Που κατατάσσεται η χώρα μας με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για ταξίδια το φετινός καλοκαίρι. Οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες και πόσοι θα την προτιμήσουν για πρώτη φορά.
Μία θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών εντός της Γηραιάς ηπείρου τους οποίους θα επισκεφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες καταλαμβάνει η Ελλάδα, με μερίδιο 6,3%.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission – ETC), μετά τις Ιταλία (8,4%), Ισπανία (8,1%) και Γαλλία (7,1%), με τις τέσσερις χώρες να συγκεντρώνουν μερίδιο 30%. Την πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με μερίδιο 5,4%, ενώ ακολουθούν Πορτογαλία, Κροατία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία.
Όπως αποτυπώνεται στη σχετική έρευνα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17% σε ό,τι αφορά τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες και κατατάσσεται μετά την Ισπανία με ποσοστό 20%. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας αναμένεται να υποδεχτεί το μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων ταξιδιωτών (27%) που θα την επισκεφθούν για πρώτη φορά το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου, με την Πορτογαλία να ακολουθεί στο 24% και την Κροατία να έπεται (23%).
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, η Ελλάδα με μερίδιο 5% βρίσκεται στην πέμπτη θέση των Αυστριακών ταξιδιωτών που σκοπεύουν τους προσεχείς μήνες να επισκεφθούν τη χώρα. Στην πρώτη θέση με μερίδιο 12% κατατάσσεται η Ιταλία και ακολουθούν Γερμανία, Γαλλία, Κροατία.
Με μερίδιο 7% η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών και έπεται της Ισπανίας (14%) και της Ιταλίας (8%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ως προς τα σχέδια των Γάλλων ταξιδιωτών, με μερίδιο 9%, ενώ στην πέμπτη θέση με μερίδιο 5% κατατάσσεται σε ό,τι αφορά τα ταξιδιωτικά σχέδια των Γερμανών τουριστών.
Σταθερά στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Ιταλών ταξιδιωτών με μερίδιο 7%, ενώ με το ίδιο μερίδιο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τα πλάνα των Πολωνών τουριστών.
Τέλος, η χώρα μας με μερίδιο 5% καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην αντίστοιχη κατάταξη των Ελβετών.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ελλάδα είναι απούσα από την πεντάδα των αγαπημένων προορισμών στους οποίους θα ταξιδέψουν προσεχώς οι Βέλγοι, οι Ολλανδοί και οι Ισπανοί.
Τα σχέδια των Ευρωπαίων
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 75% των Ευρωπαίων προτίθενται να ταξιδέψουν μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, ποσοστό που αντικατοπτρίζει μια αύξηση 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το 37% των ερωτηθέντων σκοπεύει να πραγματοποιήσει ένα μόνο ταξίδι και το 57% προγραμματίζει δύο ή περισσότερες αποδράσεις κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Προορισμούς της Νότιας Ευρώπης προτιμά το 43% των ταξιδιωτών, με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας.
Το ενδιαφέρον των τουριστών για ταξίδια αναψυχής έχει ενισχυθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εν τω μεταξύ, το 28% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να κάνει road trip και το 13% επιλέγει πιο φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια με τρένο ή λεωφορείο.
H αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν τους προσεχείς μήνες σε συνδυασμό με την επιθυμία τους για διακοπές χαμηλού κόστους αντανακλάται στις προκρατήσεις. Περίπου το 52% των Ευρωπαίων έχει ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επερχόμενο ταξίδι τους.
Το 36% των τουριστών επιλέγει διακοπές 4-6 διανυκτερεύσεων, με το 26% να προτιμά πακέτα 7-9 διανυκτερεύσεων και το 21% να επιλέγει περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις. Ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, με το 42% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει να ξοδέψει έως και 1.000 ευρώ ανά άτομο στο επόμενο ταξίδι του, καλύπτοντας τόσο τα έξοδα διαμονής, όσο και τα έξοδα μεταφοράς.
Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή ενός προορισμού
Βασική προτεραιότητα των Ευρωπαίων είναι το αίσθημα ασφάλειας, με τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και την οικονομική αβεβαιότητα να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων των ταξιδιωτών. Το αίσθημα ασφάλειας είναι το νούμερο ένα κριτήριο κατά την επιλογή ενός προορισμού (16%), ακολουθούν οι καιρικές συνθήκες (13%) και έπονται οι ελκυστικές προσφορές (11%), το φιλόξενο περιβάλλον (9%) και το χαμηλότερο κόστος ζωής στον προορισμό (8%).
Μάλιστα, παρά την έντονη επιθυμία να ταξιδέψουν, το 22% των Ευρωπαίων ανησυχεί για την περαιτέρω αύξηση του κόστους ενός ταξιδιού και το 17% για την προσωπική οικονομική του κατάσταση.
Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, εντείνουν τις ανησυχίες των ταξιδιωτών.
Πηγή euro2day.gr