Αθλητικά

“Πιστός” στα πλέι-οφ και φέτος ο Κολοσσός!

Στη σεζόν που μπαίνει στην τελική ευθεία της, ήταν χαρακτηριστική περίπτωση ομάδας με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ένα εντός και ένα εκτός έδρας. Εντός ήταν πανίσχυρος και αυτό αρκούσε για να τον οδηγήσει στα πλέι οφ για 11η φορά στα 17 χρόνια του στην Basket League. Εκτός έδρας όμως περιορίστηκε σε μία μόνο νίκη, κάτι που αποδείχτηκε τροχοπέδη για κάτι περισσότερο.
Τα πρόσωπα, τα ρεκόρ, οι αριθμοί και όσα άφησε η σεζόν του στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Σταθερά με Έλληνα προπονητή και ένα κράμα ποιοτικών Ελλήνων και ξένων παικτών, η ομάδα της Ρόδου έδωσε και πάλι το στίγμα του, παραμένοντας ένας πυλώνας της περιφέρειας στην Basket League.
Ο Κολοσσός υποχώρησε σε σχέση με την περίοδο 2021-22 όταν τερμάτισε στην τετράδα της κανονικής περιόδου και στην 5η θέση μέσω των πλέι οφ. Άφησε όμως πίσω του μία γεμάτη σεζόν με παρουσία στο Super Cup, στο Final 8 του Κυπέλλου και βέβαια στα πλέι οφ.
Τι άφησε η σεζόν για τον Κολοσσό…
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 11 νίκες-13 ήττες- 7η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου, ο Κολοσσός έκανε την καλύτερη από τις 24 εμφανίσεις του στο φετινό πωτάθλημα, με βάση το ranking. Αντιμετώπισε τον Ιωνικό και τον νίκησε με 89-48 έχοντας 118 στο σύστημα αξιολόγησης. Το +41 έκανε αυτό το παιχνίδι εκείνο στο οποίο η ομάδα της Ρόδου σημείωσε την ευρύτερη νίκη της ιστορίας του στην Basket League. Στο παιχνίδι που έγινε 14 Ιανουαρίου, ο Κολοσσός σημείωσε τις κορυφαίες επιδόσεις του στη σεζόν στην άμυνα (48 πόντοι), στα δίποντα (66,66% με 20/30), στα κλεψίματα (14), στους πόντους από λάθη αντιπάλου (33) και στο σερί πόντων (15). Συνολικά η στατιστική κατέγραψε για την ομάδα της Ρόδου στο παιχνίδι με τον Ιωνικό: 10/14 βολές, 20/30 δίποντα, 13/31 τρίποντα, 27-11 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 14 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 10 λάθη, 33 πόντους από λάθη αντιπάλου, 38 πόντους στη ρακέτα, 10 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ, 12 πόντους από αιφνιδιασμούς.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Το παιχνίδι που έριξε την αυλαία της σεζόν για τους «θαλασσί» ήταν και το χειρότερο του στη σεζόν, με βάση το ranking. Ήταν ο 2ος προημιτελικός των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό στη Ρόδο ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο χειρότερο παιχνίδι τους ήταν το αντίστοιχο ματς με τους «πράσινους» για την κανονική περίοδο. Σε εκείνο των πλέι οφ, ο Κολοσσός υποχρεώθηκε στην ήττα με 47-89 έχοντας μόλις 34 ranking.
Στο παιχνίδι που έγινε στις 26 Απριλίου οι «θαλασσί» σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις τους στη σεζόν στην επίθεση (47), στα τρίποντα (11,53% με 3/26), στα λάθη (19), σε πόντους από λάθη αντιπάλου (4), σε πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (0) και σε πόντους από αιφνιδιασμό (7 όσους και στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό). Συνολικά σε εκείνο το ματς ο Κολοσσός είχε: 6/9 βολές, 16/36 δίποντα, 3/26 τρίποντα, 26-9 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 19 λάθη, 4 πόντους από λάθη αντιπάλου, 28 πόντους στη ρακέτα, 0 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ, 7 πόντους από αιφνιδιασμούς.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου συνέχισε να γράφει τη λίστα των Ελλήνων προπονητών που κοουτσάρισαν τον Κολοσσό, που ουδέποτε παρέδωσε το «τιμόνι» του σε ξένο κόουτς. Ο 48χρονος κόουτς, που γύρισε ήδη σελίδα στην καριέρα του αφού ανακοινώθηκε από τον Προμηθέα, έγινε ο 14ος που κοουτσάρισε τον Κολοσσό και ο 6ος που έβγαλε ολόκληρη σεζόν στον πάγκο του. Με τους 24 αγώνες που μέτρησε σε αυτόν, ο Παπαθεοδώρου αποχώρησε όντας ο 6ος της σχετικής λίστας της ομάδας της Ρόδου ενώ με τις 11 νίκες που είχε, βρέθηκε στην 5η θέση της αντίστοιχης, ιστορικής λίστας του Κολοσσού.
