Επίκαιρη επερώτηση, με την οποία χαρακτηρίζει «ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα κυβερνητικά μέτρα κατά της κρίσης», κατέθεσαν προς τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.
Στην εκτενή επερώτησή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής «επέδειξε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολιτευτική στάση στη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 [..] συμβάλλοντας με δημιουργική κριτική και με 150 τουλάχιστον προτάσεις», ενώ έθεσε από τις πρώτες ημέρες «ως βασικό πολιτικό πρόταγμα τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου άμεσων παρεμβάσεων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία».
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κΙ Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιω. Βρούτση, Τουρισμού, Θ. Θεοχάρη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη:
Οικονομία
«- Για την ανυπαρξία συνολικού εθνικού σχεδίου, ευρείας δημοκρατικής και κοινωνικής νομιμοποίησης, για τη σοβαρή στήριξη της οικονομίας που θα ανασχέσει την ύφεση το 2020 ώστε να καταστεί δυνατό να μπορέσει (η οικονομία) να ανακτήσει το χαμένο έδαφος το 2021.
Επιχειρήσεις
– Για τη μη αξιοποίηση -παρά μόνο σε μικρό βαθμό- των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής, που αποτελούν αποτέλεσμα του διαλόγου με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, για τη σοβαρή στήριξη της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και επαγγελματικών δραστηριοτήτων, και ειδικότερα:
– Για την απόρριψη της τροπολογίας του Κινήματος Αλλαγής που προβλέπει μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και μείωση κατά 50% της προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
– Για την απόρριψη της πρότασης που αφορά την αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ.
– Για την απόρριψη της πρότασης αύξησης των διαθέσιμων ποσών του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τα άλλα προγράμματα ρευστότητας, που θα διευρύνουν τον κύκλο των δικαιούχων με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα και πέραν των τραπεζικά ενήμερων έως τις 31/12/2019.
– Για την απόρριψη της μείωσης των ενοικίων κατά 50% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
– Για την απόρριψη της παράταση της ισχύος του ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ έως το τέλος του έτους με παράλληλη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση δίκαιης οριστικής και βιώσιμης λύσης για την προστασία της α’ κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς».
Για την Εργασία, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, εγκαλούν την κυβέρνηση
«- Για την επιμονή στο ψευδεπίγραφο σχέδιο ΣΥΝ-Εργασία αντί της υιοθέτησης των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για ένα καθολικό σχέδιο για την εργασία αλλά και τους ανέργους, και ειδικότερα:
– Για την απόρριψη της πρότασης να καλυφθεί το 40% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για έξι μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση. Πρόγραμμα που αφορά 1 εκατομμύριο εργαζόμενους με ρήτρα μη απολύσεων και δυσμενών μετατροπών στις συμβάσεις και όρους εργασίας.
– Για την απόρριψη της πρότασης χρηματοδότησης επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, καθώς και διεύρυνσης του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ.
– Για την άρνηση να εξασφαλιστεί ότι κανένας άνεργος εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ δεν θα μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας έως το τέλος του χρόνου.
– Για τη μη διασφάλιση ότι κανένας εποχιακά εργαζόμενος στα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά δεν θα μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας, το οποίο θα χορηγηθεί στους υπόλοιπους το φθινόπωρο χωρίς όριο ενσήμων.
– Για τη μη υλοποίηση της πάγιας και κατατεθειμένης στη Βουλή πρότασης του ΚΙΝΑΛ σχετικά με θεσμοθέτηση κανόνα ώστε οι εργοδοτικές δαπάνες για κάθε νέα θέση εργασίας να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά 50%.
– Για την άρνηση να ανταμειφθούν έμπρακτα για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εντάσσοντας στα βαρέα και ανθυγιεινά τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τη στήριξη των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώτης γραμμής».
Σε ότι αφορά στον Τουρισμό
«- Για την εμμονή τους σε αποσπασματικές και ατελέσφορες επιλογές στον τομέα του τουρισμού αντί να αξιοποιήσουν τις προτάσεις του Κινήματος που προέκυψαν ύστερα από εκτενή διάλογο με όλους τους φορείς του τουρισμού, και ειδικότερα:
– Για την αποτυχία του θεσμού ξενοδοχείου «καραντίνας» και την υποκατάστασή του με το αντιεπιστημονικό σύστημα κλινών «καραντίνας» σε κάθε ξενοδοχείο.
– Για την απόρριψη της πρότασης μείωσης στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες-μεταφορές.
– Για τη μη αναστολή -για δύο χρόνια- του τέλους διανυκτέρευσης και επάνοδο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου.
– Για τη μη μείωση του τέλους προσγείωσης στα αεροδρόμια της χώρας κατά το ήμισυ μέχρι το 2021 με ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου.
– Για την απόρριψη της πρότασης εφαρμογής ενός ενιαίου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού για 3 εκατομμύρια ωφελούμενους, που ενεργοποιούν 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και δημιουργούν 7 εκατομμύρια ημερομίσθια εργαζομένων, χρηματοδοτούμενο από τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ με 5 διανυκτερεύσεις και πλαφόν 250 ευρώ ανά άτομο.
Γεωργία
– Για την εγκατάλειψη των αγροτών και του πρωτογενή τομέα, ενώ μπορούσαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το σύνολο του νευραλγικού αγροτοδιατροφικού τομέα, και ειδικότερα:
– Για την απόρριψη της πρότασης άμεσης (εντός μηνός) προκαταβολής 50% της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 850 εκατ. ευρώ με επιβάρυνση του Δημοσίου μόνο με τους τόκους, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να αποκτήσουν εφόδια για να συνεχίσουν να παράγουν.
– Για την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων στην ελαιοκαλλιέργεια, στην αμπελουργία, στις θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες.
– Για την ολιγωρία καταβολής της εισοδηματικής στήριξης κτηνοτρόφων και αλιέων, με ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis (όπως πράττουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) γιατί η ζημιά τους -ανεξάρτητα από το μέγεθός της- αναμένεται να συνεχιστεί.
– Για την άρνηση καθιέρωσης αγροτικού πετρελαίου για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
– Για τη μη επιδότηση μισθού και εργόσημου για να εργαστούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης για τη στήριξη της παραγωγής και τη μείωση της ανεργίας.
– Για τη μη χορήγηση εγγυήσεων από το κράτος σχετικά με τη λήψη δανείων χρηματοδότησης της παραγωγικής διαδικασίας, αξιοποιώντας και τους πόρους των 460 εκατ. ευρώ που επιστράφηκαν από την ΕΕ για τα βοσκοτόπια.
– Για τη μη αξιοποίηση, αντίστοιχων με τις επιχειρήσεις, διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για δανειοδότηση αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων με χαμηλότοκα δάνεια ως κεφάλαια κίνησης».