Τοπικές Ειδήσεις

Ποια σενάρια «παίζουν» για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, βρίσκονται πλέον τα τοπικά κομματικά όργανα καθώς ο αγώνας ξεκινάει ξανά από την αρχή και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «δ» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «η κάλπη είναι άδεια κι αυτή είναι η αφετηρία μας».
Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης επειδή η εκλογική αναμέτρηση απέχει από την προηγούμενη λιγότερο από 18 μήνες. Στην περίπτωση αυτή η λίστα καταρτίζεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα και συνήθως γίνεται με τη σειρά εκλογής των υποψηφίων.
Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων στο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τα κόμματα τοπικά είναι για τη μεν Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει τη δυναμική της και να κατακτήσει τέσσερις έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίπτωση να πρέπει να διεκδικούν την έδρα που απομένει.
Ως ισχυρό σενάριο πάντως θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα έρθει δεύτερο κόμμα στα Δωδεκάνησα με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά στην τρίτη θέση.
Τα πιθανά σενάρια για την κατανομή των εδρών στα Δωδεκάνησα
Στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου τα επικρατέστερα σενάρια για την κατανομή των εδρών στον νομό Δωδεκανήσου, είναι τα εξής:
-Αν διατηρήσει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα χωρίς περαιτέρω απώλεια δυνάμεων και το ΠΑΣΟΚ ενισχύσει περαιτέρω τα ποσοστά του στον νομό -κάτι το οποίο έχουν ως δεδομένο στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τοπικά- και η ΝΔ πέσει κάτω από το 45%, σε αυτή την περίπτωση οι έδρες θα διατηρηθούν όπως προέκυψαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δηλαδή 3-1-1.
-Αν η ΝΔ διατηρήσει τις δυνάμεις της, τότε θα βγάλει και τέταρτη έδρα την οποία θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πέσουν τα ποσοστά του στα Δωδεκάνησα αλλά παραμείνει δεύτερο κόμμα πανελλαδικά. Σε αυτή την περίπτωση διατηρεί την πέμπτη έδρα το ΠΑΣΟΚ.
-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τρίτο κόμμα πανελλαδικά, το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχει πάρα πολλές πιθανότητες να πάρει την έδρα από το ΠΑΣΟΚ (σε περίπτωση που η ΝΔ κατακτήσει τέσσερις έδρες). Αυτό υπάρχει περίπτωση να συμβεί επειδή στη δεύτερη κατανομή καταλαμβάνουν τις έδρες πρώτα τα μικρότερα κόμματα και όσες απομένουν διανέμονται στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα. Ετσι λοιπόν αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιόλογο υπόλοιπο ποσοστό ως μικρότερο κόμμα (στην περίπτωση που πανελλαδικά περάσει στην τρίτη θέση) τότε θα πάρει την έδρα από το ΠΑΣΟΚ.
-Αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να διπλασιάσει το ποσοστό του στα Δωδεκάνησα με παράλληλη περαιτέρω καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι πιθανόν να κατακτήσει ακόμα και δύο έδρες και να διατηρήσει τις τρεις η ΝΔ, όμως πρόκειται για ένα ακραίο και ισχνό σενάριο που έχει τεθεί στο τραπέζι μόνο από τα υπεραισιόδοξα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι το κόμμα τους μπορεί στο νομό να φτάσει στο 25%, η ΝΔ να πέσει κάτω από το 45% και ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από το 10%.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο επικρατέστερα σενάρια στα Δωδεκάνησα, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα ενισχύσει τα ποσοστά του στον νομό αλλά και πανελλαδικά λόγω της δυναμικής που καταγράφει πανελλαδικά, είναι να καταλάβει τέσσερις έδρες η ΝΔ και μία το ΠΑΣΟΚ ή τρεις η ΝΔ και από μία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ένας ακόμα παράγοντας που παραμένει αστάθμητος αλλά θα είναι καθοριστικός, είναι το ποσοστό της αποχής που θα καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και πώς αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Τι ισχύει  στο σύστημα  της ενισχυμένης αναλογικής

Στην περίπτωση της ενισχυμένης αναλογικής, αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα. Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των πενήντα εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.
Έτσι, ένα κόμμα με ποσοστό γύρω στο 37% θα μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα διαβούν το κατώφλι της Βουλής διασφαλίζοντας τουλάχιστον το απαραίτητο 3%.
Το μέγιστο των εδρών προς κατανομή είναι 280 εάν το πρώτο κόμμα πάρει 25%, οπότε και θα ενισχυθεί μόνο με το σταθερό μπόνους των 20 εδρών, ενώ το ελάχιστο είναι 250 εάν το πρώτο κόμμα πάρει 40%, όπου θα ενισχυθεί με 20 + 30 έδρες.
Με ποσοστό μέχρι 25% το πρώτο κόμμα δεν παίρνει καμία έδρα, από 25% και πάνω παίρνει 20 έδρες μπόνους και δύο βουλευτές για κάθε μονάδα. Δηλαδή, με 26%, παίρνει 22 βουλευτές, με 27% 24 κ.ο.κ., μέχρι το 40% οπότε και παίρνει μπόνους 50 έδρες. Με 31% δεν υπάρχει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα το οποίο θα πρέπει να πλησιάσει το 38%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου