Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πανόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο νεαρός δημοσιογράφος μετά την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη αποφάσισε να συστρατευθεί με το κόμμα, στο ευρωψηφοδέλτιο για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών, την έννοια της Ευρώπης, την ακρίβεια, τους νέους, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και παρουσιάζει τους δικούς του στόχους.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στη «δ»:
• H κυβέρνηση διατείνεται ότι η σταθερότητα είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, εκφράζοντας φόβο για χαλαρή ψήφο ή ψήφο διαμαρτυρίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν με εσωτερική ατζέντα (ασφάλεια, ακρίβεια, μετανάστευση Τέμπη κ.λπ). Τελικά είναι ευρωπαϊκές εκλογές με ελληνική ατζέντα;
Ακριβώς αυτό το επιχείρημα, κα Παμπρή, ότι στις ευρωεκλογές διακυβεύεται η σταθερότητα της χώρας, είναι που αποδεικνύει την αλαζονεία της κυβέρνησης και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι ευρωεκλογές δεν καθορίζουν την εγχώρια πολιτική αλλά είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία οι Έλληνες πολίτες επιλέγουν ποια θα είναι τα 21 πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο δεύτερος λόγος που το επιχείρημα αυτό δείχνει αλαζονεία, είναι ότι έχει μεταφραστεί η στασιμότητα σε σταθερότητα. Στην πραγματικότητα αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι να μείνουμε στάσιμοι σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα, γεμάτη προβλήματα.
Για εμάς το διακύβευμα είναι αφενός να σταματήσει αυτή η αλαζονεία και αφετέρου να προκύψει μια Ευρωβουλή που θα συνεχίσει να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης και κατοχύρωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας. Την Ευρώπη της εργασίας και της ευημερίας των πολλών. Την Ευρώπη της αναπτυξιακής, περιφερειακής και ψηφιακής σύγκλισης προς όφελος όλων των λαών της. Την Ευρώπη παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο.
Ξέρω ότι έχουμε ευρωεκλογές, πρέπει να υπάρχει μια Ευρώπη με λιγότερη λιτότητα, με κονδύλια για κλιματική προσαρμογή. Ταυτόχρονα όμως, είναι μια ευκαιρία για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να στείλουν ένα πραγματικό μήνυμα ότι υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση. Ένα μήνυμα, ότι το άλλοθι του 41%, τελειώνει. Κι ένα μήνυμα ότι οι προτάσεις που παρουσιάζουμε για την ακρίβεια, για τη φορολογία, είναι προτάσεις που έχουν ένα αντίκρισμα στον κόσμο. Άρα λοιπόν, μέσω αυτών των ευρωεκλογών, οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν την εγχώρια πολιτική στέλνοντας ένα τέτοιο μήνυμα. Και είναι μια μεγάλη, νομίζω ευκαιρία για τον κόσμο και ειδικά τον προοδευτικό κόσμο.
Κράτησα τελευταίο το θέμα των Τεμπών γιατί είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή. Στα Τέμπη τελέστηκαν δύο εγκλήματα των οποίων οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί. Μιλάω για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας και στη συνέχεια την προσπάθεια συγκάλυψης που έγινε με το μπάζωμα. Δε θα μείνει έτσι αυτό. Δε θα επιτρέψουμε να μη χυθεί φως σε αυτήν την υπόθεση και να μη λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Αυτό δεν είναι θέμα που μας απασχολεί μόνο εδώ στην Ελλάδα. Είναι θέμα Κράτους Δικαίου, άρα αμέσως είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Η ακρίβεια αποτελεί μείζον ζήτημα για την Ελλάδα. Το επαναλαμβάνει διαρκώς ο Κ. Μητσοτάκης, αποδεχόμενος ότι ακόμη πρέπει να γίνουν περισσότερα και μάλιστα προανήγγειλε επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τι είδους μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θεωρείτε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στις εξέδρες;
Η ακρίβεια είναι πράγματι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Είναι όμως οξύμωρο να κάνει τις διαπιστώσεις αυτές η Κυβέρνηση, από τη στιγμή που βρίσκεται στην εξουσία 5 χρόνια και δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση. Έχουν πάρει τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων και ήταν όλες αναποτελεσματικές. Ακούμε συνεχώς να λένε «το επόμενο διάστημα θα πέσουν οι τιμές» αλλά ο πληθωρισμός καλά κρατεί. Δε χρειάζεται καμία επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταλάβεις τι πάει λάθος. Αρκεί να ακούσεις τους αγρότες που φωνάζουν ότι ο λογαριασμός δε βγαίνει και να δεις τις τιμές από το χωράφι στο ράφι.
Τι συμβαίνει; Τα χρήματα των καταναλωτών πάνε στα ολιγοπώλια μεσαζόντων. Πάνε στα ολιγοπώλια που υπάρχουν σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ολιγοπώλια στο ρεύμα, που επί τη ευκαιρία το αγροτικό ρεύμα είναι πανάκριβο. Άρα η επιστολή στην Φον Ντερ Λάιεν δεν είχε την παραμικρή ουσία, αλλά έγινε με μοναδικό σκοπό ο κ. Μητσοτάκης να πετάξει για μία ακόμη φορά από πάνω του την ευθύνη για την ακρίβεια που οι πολιτικές της κυβέρνησης του έκαναν να ακμάζει. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε μια κοστολογημένη πρόταση νόμου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και τα μέτρα προτείνουμε μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες.
Επιγραμματικά να σας πω ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται μηδενικός ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ανώτατο κέρδος 5% για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας/ διύλισης, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ και δημιουργία «Τειρεσία» για όσες εταιρείες αισχροκερδούν. Σε ό,τι αφορά στους πόρους για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, αυτοί προκύπτουν από την φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και τραπεζών.
• Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μεγαλύτερα λάθη του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που δημιουργεί αμφισβητήσεις και αύξηση των ποσοστών ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων ενόψει και των επερχόμενων εκλογών της 9ης Ιουνίου;
Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων 15 χρόνων έχουν γεννήσει ανεργία, φτώχεια και ανισότητες. Και η εμμονή των νεοφιλελεύθερων δεξιών κυβερνήσεων για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία, έχει μεγαλώσει αυτές τις ανισότητες. Η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη προοπτική, μια άλλη στρατηγική, μια ανάπτυξη βασισμένη σ’ ένα νέο, δίκαιο, βιώσιμο μοντέλο που δεν θ’ αφήνει κανέναν πίσω. Στους περισσότερους πολίτες υπάρχει η αντίληψη ότι οι αποφάσεις της ΕΕ λαμβάνονται συχνά από μη εκλεγμένα σώματα και ότι οι πολίτες δεν έχουν πραγματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει ότι αυτή η δημοκρατική έλλειψη έχει ενισχύσει τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, που εκμεταλλεύονται την απογοήτευση των πολιτών.
Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό της μεταναστευτικής κρίσης και της πολιτικής ασύλου. Η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ είναι ανεπαρκής. Λίγο πριν λήξη η θητεία αυτής της Ευρωβουλής ψηφίστηκε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ξέρουμε τι προβλέπει αυτό το σύμφωνο; Την «υποχρεωτική αλληλεγγύη» που θα μετατρέψει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα σε αποθήκες ψυχών. Γιατί; Γιατί τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα είτε να δεχτούν μετεγκατάσταση μεταναστών στην επικράτεια τους, είτε να δώσουν κάποια χρήματα στην χώρα πρώτης υποδοχής για να τους κρατήσει εκείνη. Πέρα από το πρακτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις αυτού του συμφώνου που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, η αδυναμία να βρεθεί μια συναινετική και ανθρώπινη λύση, σε συνδυασμό με την αύξηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, έχει προσφέρει έδαφος στην άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε στις 9 Ιουνίου, όταν θα πάμε να ψηφίσουμε, είναι ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κριθεί το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται σταθερά στην δεύτερη θέση. Εκτιμάτε ότι η συζήτηση που γίνεται πολλές φορές με επικοινωνιακούς όρους από τον Στέφανο Κασσελάκη, ναι μεν προσεγγίζει νέους ανθρώπους που είναι απολιτίκ, όμως υπάρχει κίνδυνος να αρέσετε, χωρίς όμως αυτή η κρίσιμη μάζα την 9η Ιουνίου να φθάσει στην κάλπη;
Δε νομίζω ότι υπάρχουν απολιτίκ νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν νέοι που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική, το πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς και έχουν χάσει την ελπίδα και το ενδιαφέρον τους. Θα έπρεπε να είναι στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων να πλησιάσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους κάνουν να πιστέψουν ξανά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δε θέλουν να το κάνουν. Και κυρίως η κυβέρνηση.
Γιατί οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, αυτοί που στερούνται ευκαιρίες, αυτοί που δε μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα από τις οικογένειές τους γιατί δεν μπορούν να το υποστηρίξουν οικονομικά. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είναι κίνδυνος για το σύστημα. Γι΄αυτό έρχονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή βλέπουν ότι υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή και άνθρωποι που θέλουν να παλέψουν για την καλύτερη ζωή όλων. Κάθε ένας που έρχεται κοντά μας, μας κάνει πιο ισχυρούς και μας δίνει δύναμη να πετύχουμε την ανατροπή. Είναι πράγματι κρίσιμο στις 9 Ιουνίου να αφιερώσουν όλοι λίγο χρόνο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το πιο σημαντικό για τους νέους είναι να καταλάβουν ότι με την αποχή δεν τιμωρούν κανέναν. Ουσιαστικά συμμετέχουν στο αποτέλεσμα και μάλιστα υπέρ αυτού που πιθανότατα δε θα στήριζαν.
• Τελικά τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κόμμα πολυσυλλεκτικό, με διάφορες φυλές από ανθρώπους που αισθάνονται αριστεροί μέχρι ανθρώπους που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και τον κορμό των ΑΝΕΛ. Αυτή η σύγχυση και ενίοτε οι «θρησκευτικοί εναγκαλισμοί» μήπως αλλοιώνουν την ταυτότητα του κόμματος;
Για να καταλάβει κανείς ποιός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να δει το ψηφοδέλτιό του αλλά κυρίως τον τρόπο που αυτό καταρτίστηκε. Τα 42 πρόσωπα δεν προέκυψαν από συσκέψεις του προέδρου του κόμματος με συμβούλους του, με κομματικές ισορροπίες και προσωπικές σχέσεις, αλλά από τη βάση του κόμματος. Μια πρωτοποριακή, δημοκρατική διαδικασία έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να θέσουν υποψηφιότητα και να ψηφιστούν από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτή είναι η φιλοσοφία και σήμερα δημιουργείται ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω. Και σε αυτό το κίνημα υπάρχει χώρος για όλους τους ανθρώπους που λένε «δεν πάει άλλο» και συντάσσονται με ένα κόμμα για πρώτη φορά.
• Τι διεκδικεί και τι θέλει να αλλάξει ο Δημήτρης Πανόπουλος;
Αυτό που έβαλα εξ αρχής στόχο ήταν να πορευτώ με ειλικρίνεια και αλήθεια σε αυτό το ταξίδι, για όσο διαρκέσει. Εάν θέλω να πετύχω κάτι είναι αυτό που είπαμε νωρίτερα. Να πείσω τους νέους ότι αξίζει να ασχοληθούν με τα κοινά. Να αποκτήσουν ενδιαφέρον για την πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να καταλάβουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί, θα εφαρμοστούν σε λίγο καιρό στη χώρα μας. Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα. Οι ομάδες κερδίζουν. Θέλω να είμαι μέρος της ομάδας που προσπαθεί να φέρει αλλαγές προς όφελος όλων μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Αυτό που πάντα μου έλειπε από την πολιτική, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ότι χανόταν η επαφή με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σίγουρα λοιπόν θα επιδιώξω εάν καταφέρω να εκλεγώ, να έχω συχνή επαφή με τον κόσμο στην Ελλάδα και να τους ενημερώνω για όλα όσα συμβαίνουν. Είτε θετικά, είτε αρνητικά. Έχει σημασία, τα πέντε επόμενα χρόνια, να ξέρουμε οι άνθρωποι που στείλαμε, τι δουλειά κάνουν και πόσο αποτελεσματικοί είναι. Με μια φράση, αυτό που διεκδικώ είναι το ίδιο το σύνθημά μας. Μια καλύτερη ζωή, που τη θέλουμε τώρα.