Ειδήσεις

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Λαζαρίδης για το Σκοπιανό!-Οι ΑΝΕΛ ζητούν να παραδώσει την έδρα

Νέα αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ, στη σκιά της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων, αυτή τη φορά, του βουλευτή, Γιώργου Λαζαρίδη από τη Θεσσαλονίκη, προκαλεί επιπρόσθετο πλήγμα στη συγκυβέρνηση με την δικομματική πλειοψηφία να οδηγείται πλέον σε οριακές καταστάσεις:

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αθροιστικά μόλις 152 βουλευτές. Καθώς τα κρίσιμα νομοσχέδια, είτε αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο «Κλεισθένης», που έρχεται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και σειρά άλλων σημαντικών νομοθετημάτων, από τη νέα σύνοδο, μετά τον Οκτώβριο με κορύφωση τη Συνταγματική αναθεώρηση, το κλίμα αβεβαιότητας ως προς την πολιτική σταθερότητα εντείνεται.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν, ήταν ο κ. Δημήτρης Καμμένος ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα το οποίο εξελέγη. Πολιτικοί παρατηρητές στο περιστύλιο επισημαίνουν πάντως, ότι εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και με επίκεντρο τη συμφωνία των Πρεσπών, αναταράξεις καταγράφονται και στα άλλα κόμματα.

ΑΝΕΛ: Να παραδώσει την έδρα του

Με μια πολύ σκληρή δήλωση, οι ΑΝΕΛ αντέδρασαν πριν από λίγο στην απόφαση του κ. Λαζαρίδη να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος.

Μεταξύ άλλων του ζητείται να παραδώσει την έδρα του, αλλιώς -όπως σημειώνεται- θα θεωρηθεί «αποστάτης».

«Τον δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε. Αφού, λοιπόν, δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρέπει και να παραδώσει την έδρα του, η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Ελληνες που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να διαβάσει την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, όπου ο μόνος ισχυρισμός του έχει καταρρεύσει από τη δήλωση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον πρωθυπουργό ενώπιον δύο υπουργών» προσθέτει ο κ. Τοσουνίδης και καταλήγει:

«Ελάχιστη εξιλέωση για τον κ. Λαζαρίδη είναι να παραδώσει την έδρα, η οποία δεν του ανήκει και δεν την αντέχει».

Διαφωνία με την συμφωνία των Πρεσπών

Τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών, με την πρόσθετη επισήμανση ότι αυτή πρέπει να υπερψηφιστεί από πλειοψηφία 3/5 της Βουλής προτάσσει στη δισέλιδη επιστολή του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης ως λόγο για την ανεξαρτητοποίησή του.

«Εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα (σ.σ. των ΑΝΕΛ) τονίσαμε από το βήμα της Βουλής αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ την θέση μας να καταψηφίσουμε την συμφωνία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Επίσης αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, όπου θα τεθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας, βουλευτές αλλά και κόμματα».

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο ανεξάρτητος πλέον, βουλευτής υπερασπίζεται την ανάγκη για διευρυμένη πλειοψηφία στη συμφωνία με την π.Γ.Δ.Μ. και αναφέρει επί της ουσίας: «Όταν κατατέθη η πρόταση μομφής, σε λάθος χρόνο κατά την άποψή μου, (…) είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα:

Α) Να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές (απειλές-ύβρεις κλπ) να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας (…)

Β) Να στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της Δ’ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια και στη συνέχεια να ασχοληθώ με το θέμα της συμφωνίας (…)».

Στην αρχή της επιστολής του, ο Γ. Λαζαρίδης σημειώνει εξάλλου, «στις 21 Ιουνίου 2018 ανοίξαμε την πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια. Ο στόχος τον οποίο βάλαμε, με τη βοήθεια του Θεού επετεύχθη».

Εμπλοκή στην παραμονή του Δημ. Καμμένου στη θέση το 8ου αντιπροέδρου της Βουλής

Εν τω μεταξύ, μικρή εμπλοκή στην υπόθεση του Δημήτρη Καμμένου σε ότι αφορά τη διατήρηση του αξιώματος του 8ου αντιπροέδρου της Βουλής, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες. Ως γνωστόν,  βάση του κανονισμού της Βουλής, η θητεία των προέδρων διαρκεί όσο και η βουλευτική περίοδος. Αντικατάσταση των προσώπων προβλέπεται μόνο μέσα από τη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον τους.

Σύμφωνα με τους άγραφους νόμους της βουλής, οι αντιπρόεδροι εκλέγονται κατά σειρά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Η εμπλοκή για τον κ. Καμμένο σημειώθηκε μετά την διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ.

Κατ’ επέκταση και με βάση τα προαναφερόμενα, ως ανεξάρτητος βουλευτής «δεν δικαιούται» να διατηρήσει τη θέση του 8ου αντιπροέδρου που θεωρητικά «ανήκει» στους ΑΝΕΛ. Αυτό που συζητείται στους διαδρόμους τις βουλής τώρα είναι ποια θα είναι η εξέλιξη σχετικά με τον 8ο αντιπρόεδρο, αν θα κατατεθεί πρόταση μομφής (χρειάζεται 50 υπογραφές), προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι υπογράφουν την πρόταση, με ποιο σκεπτικό και ποια θα είναι η αντίδραση του Δημήτρη Καμμένου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου