Ειδήσεις

Άνθρακας ο… θησαυρός των υπερεσόδων στο ρεύμα

Άνθρακας καταλήγει ο… θησαυρός των υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, όπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στην τροπολογία, το τελικό προς φορολόγηση ποσό ανά εταιρεία θα προκύψει έπειτα από μια άσκηση που θα κάνει εκ νέου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να αφαιρέσει τις εκπτώσεις που έκαναν οι εταιρείες ως προμηθευτές στους πελάτες τους, τις επιστροφές από διμερείς συμβάσεις και τις απώλειες από σταθερά τιμολόγια. Η άσκηση θα συμπεριλάβει και το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2022, διευρύνοντας έτσι την περίοδο αναφοράς από τους έξι μήνες στους εννέα, ενώ η όλη διαδικασία, όπως περιγράφεται, θα είναι μακρόχρονη.

Στο τέλος της διαδρομής που θα περιλαμβάνει και έλεγχο από ορκωτούς λογιστές, η έκτακτη εισφορά του 90% που προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση θα επιβληθεί σε ένα εξαιρετικά χαμηλότερο ποσό από το αρχικό των 927 εκατ. ευρώ που προσδιόρισε η ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, ενώ τα έσοδα θα καταλήξουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, ο δρόμος για την κοινοποίηση της εν λόγω πράξης θα είναι μακρύς, αφού μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με τη μεθοδολογία, τη διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης, είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς, όπως και κάθε άλλη διαδικασία που απαιτείται για την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, παραπέμπονται σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών. Η προθεσμία και η άσκηση προσφυγής πάντως, όπως ορίζει η τροπολογία, δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης, δηλαδή την καταβολή της εισφοράς.

Υπολογισμός ανά μήνα
Η εισφορά θα υπολογιστεί ανά μήνα με την εφαρμογή συντελεστή 90% επί της θετικής διαφοράς του μεικτού περιθωρίου κέρδους του υπόχρεου, μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους, σταθμισμένης με το ποσοστό των συμβάσεων προμήθειας σταθερής τιμής και αφαιρούμενων εκπτώσεων σε τελικούς καταναλωτές και επιστροφών, δυνάμει διμερών συμβάσεων βάσει ενός μαθηματικού τύπου που περιγράφεται στην τροπολογία.

Με απλά λόγια, η ΡΑΕ θα πρέπει να αφαιρέσει από το αρχικό ποσό των 927 εκατ. ευρώ των υπερεσόδων που αναφέρει στο πόρισμά της για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 τα ποσά που θα προσδιορίσει βάσει της εν λόγω μεθοδολογίας για εκπτώσεις, σταθερά τιμολόγια και διμερείς συμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για τη ΔΕΗ, για παράδειγμα, που είναι η εταιρεία με τα μεγαλύτερα υπερέσοδα (729 εκατ. ευρώ) λόγω υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, το ποσό θα περιοριστεί στα 339,92 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που έχει περάσει στους πελάτες της (335,99 εκατ. ευρώ) και κατά πολύ χαμηλότερα μετά την αφαίρεση της ζημίας των σταθερών τιμολογίων και των διμερών συμβάσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς της ίδιας της ΔΕΗ, το κόστος αυτό υπερκαλύπτει το εμφανιζόμενο ως φορολογητέο των 339,92 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με κύκλους της Elpedison, η ζημία από τις διμερείς συμβάσεις που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της εταιρείας, εξανεμίζουν το ποσό των 50,92 εκατ. ευρώ που καταγράφεται ως υπερέσοδο της περιόδου αναφοράς στο πόρισμα της ΡΑΕ.

Πηγή moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου