Πολύ κοντά στο σημείο μηδέν βρίσκεται μεγάλος αριθμών επιχειρήσεων, ορισμένες από τις οποίες, μάλιστα, θεωρούνται leaders στους τομείς δραστηριότητάς τους, λόγω της διαρκούς επιδείνωσης της κατάστασης στην πραγματική οικονομία, της συρρικνούμενης ρευστότητας στην αγορά και της δραματικής αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που συνόδεψαν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Τα μηνύματα από τις τράπεζες και την αγορά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η σημασία τους να υποτιμάται. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις και πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που στην πράξη φυτοζωούν και κρατιούνται στη ζωή με “μηχανική υποστήριξη”, αδυνατώντας να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως στο επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε αιφνιδιαστικά “λουκέτα” όπως αυτό της Ηλεκτρονικής, η οποία αντιμετώπιζε μεν προβλήματα επί σειρά ετών, πλην έφτασε σταδιακά σε σημείο να αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, ανακοινώνοντας τη διακοπή της δραστηριότητάς της.
Κλάδοι “στο κόκκινο”
Οι εξίσου ταχύτατες εξελίξεις με το κλείσιμο του Athens Ledra είναι χαρακτηριστικές. Το εμβληματικό ξενοδοχείο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 13 Ιουλίου, με τιμή πρώτης εκκίνησης 47,8 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως πολλές τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε περιδίνηση, καθώς η μέχρι στιγμής πορεία των τουριστικών εσόδων δεν είναι η αναμενόμενη.
Εξάλλου, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι από τους πλέον επιβαρυμένους δανειακά, καθώς ένα στα δύο δάνεια ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους άνω των 7,5 δισ. ευρώ, βρίσκεται “στο κόκκινο”. Πεντελικόν, Esperia, Classical Acropol ήδη βρίσκονται στη λίστα των πιο ηχηρών “λουκέτων”. Αποτελεί, δε, κοινό τόπο μεταξύ των τραπεζών πως με το πέρας της τουριστικής περιόδου θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, καθώς τα “κόκκινα” ξενοδοχειακά δάνεια θα είναι από τα πρώτα που θα περάσουν σε ξέναfunds.
Εξίσου μεγάλο πρόβλημα καταγράφεται στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων,με τη Μαρινόπουλος να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι σωρευτικές απώλειες τζίρου στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ στα σούπερ-μάρκετ, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις συνολικά εμφανίζονται να αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ. Η καθίζηση της κατανάλωσης λειτουργεί πλέον ως ωρολογιακή βόμβα για τον κλάδο, με τα στοιχεία να δείχνουν πτώση του τζίρου 5% το δίμηνοΙανουαρίου-Φεβρουαρίου και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, εκτιμάται ότι η πτώση των πωλήσεων τη φετινή χρονιά θα διευρυνθεί στο -3,9% (στοιχεία IRI).
Ήδη η Βερόπουλος, πέμπτος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά μέχρι πρότινος,αποτελεί παρελθόν, και η εξαγορά της από τον όμιλο Παντελιάδη (Μetro)αποσόβησε ένα “λουκέτο”, ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, η οποία αποτελεί περίπτωση “too big to fail” για το σύνολο της εγχώριας οικονομίας.
Αναχρηματοδότηση
Πέρα από κλάδους όπως της ναυτιλίας, της κλωστοϋφαντουργίας, της αγροτικής παραγωγής, του εμπορίου, των κατασκευών, των media, που βρίσκονται στο “κόκκινο”, ακόμα και γνωστές επιχειρήσεις, ακόμα και εισηγμένες, εξαρτώνται κυριολεκτικά από τις τράπεζες και το κατά πόσο θα αναδιαρθρωθούν οι υποχρεώσεις τους.
Μπορεί εταιρείες όπως η Forthnet, οι δανειακές υποχρεώσεις της οποίας φτάνουν τα 325 εκατ. ευρώ, να συμφώνησαν με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς το business plan της εταιρείας “τρέχει” αποτελεσματικά, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει για άλλες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις τους, για όσες υπάρχει προοπτική ανάταξης, θα περάσουν σε νέους ιδιοκτήτες, ενώ άλλες, μοιραία, θα οδηγηθούν σε “λουκέτο”.
Εφημερίδα Κεφάλαιο
Αν δεν χρηματοδοτηθεί αμεσα η αγορά, δεν πρόκειται να δουμε ασπρη μέρα. Μεγάλο μπραβο στις εταιρίες που εμπνέουν εμπιστοσύνη όπως η forthnet μέσα σε αυτό το κλίμα και παρόλαυτα το κράτος τους επιβάλει νέους φόρους και τέλη…