Συνεντεύξεις

Γ. Νικητιάδης: «Με νηφαλιότητα, μελέτη και στοχευμένες ενέργειες μπορούμε να κρατήσουμε την αγγλική αγορά»

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του τουρισμού, κρούει με συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκτιμώντας μάλιστα ότι στο τέλος της σεζόν «το ταμείο θα είναι μείον». Μεταξύ άλλων, καταθέτει την άποψή του για το Brexit και τις επιπτώσεις στη χώρα μας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση επί τούτου επιχειρεί να εμποδίσει την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου, απορεί που ο κ. Μ. Αγγελιάδης δεν τα έχει ακόμα «βροντήξει», χαρακτηρίζει «τουφεκιές στον αέρα» την προσφυγή της Περιφέρειας στο ΣτΕ και την διεκδίκηση δικαστικών λύσεων για την αξιοποίηση του Γκολφ και εκφράζει το παράπονο, που έχει από τους δημάρχους Ρόδου και Κω.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Γιώργου Νικητιάδη:
• Κύριε υπουργέ εκ των πραγμάτων η πρώτη μας ερώτηση δεν μπορεί να μην έχει αναφορά στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία. Ποια είναι η άποψή σας;
Νομίζω ότι αποτελεί κοινοτυπία να ομολογήσουμε ότι η απόφαση των Άγγλων να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτεί μια πολύ κακή στιγμή για την Ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης. Εκτιμώ ότι για την ίδια την Αγγλία οι συνέπειες από την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πολύ πιο δυσμενείς, από ό,τι για την ίδια την Ευρώπη. Τόσο στο οικονομικό, όσο σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο. Βλέπετε άλλωστε ήδη τις αντιδράσεις από την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Το δυστύχημα, ωστόσο, για την Ευρώπη είναι ότι θα αρχίσουν να αποθρασύνονται  περισσότερο και να σηκώνουν κεφάλι όλα τα ακροδεξιά στοιχεία που ήδη ερμηνεύουν, όπως τους βολεύει, το αποτέλεσμα στην Αγγλία. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μόνο μία. Η Ευρώπη επιτέλους να πορευθεί με προοδευτικό τρόπο. Να σταματήσουν επιτέλους οι αιματηρές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας που έχει αποδειχθεί πλέον περιτράνως, ότι ούτε ανάπτυξη φέρνουν, ούτε καλύτερη ζωή στον κόσμο δημιουργούν. Ας ελπίσουμε το πάθημα με την Αγγλία να γίνει μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους. Η Ευρώπη με τα Κράτη Δικαίου και τα Κράτη Πρόνοιας πρέπει να ξαναχτιστεί.
• Ως προς τον τουρισμό τι επιπτώσεις εκτιμάτε ότι θα έχουμε;
Αυτή τη στιγμή απαιτείται ψυχραιμία καθότι η αγγλική αγορά, για εμάς τους Ελληνες, μετά την Γερμανία, είναι η σημαντικότερη αγορά μας. Απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες, απαιτείται σοβαρή ανάλυση έτσι ώστε και να διατηρήσουμε αλλά και να αυξήσουμε την μεγάλη αγγλική αγορά. Σίγουρα, με τυχόν υποβάθμιση της αγγλικής λίρας, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Με νηφαλιότητα όμως και μελέτη, και όπως προείπα, με στοχευμένες ενέργειες, μπορούμε να κρατήσουμε την αγγλική αγορά.
• Μιας και αναφερόμαστε στον τουρισμό, θα ήθελα την εκτίμησή σας για την τουριστική περίοδο. Έχετε διατελέσει υφυπουργός Τουρισμού, σε μια περίοδο που οι αφίξεις ξεπερνούσαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η σημερινή κυβέρνηση, δια της κ. Ελ. Κουντουρά, πανηγυρίζει για τα σημερινά δεδομένα των αφίξεων, όμως εισπρακτικά, αυτό δεν αποτυπώνεται. Τι, τελικά, συμβαίνει;
Η κυρία Κουντουρά, όπως άλλωστε και η προκάτοχός της, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας. Αποτελεί τραγωδία, την ώρα που η Τουρκία βυθίζεται από πλευράς τουρισμού και κινδυνεύει να έχει μειώσεις που θα πλησιάζουν το 40 ή ακόμη το 50 %, εμείς να πανηγυρίζουμε επειδή δήθεν τσιμπήσαμε 1 με 2% παραπάνω από πέρυσι. Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι της κας Κουντουρά, ούτε καν της κυβέρνησης που δεν ασχολείται σοβαρά. Το πρόβλημα είναι δικό μας. Εμείς χάνουμε οικονομικά. Εμείς έχουμε λιγότερα έσοδα. Και στο τέλος τέλος, ειδικώς εδώ στα νησιά μας, δεν βλέπω αυτή την αύξηση που κάνει τους κυβερνώντες δια της κυρίας Κουντουρά, να χαμογελούν  ζώντας μέσα στην αιωνιότητά τους. Επαναλαμβάνω, η Τουρκία βυθίζεται τουριστικώς, η Αίγυπτος έχει καταρρεύσει, η Ισπανία έχει γεμίσει ακόμη και τις ταράτσες της, πάνω από  3,5 εκατομμύρια Ρώσοι που πηγαίνανε Τουρκία κάθε χρόνο δεν θα πάνε φέτος, και εμείς όταν στο τέλος θα κάνουμε ταμείο, λυπάμαι που το λέω, θα βρεθούμε μείον σε σχέση με πέρυσι.
• Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, πόσο επηρέασε τις εξελίξεις στην τουριστική κίνηση;
Προφανώς η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε οδηγεί σε συντηρητικές κινήσεις προκειμένου να καταφέρεις να επιβιώσεις. Λογικό δεν είναι όταν γίνεσαι ακριβότερος χωρίς να βελτιώνεις την ποιότητα και χωρίς να αυξάνεις τις υπηρεσίες που προσφέρεις, να χάνεις κόσμο; Γι΄ αυτό το ταμείο στο τέλος θα είναι μείον, όπως είπα παραπάνω.
• Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να ανατραπεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος των νησιών μας, τα οποία πλέον χαρακτηρίζονται ως ακριβός προορισμός;
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κλίμα και την κατάσταση μπορούμε να τα ανατρέψουμε. Θα ήταν αδύνατο μέσα σε μια απλή απάντηση να καταγράψω όλα όσα πρέπει εμείς, και όχι το κράτος, εμείς, να κάνουμε. Θα περιοριστώ μόνο σε τούτο. Η Ρόδος , η Κως αλλά και τα άλλα νησιά οφείλουν ΑΜΕΣΩΣ να αναθέσουν σε εταιρείες εξειδικευμένες να καταρτίσουν για το κάθε νησί ξεχωριστό επιχειρησιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό. Αυτό, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς μπούσουλα. Καλές είναι οι προσπάθειες των ξενοδόχων, αλλά εκεί ο καθένας έχει την δική του παντιέρα και είναι λογικό. Δυστυχώς ενιαία στρατηγική για τον τουρισμό με στοχευμένους στόχους δεν έχει κανένα νησί μας. Και αυτό αν θέλετε είναι ένα παράπονο που έχω τόσο από το δήμαρχο της Ρόδου κ. Χατζηδιάκο, όσο και από το δήμαρχο της Κω κ Κυρίτση.
• Να περάσουμε σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο κ. υπουργέ, που είναι οι επενδύσεις. Λόγω και της επαγγελματικής σας δραστηριότητας, είναι ένα κεφάλαιο που γνωρίζετε καλά. Θα ήθελα την άποψή σας για την επένδυση του Γκολφ Αφάντου και τα νέα δεδομένα, μετά την απόφαση του κ. Αρ. Μπαλτά για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.
Για το Γκολφ Αφάντου έχω υπάρξει εδώ και χρόνια μαζί με αρκετούς ακόμη, σημαιοφόρος στη προσπάθεια ανάπτυξής του. Πάνω που πήγαμε να χαμογελάσουμε, που επιτέλους η πατρίδα αποφάσισε την αξιοποίησή του, έρχεται το ίδιο το κράτος να αδειάσει την καρδάρα που πήγε να γεμίσει. Την ώρα που έρχεται ένας υπέροχος συμπατριώτης μας, ο Μερκούρης ο Αγγελιάδης για να επενδύσει, το παρανοϊκό κράτος μας αντί να του ανοίγει όλες τις πόρτες και να στρώνει χαλιά για να περάσει, φροντίζει να σκάβει λάκκους και να στήνει τείχη, για να εμποδίσει την επένδυση. Πού ξανακούστηκε το ίδιο αυτό κράτος που κάνει προκήρυξη και καλεί επενδυτές για την αξιοποίηση του Γκολφ, να έρχεται εκ των υστέρων και να ανακαλύπτει ότι ο χώρος έχει αρχαιολογικά μνημεία, που πρέπει να προστατευθούν; Ο κ. Αγγελιάδης μπορούσε στην Αμερική, όπου βρίσκεται και μεγαλουργεί, επενδύοντας τα ίδια χρήματα να βγάλει πολύ περισσότερα και με πολύ λιγότερο άγχος. Η διάθεσή του και η πρόθεσή του, εμπεριέχουν και το πατριωτικό στοιχείο. Θέλει να κάνει κάτι για την πατρίδα του. Έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, άπειρο χρόνο και εμείς αντί να του έχουμε στήσει ανδριάντα, στην ουσία, με την φοβερή «πρώτη φορά Αριστερά», τον διώχνουμε. Πώς θα σκεφθούν άλλοι επενδυτές, που θα ήθελαν να επενδύσουν στη πατρίδα μας; Θα τους εμπνεύσει η περίπτωση του Αγγελιάδη ή θα τους διώξει; To ό,τι ο Αγγελιάδης αντέχει ακόμη και δεν τα έχει βροντήξει, για μένα αποτελεί άθλο και θέλω εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας, να τον ευχαριστήσω γι’αυτό . Πόσο όμως θα αντέξει ο άνθρωπος αυτός;
• Συμμερίζεστε την άποψη περί «πολιτικών σκοπιμοτήτων» στην εμπλοκή του Γκολφ;
Κοιτάξτε, οι αναλύσεις αυτές που εμφανίζουν την υπόθεση του Γκόλφ και τα εμπόδια που ξαφνικά εμφανίστηκαν να είναι αποτέλεσμα των εσωτερικών αντιπαλοτήτων στον Σύριζα, προσωπικώς δεν με ακουμπάνε. Τα θεωρώ φαντασιοπληξίες στην καλύτερη περίπτωση και σενάρια αποπροσανατολισμού στη χειρότερη. Θεωρώ ότι έστω και αυτή τη στιγμή πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από το δήμαρχο της Ρόδου, να καλέσει τους πέντε βουλευτές και να πάνε όλοι μαζί, να επισκεφθούν τον υπουργό Πολιτισμού και όποιον αρμόδιο, και εκεί με μια φωνή να επιδιώξουν την απεμπλοκή από το πρόβλημα. Όλα τα άλλα, οι προσφυγές από την Περιφέρεια και η αναζήτηση  δικαστικών λύσεων θεωρώ ότι είναι τουφεκιές στον αέρα. Στην πολιτική με την οποία διαφωνείς απαντάς με πολιτική πράξη. Έτσι έχω μάθει εγώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου