Αυτή η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το ποιος φταίει για τα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους, με αφορμή την απεργία των συμβασιούχων στην καθαριότητα, είναι για όσους έφτασαν προσφάτως στην χώρα. Για τους υπόλοιπους θα ήταν αστεία, εάν δεν το είχαμε ξαναζήσει το έργο. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα –όχι μόνο για το ζήτημα της μονιμοποίησης– μετρούν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Ενδεικτικά, το 1978 απήργησαν οι εργατοτεχνίτες του Δήμου Αθηναίων με αίτημα τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης. Δύο χρόνια αργότερα ζητούσαν να εφαρμοστεί και στη δική τους περίπτωση ο νόμος 993/1979, που προέβλεπε 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα για τον χειμώνα και 36 ώρες για το καλοκαίρι. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια νέες κινητοποιήσεις για άλλα ζητήματα (όπως την ένταξη εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά). Επαναλαμβανόταν η ίδια, γνώριμη, ιστορία: σκουπίδια στους δρόμους, εκκλήσεις για τη δημόσια υγεία και αποκλιμάκωση μέχρι την επόμενη φορά. Ηταν Ιανουάριος του 1990, οι λόφοι σκουπιδιών είχαν φτάσει πλέον τα δύο μέτρα ύψος σε κάποιους δρόμους της Αθήνας και ορισμένοι ένοικοι πολυκατοικιών παρατούσαν τις σακούλες τους ακόμη και σε υπόγεια ή πιλοτές. Οι απεργοί ζητούσαν τότε τη μονιμοποίηση 17.000 εκτάκτων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας πανελλαδικά. Το αίτημά τους αποδείχτηκε διαχρονικό. Εκτοτε, για νέα πρόσωπα αλλά για τον ίδιο λόγο, πραγματοποιούνται ανά διαστήματα πολυήμερες απεργίες, κάδοι ξεχειλίζουν και χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων σωρεύονται στους δρόμους – όπως ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Εδώ και δεκαετίες χωρίς να λύνει οριστικά το ζήτημα η δημόσια διοίκηση εγκλωβίζει πολίτες, αλλά και εργαζομένους, στον ίδιο φαύλο κύκλο διαμαρτυρίας και ταλαιπωρίας. Ενδεικτικά, το 1995 οι απεργοί ζητούσαν την επιστροφή 3.500 έκτακτων εργαζομένων στην καθαριότητα, που είχαν προσληφθεί σε δήμους της χώρας κατά το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου του 1994. Το 1997 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποίησε νέες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Στις αρχές εκείνου του έτους 2.500 άτομα σε όλη την Ελλάδα που εργάζονταν με συμβάσεις από το 1990 είχαν μείνει χωρίς δουλειά. Αίτημα των απεργών ήταν η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Αυτά, γιατί δεν είμαστε εμείς χρυσόψαρα κι αυτοί που τσακώνονται αθώες περιστερές. (Με πληροφορίες του ιστορικού που κρατάει χρόνια από την Καθημερινή)
Τα διαχρονικά μας σκουπίδια
Από:
news room
Σχετικά
- ΕΥΘΥΤΑ: Άλυτος γρίφος διαχρονικά η κυκλοφορία στην πόλη μας! Απελπισία, άγχος, εκνευρισμός, ταλαιπωρία, επιθετική οδήγηση, κατανάλωση καυσίμων, μεγάλη ρύπανση, τρακαρίσματα, ποδήλατα…
- Γεωργιάδης στον ΣΥΡΙΖΑ για Κω: Ο ασθενής σώθηκε – Τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ θα τα φτιάξουμε ένα ένα Στον ΣΥΡΙΖΑ απαντά, με μία μακροσκελή ανάρτηση, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με…
- Τα διαχρονικά ερωτήματα Το αδιανόητο συμβάν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας επαναφέρει, με τον πιο τραγικό…
- «Διαχρονικά αγαπημένη»: Διθυραμβικό τουριστικό αφιέρωμα του CNBC στην Ελλάδα - Πρωταγωνιστούν Κάλυμνος, Λειψοί,… Δημοσιεύοντας ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα, το CNBC.com παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες του να επισκεφτούν λιγότερο…