Σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου η κυρία ανάκριση με κατηγορούμενους για χρήση πλαστού εγγράφου κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατά συναυτουργία και για απάτη κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα με συνολική ζημία του ελληνικού δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ κατά συναυτουργία δύο συγγενείς φαρμακοποιούς της Ρόδου.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε τρεις φαρμακοποιούς, ενώ ανάλογη αναφορά είχε υποβάλει και ο πρώην διευθυντής του ΕΦΚΑ Ρόδου.
Σύμφωνα με τις μηνυτήριες αναφορές οι ελεγχόμενοι υπέβαλαν στον EOΠYY πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από την πώληση φαρμάκων σε ασφαλισμένους.
H έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από έγγραφο του EOΠYY για τον έλεγχο των επίμαχων βεβαιώσεων όταν διαπιστώθηκε ότι σε μια εξ’ αυτών υπήρχε λάθος όνομα του εκδότη διευθυντή του ταμείου και σφραγίδα που δεν χρησιμοποιείται.
Οι δύο εκ των τριών πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων εφέροντο να είχαν εκδοθεί ηλεκτρονικά και να είχαν παραποιηθεί προς τα στοιχεία τους (η μία δεν έφερε καν υπογραφή), ενώ η τρίτη είχε συνταχθεί χειρόγραφα.
Oι ελεγχόμενοι φαρμακοποιοί φέρονται μάλιστα να έχουν οφειλές στο ταμείο και μάλιστα από το έτος 2013 και μετά από εντολή του πρώην διευθυντή του ΕΦΚΑ κινήθηκε ήδη έλεγχος σε όλες τις ασφαλιστικές ενημερότητες που έχουν υποβάλει την τελευταία 5ετία στον EOΠYY για να εισπράξουν οφειλές του ταμείου.
Από την μέχρι τώρα έρευνα φέρεται να έχει προκύψει ότι ο ένας φαρμακοποιός έκανε χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και εισέπραξε συνολικά 488.916 ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ, μια συνάδελφός του εισέπραξε με τον ίδιο τρόπο 496.287 ευρώ και ένας τρίτος 209.300 ευρώ.
Η υπόθεση που θα εξεταστεί σε κυρία ανάκριση που έχει προγραμματιστεί για την 27η Μαΐου 2022 αφορά στον τρίτο και συγγενικό του πρόσωπο.
Τα φαρμακεία όλης της Επικράτειας οφείλουν να υποβάλλουν, μέσα στις πρώτες πέντε (5) εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα, τα οριζόμενα από τον νόμο στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα, είτε στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, είτε στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο (σε περιπτώσεις πληρωμής μέσω Διανεμητικού Λογαριασμού του Συλλόγου).
Σαν “Μηνιαία Στοιχεία” ενός φαρμακείου προσδιορίζονται το σύνολο των στοιχείων (ηλεκτρονικά καταγεγραμμένων ή και αναφερόμενων σε έντυπα εγγράφων), που αναφέρονται σε συνταγές φαρμάκων και γνωματεύσεις χορήγησης αναλωσίμων, που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο κατά τη χρονική διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα (μήνας αναφοράς) σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή και δικαιούχους του Ν. 4270/2014.
Η υποβολή ενός φαρμακείου θα περιλαμβάνει τα κάτωθι παραστατικά:
• Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην εκτέλεση συνταγών φαρμάκων που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο μέσα στο μήνα αναφοράς.
• Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην εκτέλεση γνωματεύσεων χορήγησης αναλώσιμων ΣΔ που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.
• Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ και αφορούν στην εκτέλεση συνταγών σε δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (Ανασφάλιστοι – σχετ. υπ’ αρ. οικ. Γ.Π./ΟΙΚ.56432 (ΦΕΚ Β’ 1753/28.06.2014) Υ.Α.), που εκτελέστηκαν στο φαρμακείο στο μήνα αναφοράς.
• Πιστωτικά Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί για τον ΕΟΠΥΥ έναντι παρακρατήσεων, περικοπών ή αποδόσεων παρακρατηθέντων ποσών που εκτελέστηκαν σε προηγούμενες πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία.
• Μία Συγκεντρωτική Κατάσταση Πληρωμής (ΣΚΠ) που θα περιλαμβάνει συγκεντρωτικά για κάθε ημέρα τα στοιχεία που αφορούν εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων. Επισημαίνεται ότι από 01/10/14 δεν απαιτείται ξεχωριστή ΣΚΠ για τους δικαιούχους του Ν. 4270/2014 (Ανασφάλιστοι-σχετ. υπ’ αρ. οικ.).
• Ένα Συνοδευτικό Σημείωμα Υποβολής (ΣΣΥ) έτσι όπως αυτό έχει εκδοθεί μέσω του web site του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ.
• Ασφαλιστική και Φορολογική ενημερότητα.