Την επισήμανση ότι η φετινή τουριστική σεζόν, δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά και την επιφύλαξη ότι «στο τέλος θα γίνει το ταμείο για τους τζίρους», εξέφρασε, με δηλώσεις του προς την «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Προς το παρόν, η αγορά καταγράφει πτώση της τάξης του 5%, ενώ δεν αναμένονται μεγάλες διαφορές μέχρι και το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
«Η φετινή σεζόν, εξελίσσεται για μένα όπως αναμενόταν -με μια μικρή μείωση. Το γνωρίζαμε από τον περασμένο Νοέμβριο και οι αιτίες είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια, είχαμε μια ανοδική τάση και μια σημαντική αύξηση από χρόνο σε χρόνο. Εκτιμώ ότι πέρσι, φτάσαμε στο αποκορύφωμα οπότε ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαμε φέτος, κάποια “διόρθωση”.
Από τον Νοέμβριο, γνωρίζαμε ότι άνοιξαν οι γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος (κύριοι ανταγωνιστές μας) καθώς και η Τυνησία. Αυτά τα κράτη, δέχονται επισκέπτες που είναι περισσότερο προσηλωμένοι στο προϊόν ‘ήλιος και θάλασσα’. Κυρίως η Τουρκία με την μειωμένη λίρα και με το γεγονός ότι ήταν αποκλεισμένος προορισμός τα τελευταία χρόνια –συν τα μειωμένα προϊόντα και υπηρεσίες, απουσία βίζας κ.λπ.- πουλάνε πάρα πολύ φτηνά πακέτα. Μία ακόμη αιτία, είναι ότι πέρσι σημειώθηκαν εφτά πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι τρεις, έφερναν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ρόδο. Να αναφέρω τις Germania, SmallPlanet, Primera από τις οποίες χάσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διότι τα αεροπλάνα που προγραμματίστηκαν για να αντικαταστήσουν τις εταιρείες αυτές δεν ήταν τόσα πολλά ώστε να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Το τελευταίο που προστέθηκε ήταν τα Boeing 737 των οποίων έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις στην Ευρώπη. Όλα αυτά, αθροιστικά, μας οδηγούν σε μια πτώση της τάξης του 5% (με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις)», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.
Αυτή η πτώση, έκανε την εμφάνισή της κατά την περίοδο των προ-κρατήσεων και των Early Bookings όπου κατεγράφη μείωση έως και 10% ενώ τα Slots (οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις ή προσγειώσεις στο αεροδρόμιο) έδειχναν ότι υπήρχε μια μικρή μείωση προς την Ρόδο.
Όσον αφορά τους τζίρους, δεν διαφαίνεται μεγάλη αισιοδοξία: «Ακόμη και αν κλείσουμε την φετινή σεζόν με αύξηση στις αφίξεις, δεν σας κρύβω ότι θα έχουμε μειωμένους τζίρους. Οι πελάτες έρχονται με προσφορές και με φτηνά πακέτα. Άρα και να πετύχουμε να πιάσουμε τον στόχο με τις περσινές αφίξεις, τα έσοδα θα είναι λιγότερα –ούτως ή άλλως. Την μείωση στα έσοδα την θεωρούμε δεδομένη, κι εύχομαι να μείνει σε μονοψήφιο αριθμό» όπως ανέφερε.
Με δυσκολία
οι προσπάθειες
για “επιμήκυνση”
Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες για ‘επιμήκυνση’ που καταβλήθηκαν από επιχειρήσεις και ξενοδοχεία τόσο πέρσι όσο και φέτος, ο κ. Ματσίγκος ανέφερε: «Γίνονται προσπάθειες αλλά σε τοπικό επίπεδο. Για να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πρέπει να γίνουν πολλές δράσεις, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο και συντονισμένα. Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Κάνουμε συνεχώς συναντήσεις, συζητάμε, προτείνουμε, καταθέτουμε γραπτώς προτάσεις, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε στην πράξη. Ευχόμαστε και πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση, θα κάνει κάτι για να επιτύχουμε -συνολικά- την επιμήκυνση. Αυτό θα βελτιώσει πάρα πολλά πράγματα, όπως οι πληρότητες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, θα υπάρξει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους νέους να στραφούν στα τουριστικά επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Έχουμε υποβαθμισμένες και θα έλεγα, λίγες, τουριστικές σχολές που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η αιτία είναι ότι ένας νέος δεν ακολουθεί πλέον τα τουριστικά επαγγέλματα διότι γνωρίζει ότι θα απασχολείται μόνον έξι μήνες και τους υπόλοιπους θα είναι στην ανεργία. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο και συντονισμένα».
Οι ξενοδόχοι ψάχνουν
(και φέτος) προσωπικό!
Ένα ακόμη σημείο που έχει προκαλέσει αίσθηση στην αγορά εργασίας, είναι η ανάγκη για προσωπικό και μάλιστα εξειδικευμένο στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού της Ρόδου. «Πέρσι σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση και μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο. Μέχρι και αυτό τον μήνα, τα ξενοδοχεία αναζητούν προσωπικό και μάλιστα σε πολλές ειδικότητες. Μάλιστα, αναζητούν εργασία πάρα πολλοί υπάλληλοι από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Ματσίγκος.
Ανησυχία για
τις παραδοσιακές
αγορές της Ρόδου
Έκδηλη είναι η ανησυχία για όλες τις αγορές με τις οποίες δουλεύει η Ρόδος αφού παρουσιάζεται μείωση ακόμη και από τις παραδοσιακές αγορές του νησιού. Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου: «Ήδη έχει επηρεαστεί η γερμανική αγορά που παρουσιάζει μείωση ενώ καταγράφονται μειωμένες κρατήσεις και από τις σκανδιναβικές χώρες. Οι αιτίες είναι ότι πέρσι στις σκανδιναβικές χώρες είχαν καλοκαιρία ενώ υπάρχει ζήτημα με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς οι πολίτες αυτών των χωρών προτιμούν να μην ταξιδεύουν με… αεροπλάνα! Συνεπώς, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν σε όλα αυτά. Όσον αφορά στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, έχουμε ήδη μειώσεις αφού οι Ρώσοι έχουν στραφεί ήδη προς την Τουρκία όπου τα πακέτα είναι πάρα πολύ φτηνά, δεν υπάρχει βίζα και γίνονται επιδοτήσεις πτήσεων. Από την άλλη, έχουμε το Ισραήλ, όπου οι πολίτες ταξιδεύουν περισσότερο και προς πολλές χώρες».
Εναλλακτικές μορφές
τουρισμού και Γκολφ
Τέλος, όσον αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό ο κ. Ματσίγκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ανάπτυξή του στην Ρόδο: «Υπάρχουν πολλές προτάσεις, όπως η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού, του γαστρονομικού, του αθλητικού, του πολιτιστικού κ.λπ. Προσωπικά πιστεύω πως αυτό που έχει ανάγκη η Ρόδος, είναι ο τουρισμός του Γκολφ’. Εάν καταφέρουμε να φτιάξουμε επιτέλους εγκαταστάσεις για Γκολφ, η Ρόδος θα μπορέσει να αποτελέσει προορισμό για γκόλφερς. Αυτό θα σημάνει την προσέλκυση πολύ καλών πελατών από πολύ νωρίς έως και τον Νοέμβριο. Συνεπώς, συμφωνούμε όλοι, ότι η περίφημη επιμήκυνση προϋποθέτει την καλή οργάνωση, την προώθηση και προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η Ρόδος».