μαμά” τη δασκάλα τους. Είναι τόσο δεμένα τα παιδιά με τον δάσκαλο, όχι μόνο στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου αλλά και στις μεγαλύτερες.
Σε αυτές τις ηλικίες, το δέσιμο εκπαιδευτικού και μαθητή -λόγω και του μεγάλου χρόνου που περνάνε μαζί- είναι μεγάλο. Γι αυτό και τηλεκπαίδευση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε αυτές τις ηλικίες».
Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Τέντα, είναι να πειθαρχήσουν τα μικρά παιδιά στα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι οι εκπαιδευτικοί θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας: «Είναι δύσκολο να κατανοήσει το παιδί ότι δεν μπορεί να ακουμπήσει τον συμμαθητή του, ή να μην πιάσει το μολύβι του ή τη γόμα του, ή ακόμα και να μην πιει νερό από το μπουκάλι του. Ο εκπαιδευτικός, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προστατέψει τους μαθητές του, από τη στιγμή που τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία των μέτρων και τον κίνδυνο της διασποράς, γι αυτό και είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός τους σε κάθε τάξη. Η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει με ασφαλείς όρους», σημειώνει ο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής Ρόδου.
Την ανάγκη για την άμεση διάθεση προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, επισημαίνει με δηλώσεις του στη «δ» και το μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, ο οποίος ομοίως τάχθηκε υπέρ της απόφασης για άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου: «Εμείς πάντα θέλαμε να ανοίξουν τα σχολεία, αρκεί να τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και φυσικά να διατεθούν στα σχολεία μέσα ατομικής προστασίας. Κυρίως όμως πρέπει να διατεθεί προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, καθώς δεν διαθέτουμε μόνιμες καθαρίστριες», λέει ο κ Γ. Γκουτζιαμάνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός των σχολικών μονάδων, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες, αν τα σχολεία δεν άνοιγαν την ερχόμενη Δευτέρα.
Με βάση όσα ανακοινώθηκαν χθες, τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέχρι την 26η Ιουνίου.
Επιπλέον:
– Συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30 η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
– Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
– Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.
– προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες
– προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων
– προαιρετική η χρήση μάσκας και στα σχολεία και στα σχολικά.
https://www.dimokratiki.gr/26-05-2020/ikanopoiisi-ton-ekpaideytikon-sti-podo-gia-to-anoigma-ton-dimotikon-proetoimasies-apo-to-dimo-podoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.