Ειδήσεις

Unicef: Εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται σε λιμοκτονία στην Υεμένη – Έκκληση για βοήθεια

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που υποσιτίζονται ενδέχεται να φθάσει τα 2,4 εκατομμύρια ως το τέλος της χρονιάς (+20%), υπολογίζει η οργάνωση

Εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό, αν όχι λιμοκτονία, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα, όπου εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα η πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησε την Παρασκευή 26 Ιουνίου το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Στη σύρραξη στην Υεμένη αναμετρώνται εδώ και περίπου έξι χρόνια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει από τα τέλη του Μαρτίου του 2015 μια στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Για τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική κρίση σε αυτή, τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, είναι η χειρότερη στον κόσμο.

«Εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη κινδυνεύουν να βρεθούν στα όρια της λιμοκτονίας εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πανδημίας», τονίζει η UNICEF σε έκθεσή της. «Εάν δεν εξασφαλίσουμε επείγουσα χρηματοδότηση, πάρα πολλά παιδιά θα πεθάνουν», ξεκαθάρισε η Σάρα Μπέισολοου Ναντζί, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, προσθέτοντας ότι κανένα επίθετο δεν αρκεί για να περιγράψει πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση.

Ο αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που υποσιτίζονται ενδέχεται να φθάσει τα 2,4 εκατομμύρια ως το τέλος της χρονιάς (+20%), υπολογίζει η οργάνωση. Δηλαδή, πρόκειται για τα μισά από το σύνολο των παιδιών κάτω των πέντε ετών στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο δείκτης θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών από αίτια που «μπορούσαν να αποφευχθούν» αναμένεται επίσης να αυξηθεί.

Αν δεν υπάρξει επείγουσα χρηματοδότηση «η διεθνής κοινότητα θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα: ότι η ζωή των παιδιών σε ένα έθνος που αποδεκατίζεται από τη σύρραξη, τις ασθένειες και την οικονομική κατάρρευση απλούστατα δεν έχουν σημασία», τόνισε η αντιπρόσωπος της UNICEF.

Η οργάνωση ζητεί να συγκεντρωθεί ποσό 461 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 411 εκατ. ευρώ) για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη και άλλων 53 εκατ. δολαρίων (περίπου 47 εκατ. ευρώ) για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Παρά την επείγουσα φύση της κρίσης, μόλις το 39% του πρώτου ποσού και το 10% το δεύτερο έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, τονίζει η UNICEF, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση των προγραμμάτων της στο πεδίο.

Τρία εκατομμύρια παιδιά και οι δικοί τους ενδέχεται να απολέσουν την πρόσβαση σε νερό, χώρα όπου οι υποδομές και το σύστημα υγείας έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή εξαιτίας του πολέμου, αναφέρει η οργάνωση. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά 1,35 δισεκ. σε υποσχέσεις για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη κατά τη διάρκεια συνόδου δωρητών μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ ζητούσε να προσφερθούν 2,41 δισεκ. δολάρια.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής. Πάνω από τρία εκατομμύρια άμαχοι ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Περίπου 7,8 εκατομμύρια παιδιά δεν πάνε σχολείο και διατρέχουν κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλεύουν, να στρατολογηθούν παρά τη θέλησή τους ή να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους, τονίζει η UNICEF. Σύμφωνα με τη Ναντζί, η οργάνωση «έχει πει, και το επαναλαμβάνει, πως η Υεμένη είναι το χειρότερο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί και η κατάσταση δεν γίνεται διόλου καλύτερη».

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν επισήμως τα 1.000 προχθές Τετάρτη. Ο ΟΗΕ όμως θεωρεί ότι στην πραγματικότητα, η πανδημία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς ανεξέλεγκτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου