- Ταυτόχρονα καταρρέουν και οι δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έφερε στο προσκήνιο τις επιπτώσεις των βίαιων οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών που δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση των ναρκωτικών.
Ωστόσο, οι δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων καταρρέουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
Σε συνέντευξή τύπου η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου ΔΙΟΔΟΣ κ. Ιωάννα Μαρίνου, η ψυχολόγος του ΟΚΑΝΑ κ. Αρετή Χαλκιανάκη και η υπεύθυνη του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρυσούλα Ζερβού αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην εξάρτηση από διάφορες ουσίες.
«Εμείς συσχετίζουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών με την οικονομική κρίση. Η ελληνική κοινωνία διανύει τη δεύτερη πενταετία μιας σφοδρής και πλατιάς κρίσης με δραματικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή. Η ανεργία, η σημαντική μείωση των εισοδημάτων καθώς και η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά και των όρων δόμησης της νέας ελληνικής πραγματικότητας έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης, των αυτοκτονιών, των αστέγων, των ανθρώπων που υποσιτίζονται, σε αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, σε όξυνση της βίας, του ρατσισμού και της κοινωνικής έντασης», τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου «ΔΙΟΔΟΣ» κ. Ιωάννα Μαρίνου και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι στο χώρο της πρόληψης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα.
«Βλέπουμε την κρίση να βαθαίνει και να διαπερνά κάθε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την αύξηση των αιτημάτων. Συναντάμε γονείς που έχουν εσωτερικεύσει την κρίση ως προσωπική και οικογενειακή τους αποτυχία και νέους που υιοθετούν μια στάση εγκατάλειψης και παραίτησης σε μια ηλικία που θα έπρεπε να διακατέχονται από ενθουσιασμό, νέους χωρίς όνειρα και στόχους. Η κρίση βιώνεται ως αποστέρηση, ως αδιέξοδο, ως κίνδυνος αλλά πολύ περισσότερο ως απώλεια νοήματος ζωής. Η έννοια της κρίσης είναι από τα κύρια αντικείμενα που επεξεργαζόμαστε στον τομέα της πρόληψης. Σημαντικό έργο μας πρέπει να είναι η κινητοποίηση και συνένωση των υπαρχόντων δεσμών και δικτύων ώστε να αντιμετωπίζονται ποικίλες ανάγκες. Τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε όλη τη χώρα, συμπληρώνουν πολλά χρόνια λειτουργίας και καλούνται να αναδείξουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έως ημέρα συνδημιουργίας δεσμών και δικτύων εντός των τοπικών κοινωνιών», τόνισε η κ. Ιωάννα Μαρίνου.
Στη στροφή των χρηστών και στη Ρόδο σε φθηνές συνθετικές ναρκωτικές ουσίες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η ψυχολόγος του ΟΚΑΝΑ κ. Αρετή Χαλκιαδάκη.
«Για μια ακόμη χρονιά η ημέρα που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών μας βρίσκει άοπλους στον αγώνα. Η κοινωνία συνταράσσεται από την κρίση, που δεν δημιούργησε η ίδια, αλλά καλείται να πληρώσει γι’ αυτήν. Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ και την ΕΕ έχει επηρεάσει όλους τους τομείς του κράτους, αποδιαρθρώνοντας τις δομές πρόνοιας και περιστέλλοντας τις κοινωνικές δαπάνες. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, οι άνθρωποι ζουν σε δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κάνουν συχνότερα όχι μόνο χρήση αλλά και κατάχρηση ουσιών λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν. Παρατηρείται, πολλοί χρήστες την τελευταία πενταετία να στρέφονται σε φθηνές συνθετικές ναρκωτικές ουσίες, αρκετά επικίνδυνες με καταστροφικά αποτελέσματα για την υγεία τους. Το τελευταίο έτος διαπιστώνεται και στη Ρόδο μια στροφή των χρηστών προς την ουσία που φέρει την ονομασία ΣΙΣΑ. Το ΣΙΣΑ περιέχει ένα τύπο κρυσταλικής μεθαμφεταμίνης, η οποία αναμειγνύεται με ουσίες όπως η αιθανόλη, η αιθυλική αλκοόλη, το φωτιστικό πετρέλαιο και τα υγρά μπαταριών αυτοκινήτων. Ανήκει στα ναρκωτικά της κρίσης. Παρασκευάζεται σε αυτοσχέδια εργαστήρια. Είναι πολύ φθηνό και εύκολα προσβάσιμο. Προκαλεί ευφορία υπερκινητικότητα, αϋπνία, επιθετικότητα, ψευδαισθήσεις και άλλα», εξήγησε η κ. Χαλκιαδάκη που αναφέρθηκε και στην απαξίωση του ΟΚΑΝΑ.
«Οφείλουμε να υπερασπίσουμε το πάγιο αίτημά μας για επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού για την κάλυψη των αναγκών που έχουν οι μονάδες του, την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται και την ικανοποίηση των αιτημάτων για θεραπεία», τόνισε η κ. Χαλκιαδάκη.
Σε ερώτηση σχετικά με τους πόρους που δίνονται απο το κράτος, η κ. Χαλκιαδιάκη δήλωσε πως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.
«Το 2015 έχουν δοθεί 21 εκατομμύρια ευρώ. Είναι λίγα τα χρήματα που καταβάλλονται ουσιαστικά για τη λειτουργία της μονάδας. Υπάρχουν οφειλές. Κάποιοι προμηθευτές έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έκαναν κατασχέσεις. Θα υπάρξουν προβλήματα με τη μισθοδοσία και την προμήθεια των φαρμάκων», τόνισε η κ. Χαλκιαδάκη.
Σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που περιμένουν για να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, η κ. Χαλκιαδάκη δήλωσε, πως είναι σαράντα άτομα.
«Το ΚΕΘΕΑ δεν έχει ξεφύγει από τα δεινά της κρίσης. Απειλούνται με λουκέτο επτά σημαντικές μονάδες του. Αρκετοί άνθρωποι έχουν εξάρτηση από το ποτό, τον τζόγο και το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πως δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο οι ναρκωτικές ουσίες», δήλωσε η υπεύθυνη του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ κ. Χρυσούλα Ζερβού.
Σε ερώτηση αν οι χρήστες ζητούν βοήθεια από τις δομές που είναι σε λειτουργία, η κ. Ζερβού δήλωσε:
«Υπάρχει πτώση στην προσέλευση. Δεν γνωρίζω αν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ντρέπονται. Οι δομές λειτουργούν ακόμη και είναι δωρεάν. Ως επιστήμονες διαφυλάσσουμε την ανωνυμία του κόσμου. Αύριο θα διανείμουμε στο ΑΚΤΑΙΟΝ ενημερωτικό υλικό στους πολίτες».