Ο ΜVP: Ο Κρις Κόφεϊ ήταν η πρώτη παρέμβαση στο αρχικό ρόστερ με το οποίο μπήκε ο Κολοσσός στη σεζόν. Ο Αμερικανός φόργουορντ άνοιξε τον δρόμο στον οποίο περπάτησαν στη συνέχεια και οι Μάικλ Ντίξον, Κένταλ Σμιθ, Τζέιμς Γιανγκ, Γιάννης Χατζηνικόλας και αποδείχτηκε μία πολύ εύστοχη επιλογή. Παρότι δεν άρχισε τη σεζόν και είχε συμμετοχή στα 19 από τα 24 παιχνίδια της ομάδας, είχε τον κορυφαίο αριθμό ranking τελειώνοντας το Πρωτάθλημα με 258. Ο Κόφεϊ είχε 13/19 παιχνίδια με 10+ ranking και από αυτά έφτασε στο 20+ τέσσερις και στο 30+ μία φορά. Τον ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς στο ranking –σε κανονική περίοδο και πλέι οφ- ο Γιανίκ Μορέιρα με 228 και ο Χάρης Γιαννόπουλος με 217 ενώ επίδοση 200+ έφτασε και ο Δημήτρης Κατσίβελης (206). Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων, έμεινε εκτός πρώτης τριάδας ο Γιανίκ Μορέιρα και πήρε θέση ο Μάικλ Ντίξον. Ο Κρις Κόφεϊ ήταν και πάλι ο κορυφαίος (13,57) και τον ακολούθησε ο Χάρης Γιαννόπουλος (11,42). Την τριάδα έκλεισε ο Μάικλ Ντίξον που στα 17 παιχνίδια που έκανε στο Πρωτάθλημα, είχε μέσο όρο 10,29.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Η πρωτιά που είχε στην κανονική περίοδο, όντας ο μόνος που έφτασε στους 200 πόντους, αποδείχτηκε αρκετή για να αναδείξει τον Γιανίκ Μορέιρα πρώτο σκόρερ του Κολοσσού H Hotels στη φετινή Basket League. Ο Αγκολέζος που έπαιξε με τέταρτη διαφορετική ομάδα στην Ελλάδα –είχε προηγηθεί ΠΑΟΚ mateco, Περιστέρι bwin, ΑΕΚ- τελείωσε το Πρωτάθλημα έχοντας 209 πόντους και ξεπερνώντας «στο νήμα» τον Χάρη Γιαννόπουλο που είχε 205. Την τριάδα των απόλυτων αριθμών συμπλήρωσε ο Μάικλ Ντίξον με 198 πόντους.
Στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων υπήρξε ένας αθλητής που κατάφερε όχι μόνο να μπει στις πρώτες θέσεις αλλά αναδείχτηκε και ο κορυφαίος σκόρερ του Κολοσσού αφού στους 12 αγώνες που έκανε, σημείωσε 14,08 πόντους. Τον ακολούθησαν ο Μάικλ Ντίξον με 11,64, ο Κένταλ Σμιθ με 10,93 και ο Χάρης Γιαννόπουλος με 10,78 πόντους ανά αγώνα. Στα πρόθυρα του διψήφιου μέσου όρου έφτασαν ο Κρις Κόφεϊ (9,36) και ο Τζέιμς Γιανγκ (9,1) ενώ ο πρώτος των απόλυτων αριθμών, Γιανίκ Μορέιρα, ήταν 7ος με 8,7.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Γιανίκ Μορέιρα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που συμμετείχε και στα 24 παιχνίδια του Κολοσσού στο φετινό πρωτάθλημα, αναδείχτηκε και κορυφαίος ριμπάουντερ του. Ο Αγκολέζος μέτρησε 125 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ, παίρνοντας πάντως την πρωτιά με μικρή απόσταση από τον Κρις Κόφεϊ που μέτρησε 121. Οι δυο τους ήταν οι μόνοι που έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό αφού ο τρίτος Χάρης Γιαννόπουλος είχε 92. Ο Μορέιρα είχε 12/24 παιχνίδι με 5+ ριμπάουντ και 3/24 10+ επιδόσεις, από τις οποίες οι δύο τον οδήγησαν σε double-double στα εντός έδρας παιχνίδια με τον Προμηθέα και την Καρδίτσα. Η πρώτη τριάδα της λίστας των μέσων όρων στα ριμπάουντ είχε την ίδια σύνθεση αλλά διαφορετική κατάταξη αφού ο Κόφεϊ μάζευε 6,36 ριμπάουντ ανά αγώνα ενώ ο Μορέιρα είχε 5,2. Την τριάδα συμπλήρωσε και σε αυτήν την περίπτωση ο Χάρης Γιαννόπουλος που είχε μέσο όρο 4,84 ριμπάουντ, επίδοση κοντά στην οποία βρέθηκε ο Μαλίκ Όσμπορν με 4,2 στα 10 παιχνίδια του με τον Κολοσσό.
Ο ΠΑΣΕΡ: Ο Δημήτρης Κατσίβελης ήταν σταθερός πυλώνας στο παιχνίδι του Κολοσσού, πραγματοποιώντας μία από τις πιο «γεμάτες» σεζόν της καριέρας του με 7,81 πόντους, 3,81 ριμπάουντ, 3,77 ασίστ και 1,54 κλεψίματα. Ο διεθνής γκαρντ ήταν ο κορυφαίος της ομάδας της Ρόδου στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού όντας πρώτος τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσους και σε μέσους όρους. Είχε συνολικά 83 ασίστ και τον ακολούθησαν ο Κένταλ Σμιθ με 57 με τον Μάικλ Ντίξον με 52, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μακριά (Μαρκίς Τιγκ 33, Κρις Κόφεϊ 30). Η αντίστοιχη λίστα των κορυφαίων πασέρ του Κολοσσού σε μέσους όρους, δεν είχε διαφοροποιήσεις. Ο Κατσίβελης ήταν πρώτος με 3,77 ασίστ ανά αγώνα ενώ ο Κένταλ Σμιθ είχε 3,56 και ο Μάικλ Ντίξον 3,05.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου