Μια ακόμη απόπειρα απάτης εις βάρος της επιχείρησης του προέδρου του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου και συγκεκριμένα του πολυκαταστήματος του στην οδό Καναδά σημειώθηκε χθες και απετράπη στο παρά πέντε από τον υπεύθυνο του καταστήματος.
Οι επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν χρήματα από λογαριασμό της επιχείρησης επιδιώκοντας να «ψαρέψουν» τους κωδικούς του web banking λογαριασμού της στην Alpha Bank.
Πιο συγκεκριμένα, απατεώνας τηλεφώνησε στο κατάστημα, ζήτησε τον υπεύθυνο και του παρήγγειλε αλκοολούχα ποτά αξίας 1000 ευρώ περίπου τα οποία ζήτησε να πληρώσει μέσω viva wallet.
Zήτησε το κινητό τηλέφωνο του υπεύθυνου και του απέστειλε ένα sms που παρέπεμπε δήθεν στον λογαριασμό για την ολοκλήρωση της αγοράς.
Το link στο sms όμως παρέπεμπε σε εικονική σελίδα (κλώνο) της Alpha Bank και ο υπεύθυνος το αντιλήφθηκε εγκαίρως και διέκοψε την συναλλαγή και την συνομιλία.
Η συγκεκριμένη μέθοδος απάτης αποκαλείται «Smishing».
Ο όρος (ένας συνδυασμός των λέξεων SMS και Phishing) αναφέρεται στην προσπάθεια των απατεώνων να αποκτήσουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας μέσω μηνυμάτων SMS.
Το SMS συνήθως θα δίνει την αίσθηση του επείγοντος και θα σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή να καλέσετε έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να επαληθεύσετε, ενημερώσετε ή επανεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας.
Ωστόσο, ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος οδηγεί σε ψεύτικη ιστοσελίδα και ο αριθμός τηλεφώνου οδηγεί στον απατεώνα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη νόμιμη επιχείρηση.
Όπως και με τα απατηλά e-mail, έτσι και με τα τυχόν ύποπτα SMS, πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην βιαστείτε.
Πάρτε τον χρόνο σας και πραγματοποιήστε τους απαραίτητους ελέγχους προτού απαντήσετε.
Αρχικά, ποτέ μην κάνετε κλικ σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links), συνημμένα αρχεία ή εικόνες που λαμβάνετε με μηνύματα κειμένου (SMS) δίχως να έχετε επαληθεύσει τον αποστολέα. Και σε καμία περίπτωση μην απαντάτε σε μηνύματα που σας ζητούν τον κωδικό πρόσβασης στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή οποιαδήποτε άλλα εξατομικευμένα διαπιστευτήρια ασφαλείας (π.χ. e-banking user name).
Να θυμάστε πάντα πως η τράπεζά σας ποτέ δεν θα σας ζητήσει να στείλετε ευαίσθητες πληροφορίες όπως τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού σας μέσω e-mail ή SMS.
Για τη μέγιστη ασφάλειά σας, ελέγχετε τακτικά τον διαδικτυακό τραπεζικό λογαριασμό σας για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα και αποφεύγετε να μοιράζεστε τις προσωπικές σας πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.