Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Σε καίρια ερωτήματα της επικαιρότητας και της πολιτικής, απαντάει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκη Κεραμέως.
Για την κυβέρνηση, χαρακτηρίζει «πολύ βαρύ το τίμημα για πανηγυρισμούς» μετά την αξιολόγηση και τα νέα δυσβάστακτα μέτρα, και δηλώνει πως «είναι ξεκάθαρα η χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης». Ακόμη, διευκρινίζει για ποιον λόγο η Ν.Δ. ζητά εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Τέλος, μιλάει για το κίνημα «Παραιτηθείτε» και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στο οποίο, όπως λέει, «η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο υποτιμώντας την κατάσταση».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα νέα δυσβάστακτα μέτρα που ψηφίστηκαν στην Βουλή, καθώς και για το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό. Η πλευρά της κυβέρνησης «πανηγυρίζει». Κατά την άποψή σας, τι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση του προγράμματος και την αξιολόγηση;
Η Κυβέρνηση «πέτυχε» να φορτώσει τους Έλληνες φορολογούμενους με ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ύψους 3,1 δις ευρώ, με νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ, «πέτυχε» επίσης η εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης, μετά από οκτώ μήνες καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να είναι μειωμένη κατά 50% του ποσού που είχε προγραμματισθεί να λάβει μέχρι σήμερα η χώρα μας και συγκεκριμένα 7,5 δις ευρώ, έναντι 15,1 δις ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός χρηματοδοτικός προγραμματισμός του 3ου Μνημονίου. «Πέτυχε» ως αντάλλαγμα μία ασαφή, μελλοντική, αβέβαιη υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους, η οποία αποκλείει το κούρεμα ή την ονομαστική μείωση. Επιπλέον, η Κυβέρνηση εκχώρησε το μεγαλύτερο τμήμα της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια σε ένα «υπερταμείο» που θα ελέγχεται ουσιαστικά από τους δανειστές, χωρίς έλεγχο από τη Βουλή και χωρίς λογοδοσία, ενώ τα δάνεια του 3ου Μνημονίου για τα οποία υποθηκεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του «υπερταμείου» έχουν μέσο όρο αποπληρωμής τα 33 χρόνια. Πολύ βαρύ το τίμημα για πανηγυρισμούς, ιδιαίτερα όταν το 82% των πολιτών πιστεύει ότι τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
• Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, που φέρνουν την Νέα Δημοκρατία αρκετές μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν, πέραν του σαφούς προβαδίσματος της ΝΔ ως προς την πρόθεση ψήφου, την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών ως προς τις επιδόσεις της Κυβέρνησης και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δικαιώνουν την κριτική, τη στάση και τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Αναδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης έχει χάσει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί πολλά από τα δυσβάσταχτα μέτρα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, είναι ενδεικτικό της επερχόμενης, ακόμη μεγαλύτερης, απομάκρυνσης από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ των ψηφοφόρων τους, μόλις οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η φοροεπιδρομή, τεθούν σε εφαρμογή και γίνουν αισθητές στην τσέπη του πολίτη. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν συνιστούν επ’ ουδενί εκλογικό αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία, σεβόμενη μια κοινωνία που ασφυκτιά, θα συνεχίσει δυναμικά και αξιόπιστα να διατυπώνει έναν εναλλακτικό λόγο με συγκεκριμένες προτάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση.
• Η σημερινή κατάσταση στην χώρα και κυρίως στην πολιτική ζωή, φέρνει κι εσάς προ των ευθυνών σας ως αξιωματική Αντιπολίτευση. Τι θα κάνετε; Θα καταφέρετε να ρίξετε αυτή την κυβέρνηση ή θα περιμένετε την λογική του «ώριμου φρούτου»; Θα γίνουν εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία ζητεί εκλογές θεωρώντας ότι το όποιο κόστος απομάκρυνσης της παρούσας Κυβέρνησης από την εξουσία είναι σαφώς μικρότερο από το καθημερινό κόστος παραμονής της στην διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είμαστε κόμμα πολιτικής ανατροπής, ωστόσο βρισκόμαστε σε εκλογική ετοιμότητα και σε διαρκή κινητοποίηση, με στόχο να καταστεί κυρίαρχο το αίτημά μας για αποχώρηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η ζημία που συντελείται στη χώρα μας κάθε ημέρα παραμονής στην εξουσία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι ανυπολόγιστη. Και δεν είναι μόνο ζημία στην οικονομία. Είναι και στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στην ελευθεροτυπία, στο μεταναστευτικό και σε τόσους άλλους τομείς της διακυβέρνησης της χώρας.
• Εάν γίνουν εκλογές και κερδίσει η Ν.Δ. πώς θα σχηματίσετε κυβέρνηση; Με ποιους θα συνεργαστείτε;
Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας σε ενδεχόμενες εκλογές είναι η αυτοδυναμία και ο άμεσος σχηματισμός μίας αξιόπιστης, σταθερής Κυβέρνησης που θα αναλάβει το τιτάνιο έργο της επιστροφής της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά και την κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υλοποίηση των άκρως απαραίτητων, θαρραλέων μεταρρυθμίσεων απαιτεί συνέργειες μεταξύ των πολιτικών χώρων. Συνέργειες που περιλαμβάνουν κάθε κόμμα, πολιτική και παραγωγική υγιή δύναμη της χώρας, υπέρμαχα της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της Ελλάδας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, της ισότητας των ευκαιριών, ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους.
• Πώς βλέπετε το κίνημα «Παραιτηθείτε»; Πολλοί το ‘χρεώνουν’ στη Ν.Δ.
Το κίνημα «Παραιτηθείτε» ήταν μία αυθόρμητη εκδήλωση της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή, υπερασπιζόμενη ωστόσο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, το οποίο άλλωστε κατοχυρώνεται από το ίδιο το Σύνταγμα. Οι αυταρχικές, αντιδημοκρατικές δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης πυροδότησαν έτι περαιτέρω ένα ήδη οξύ κλίμα, προσδίδοντας στη συμμετοχή στη διαδήλωση το χαρακτήρα της υπεράσπισης του δημοκρατικού, συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
• Το προσφυγικό αποτελεί ακόμη μια μεγάλη πληγή. Τα κέντρα κράτησης μεταναστών και τα hotspots σε σημεία της χώρας δεν απέδωσαν. Αν και οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν μείωση, όλοι βρισκόμαστε με κομμένη την ανάσα για τις κινήσεις της Τουρκίας. Υπάρχει λύση;
Η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο υποτιμώντας την κατάσταση, ενώ επέδειξε και σημαντική διαχειριστική ανεπάρκεια. Με σειρά άστοχων ενεργειών της, με δήθεν ανθρωπιστικό πρόσημο, ακολούθησε πολιτική χαλάρωσης των ελέγχων, παραγνωρίζοντας ακόμη και τον βασικό διαχωρισμό του διεθνούς δικαίου μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, γεγονός που ευνόησε εν τέλει την αύξηση των ροών προς τη χώρα μας και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, η έκρυθμη κατάσταση που ξεσπά σε βίαια περιστατικά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, η διπλωματική ασυνέχεια και η διεθνής μας απομόνωση, καταδεικνύουν την εμφανή αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα πολυπαραγοντικό και με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις ζήτημα. Οι λύσεις υπάρχουν, αλλά απαιτούν συντονισμό, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Πρέπει η ΕΕ να αναμορφώσει και να θέσει σε ισχύ το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, με αναλογικό και δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων/μεταναστών και των συνεπαγόμενων οικονομικών βαρών στα κράτη-μέλη. Πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία με την Ε.Ε. της 18ης Μαρτίου και να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί ως προς τον έλεγχο των ροών προς την Ε.Ε. Και, σε ό,τι μας αφορά άμεσα, πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να αξιοποιήσει τη μοναδική της ίσως ευκαιρία διαχείρισης των ροών με τη δυνατότητα επαναπροώθησης που παρέχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και να επισπεύσει τις χρονοβόρες διαδικασίες που προκαλούν τη μακροχρόνια παραμονή στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και τις συνεπαγόμενες διαφυλετικές εντάσεις. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να επιδείξει σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, προς όφελος της χώρας μας.