Μία κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα με την επόμενη φάση του ανοίγματος του τουρισμού. Προς το παρόν, η επιδημία στη χώρα μας παραμένει σε ύφεση, ωστόσο, η αναμενόμενη από τους ειδικούς αύξηση των εισαγόμενων περιστατικών μετά το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, υπενθυμίζει σε όλους ότι ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να κυκλοφορεί. Είναι ενδεικτικό από την 1η Ιουνίου έως και χθες στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί –με βάση τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ– 404 κρούσματα, έναντι 326 όλο τον Μάιο.
Η αύξηση στον μηνιαίο αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στο σταδιακό άνοιγμα των συνόρων: εντός του Ιουνίου έχουν εντοπιστεί –έως χθες– 98 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό, έναντι 45 που καταγράφηκαν τον Μάιο, όταν ήταν πολύ περιορισμένες οι αφίξεις (για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών). Τα περιστατικά COVID-19 που δεν έχει βρεθεί η επιδημιολογική τους συσχέτιση («ορφανά») κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ικανοποιεί τους ειδικούς επιστήμονες, ενώ από το σύνολο όσων καταγράφονται τα περισσότερα σχετίζονται με γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ενόψει της 1ης Ιουλίου οπότε ξεκινά και η επόμενη φάση ανοίγματος του τουρισμού, οι υγειονομικές αρχές εστιάζουν ιδιαίτερα στη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ στους επισκέπτες, και επισημαίνουν σε κάθε τόνο την ανάγκη τήρησης των μέτρων προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.
Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας (σύνολο 3.321) εκ των οποίων πέντε είναι εισαγόμενα. Τρία εξ αυτών αφορούν επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό και δύο σε άτομα που έφτασαν οδικώς στην Ελλάδα από τα σύνορα του Προμαχώνα. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν εντοπιστεί συνολικά εννέα εισαγόμενα κρούσματα εκ των οποίων τα έξι έφτασαν οδικώς στη χώρα.
Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων οκτώ κρουσμάτων που δηλώθηκαν χθες, έχει ως εξής: τρία σε Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη, ένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ένα στην Πέλλα, ένα στην Καστοριά –άλλη μία περιοχή που στην πρώτη φάση της επιδημίας είχε πληγεί σημαντικά από τον ιό– ενώ ένα άτομο από τη Σύρο βρέθηκε χθες θετικό στον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού από το εξωτερικό. Αν και η επιδημία στην Ξάνθη δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, χθες ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η παράταση των μέτρων αυστηρής καραντίνας και απαγόρευσης των μετακινήσεων όλων των κατοίκων του Εχίνου Ξάνθης. Τα μέτρα θα ισχύσουν για πέντε ημέρες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα επανεκτιμηθεί, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, άρση ή νέα παράτασή τους.
Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικά είναι τα νέα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου προχθές σήμανε συναγερμός μετά αναφορά ύποπτου κρούσματος COVID-19, μεταξύ των κρατουμένων. Ο κρατούμενος τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε προσβληθεί από τον ιό, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες η γενική γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, οι εξετάσεις στα 198 δείγματα που έλαβε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ήταν αρνητικές στον κορωνοϊό.
Πηγή: kathimerini.gr