Ειδήσεις

Μ. Κόκκινος: Έως τις αρχές του 2016 θα κατατεθεί το ν/σ για το ΣΑΕ

Το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα δοθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο τέλος Ιανουαρίου. Στη δέσμευση αυτή προχώρησε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, ενημερώνοντας τους βουλευτές της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου για θέματα της αρμοδιότητάς του.
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του όσον αφορά τη νέα φιλοσοφία του ΣΑΕ, ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αξιόπιστο, ανεξάρτητο και αυτοσυντηρούμενο. “Θα είναι μια ανεξάρτητη, διεκδικητική φωνή των Ελλήνων της Διασποράς, και προς τα έξω και προς τα μέσα, η οποία θα ενισχύει τις φωνές όλων που θα διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα των ανθρώπων της Διασποράς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον νέο ρόλο που φιλοδοξεί να έχει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Κόκκινος είπε πως αυτός θα πρέπει να είναι του ενδιάμεσου, του συνδετικού κρίκου των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, καθώς και “ο ρόλος του εμψυχωτή, της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των Ελλήνων της Διασποράς, για να μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο που θα πρέπει να παίζουν έξω από τις χώρες όπου ζουν προς τις κυβερνήσεις, για να μπορέσουν να προάγουν τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό”.
Ειδικότερα, σκιαγραφώντας την πολιτική της Γενικής Γραμματείας, επισήμανε ότι στόχος είναι “να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν, να το μαζέψουμε, να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό και να δώσουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων, καταρχάς στις κοινωνίες που ζουν, από την κοινωνία τους, τη γειτονιά τους, μετά λίγο παραπάνω τον δήμο και την κοινότητά τους, την περιφέρειά τους, στα τοπικά τους συμβούλια και μετά τα κρατίδιά τους και μετά την ίδια τη Βουλή τους, το κράτος τους, να συμμετέχουν”.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο γενικός διευθυντής στην ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. “Πρέπει να διατηρήσουμε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση παντού και πρέπει να την ενισχύσουμε όσο και όπως μπορούμε. Σε κάθε γωνιά της γης” επισήμανε. Βασικοί τρόποι για την επίτευξη του στόχου αυτού, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, είναι ο ελληνικός πολιτισμός και η επιμόρφωση, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό λύκειο και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση πρέπει να διατηρηθεί ως έχει. Σε αυτό το πνεύμα, ο αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Πλευράκης, διευκρίνισε ότι η ελληνική εκπαίδευση, η ελληνική γλώσσα, η ελληνοφωνία και η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες, είναι μια αποστολή εθνική.
Αναφερόμενος στην κατάργηση των ΚΕΠ των αποδήμων, ο κ. Κόκκινος τη χαρακτήρισε “έγκλημα” και τόνισε την ανάγκη να ξανανοίξουν. Στην κατεύθυνση αυτή, ενέταξε τη δημιουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Απόδημου στη Γενική Γραμματεία, αλλά και το πιλοτικό πρόγραμμα με ΚΕΠ στον Δήμο Ρόδου, το οποίο θα ασχολείται με τους απόδημους ολόκληρο το καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, στόχος είναι να δημιουργηθούν ανάλογα ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο πιλοτικό πρόγραμμα, συνέχισε, θα λειτουργήσει για ένα μήνα και στο γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ και “αν δουλέψει καλά, θα πάει σε όλα τα προξενεία και σε όλες τις πρεσβείες, ούτως ώστε να εξυπηρετείται ο απόδημος Έλληνας”.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή, εκτίμησε ο κ. Κόκκινος, μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αλλά και την απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, επιλύοντας προβλήματα της καθημερινότητας. “Έτσι θα λυθούν προβλήματα για τα οποία σήμερα παραπονιούνται: παίρνουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνουν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου